ایرنابازار- آش در زمره غذاهای محبوب و سنتی محسوب می شود که از تنوع زیادی برخوردار است و به همین علت سلایق غذایی گوناگون را در بر می گیرد. این خوراک خوشمزه همواره در سفره غذای مردم ایران وجود داشته است. در زیر روش تهیه برخی از انواع آش را با هم مرور می کنیم.
آش عباسعلی، سرشار از پروتئین و ویتامین
آش عباسعلی از جمله آش های سنتی ایران به شمار می رود که برای شهر کرمانشاه است. مواد مورد نیاز برای تهیه آش عباسعلی شامل حبوبات، گوشت، برنج، گندم، سیر، پیاز و سبزی می شود. باید گفت آنچه سبب خوشمزه شدن این آش می شود استفاده از روغن حیوانی در آن است. آش عباسعلی یک غذای کامل، سرشار از پروتئین و انواع ویتامینها به شمار می رود.
برای تهیه آش عباسعلی سنتی نخست نخود، لوبیا چیتی، لوبیا قرمز و عدس را برای چندین ساعت در آب بگذارید تا نفخ حبوبات گرفته شود. سپس به همراه عدس روی حرارت بگذارید تا به طور کامل پخته شوند. در کنار آن گندم پوست کنده و خیس شده را روی حرارت ملایم بپزید و بعد از مدتی برنج را به آن اضافه کنید تا کامل بپزند. اینک حبوبات، گندم و برنج را با هم بکوبید تا له شوند. گوشت را به همراه پیاز، سیر و نمک و ادویه بپزید، به گونه ای که گوشت پخته و له شود. پس از آن گوشت را ریش ریش کنید و بار دیگر به همراه مواد دیگر بکوبید تا به خوبی با هم ترکیب شوند و به همراه چند پیمانه آب روی حرارت ملایم قرار دهید.
هر چند دقیقه یک بار باید آش را هم بزنید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شوند. در این مدت نیز نعناع خشک، سیر و پیاز را تفت دهید و نیمی از پیاز، نعنا و سیر داغ را داخل آش بریزید. بعد از آن که آش به طور کامل پخت و لعاب دار شد، مقداری روغن حیوانی به آن اضافه و سپس سرو کنید.
آش اسفناج، غذایی مفید و مملو از مقادیری فراوانِ آهن
آش اسفناج در زمره آش های خوشمزه ای است که روش تهیه بسیار ساده و آسانی دارد. تنها سبزی مورد استفاده در این آش، اسفناج است و سبزی دیگری در آن استفاده نمی شود. اسفناج سرشار از آهن به شمار می رود و برای درمان کمخونی بسیار مفید است. ماش و عدس از دیگر مواد مورد نیاز در تهیه این آش است که حاوی مقدار فراوانی آهن هستند. همچنین آش اسفناج برای درمان سرماخوردگی گزینه ای مناسب محسوب می شود.
مواد مورد نیاز برای تهیه این آش شامل اسفناج، ماش، عدس، برنج، پیاز، سیر، نعناع، نمک، کشک و ادویه است. نخست حبوبات را برای مدتی در آب خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود. سپس آنها را بر روی حرارت ملایم به طور کامل بپزید. پیاز و سیر را با روغن تفت دهید تا طلایی رنگ شوند. بعد از آن که عدس، ماش و برنج پخته شد، حبوبات، پیاز و سیر داغ را به آنها اضافه کنید. پس از پخت کامل مواد، اسفناج خرد شده را به آن اضافه کنید و روی حرارت قرار دهید تا اسفناج هم بپزد. بعد از آن نعناع داغ و کشک را به آش بیفزایید و پس از آن که به لعاب کافی رسید، میل کنید.
آش کشک، خوشمزه و پر از کلسیم
آش کشک بسیار مفید و سرشار از خاصیت است که با روش های متنوعی تهیه می شود. سبزی آش، حبوبات (نخود، لوبیا چیتی یا قرمز، و عدس)، برنج، بلغور، رشته آش، کشک، نعناع، پیاز، نمک و ادویه جزو مواد اولیه آن است. کلسیم موجود در کشک سبب تقویت استخوانها و دندانها میشود.
حبوبات را برای چندین ساعت در آب بگذارید تا نفخ حبوبات به طور کامل گرفته شود. بعد از آن لوبیا و نخود را بپزید و سپس بلغور گندم و عدس را روی حرارت بگذارید تا بپزد، بعد از مدتی برنج، سبزی آش، نمک و ادویه را به آن اضافه کنید تا پخت آن کامل شود و سپس حبوبات و نیمی از پیاز و نعنا داغ را اضافه کنید و در پایان کشک را به مواد بیفزایید.
آش شلهقلمکار، آشی با طعم و عطری فوقالعاده
آش شلهقلمکار در زمره آشهای قدیمی و خوشمزه ایران است که ترکیب متنوع و منحصر به فردی دارد. ماده اصلی مورد استفاده در این آش که آن را متفاوت و خوش طعم می کند، گوشت است. آش شله قلمکار با برنج، گندم، حبوبات، ادویه، پیاز، سیر، سبزی و گوشت فراوان تهیه میشود و بافتی کشدار و غلیظ دارد.
آش شلهقلمکار نیاز به زمان پخت طولانی دارد، پیش از شروع پخت باید حبوبات را از قبل خیس کرد و سپس آنها را پخت. بایستی گوشت را همراه پیاز و ادویه تفت و سپس با مقداری آب روی حرارت قرار داد تا به طور کامل بپزد. پس از آن که پخت گندم کامل شد، برنج را اضافه می کنیم تا کاملا پخته شود. سپس سبزی، حبوبات، گندم و برنج را به آب گوشت اضافه می کنیم تا جا بیفتد. گوشت را ریش ریش و به همراه پیاز داغ به مواد دیگر اضافه می کنیم و روی حرارت می گذاریم تا نرم و کش دار شود. در نهایت با نعنا، سیر و پیاز داغ، کشک و گوشت ریش شده برای سرو آماده می کنیم.
آش قلیه، آشِ سنتی و محلی گیلان
آش قلیه از غذاهای سنتی و محلی گیلان است که خواص زیادی دارد و به تقویت بدن کمک می کند. مواد لازم برای تهیه این آش؛ گوشت قیمه ای یا چرخ کرده، عدس، نخود، لوبیا چیتی، پیاز، رشته آشی، کشک، کشمش، آبغوره، چغندر، سبزی آش، هویج، شکر، نعناع، نمک و ادویه است.
حبوبات را از قبل خیس کنید و بعد بپزید. هویج و چغندر خرد شده را به مواد دیگر اضافه کنید تا بپزند. سپس گوشت را به همراه پیاز خرد شده و مقداری ادویه تفت دهید و قیسی و کشمش تفت داده شده را به همراه گوشت به مواد آش بیفزایید و بگذارید تا پخته شود. سبزی آش را با کمی شکر، آبغوره، ترکیب کشک و ماست و نمک به آش اضافه کنید و بعد از مدتی رشته های آش را هم درون قابلمه بریزید. پس از پخته شدن کامل، آش را با پیاز، نعناع و سیر داغ تزیین و سرو کنید.
آش شولی، غذای سنتی و اصیل یزد
آش شولی یا اوماچو از غذاهای سنتی و اصیل یزد محسوب می شود که مقوی و خوش طعم است و دستورهای پخت متنوعی دارد. اصلیترین چاشنی این آش، سرکه به شمار می رود. آش شولی بیشتر در زمستان با ماش و شلغم و در تابستان با چغندر و عدس پخته می شود. این غذا برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و جلوگیری از ابتلا به یبوست بسیار مناسب است.
عدس، نخود، لوبیا چیتی، سبزی آش، شکر، چغندر، آردگندم، پیاز، سیر، نعناع، سرکه، نمک و ادویه از جمله مواد تشکیل دهنده آش شولی است.
برای تهیه این آش حبوبات خیس شده را بپزید و سپس چغندر را به صورت مکعبی خرد و آب پز کنید. بعد از آن آب را جوش بیاورید و سبزی های آش را داخل آن بریزید تا به خوبی بپزند. سپس حبوبات و چغندر پخته را به سبزی اضافه کنید تا با هم بجوشند. آرد رقیق شده را به دیگر مواد اضافه کنید. سپس پیازهای خرد شده را سرخ و بعد نعناع خشک و زردچوبه را به آن اضافه کنید و به مواد آش بیفزایید. نمک، فلفل، سرکه و شکر را هم اضافه کنید و بگذارید تا به طور کامل جا بیفتد.