راز و رمز نگهداری از گیاهان آپارتمانی

تهران- ایرنابازار- گیاهان به آسانی می توانند یک فضای سرد و بی روح را جلوه ای زیبا ببخشند و سرزندگی و نشاط خاصی به محیط اطراف خود بدهند. گیاهان آپارتمانی با برگ هایی رنگارنگ سبب جذابیت دکوراسیون خانه یا محل کار می شوند و روح و روان انسان را جلا می دهند. در این مطلب با راه و روش نگهداری از چندین گیاه آپارتمانی آشنا می شویم.  

ایرنابازار- امروزه گیاهان آپارتمانی از محبوبیت فراوانی برخوردارند و بسیاری از افراد برای زیباتر کردن محیط اطراف خود از گیاهان برای زینت بخشی استفاده می کنند. نگهداری از گیاهان آپارتمانی در کنار آن که یک سرگرمی مطلوب به شمار می رود، دارای نکته های فراوانی است تا از طریق به کارگیری آنها بتوان شادابی و طراوت گیاهان را حفظ کرد و از تماشای آنان لذت برد. از جمله گیاهان آپارتمانی پرطرفدار می‌توان به گل گندمی، کالاتیا، دیفن باخیا، فیتونیا و گل قاشقی اشاره کرد که در شرایط محیط خانه به خوبی رشد می‌کنند.

گندمی؛ گیاه آپارتمانیِ تصفیه کننده هوا

گیاه گندمی یا عنکبوتی یکی از تطبیق پذیرترین و کم دردسرترین گیاهان آپارتمانی و بومی مناطق گرمسیری و جنوب آفریقاست. این گیاه شرایط نگهداری آسان و خاصیت تصفیه کنندگی بسیار خوبی دارد و هوا را از آلاینده‌هایی مثل فرمالدهید و کربن مونوکسید پاک می‌سازد. گیاه گندمی یا عنکبوتی دارای حدود ۲۱۵ گونه متنوع و از مشخصات آن برگ‌های کشیده و سوزنی است، این گیاه شرایط نگهداری آسانی دارد و نیازمند مراقبت کمی است. در صورتی که شرایط و روش نگهداری گل گندمی مناسب و درست باشد، پس از مدتی گل می دهد. این گیاه به نور ملایم و غیرمستقیم آفتاب نیاز دارد اما نسبت به نوسانات نور مقاوم است. بهترین شرایط برای گل گندمی، قراردادن گیاه در نور غیر مستقیم به شمار می رود. خاک گیاه گندمی را باید مرطوب نگه داشت اما آبیاری بیش از اندازه سبب پوسیدگی ریشه های آن می شود. میان هر بار آبیاری گل گندمی، اجازه دهید تا خاک به خوبی خشک شود.

این گیاه در برابر دما مقاوم است و انواع دما را تحمل می کند اما به دلیل اینکه زیستگاه آن دارای هوای گرم بوده است، سعی کنید گیاه را در هوای معتدل و گرم قرار دهید. گل گندمی ریشه های گوشتی دارد، به همین علت خاک آن بایستی کمی سنگین باشد. می توان از ترکیب خاک باغچه و ماسه یا خاک کمپوست برای آن استفاده کرد. اگر هر سال خاک گلدان گیاه را تعویض کنید، نیاز آن چنانی به استفاده از کود نیست.

تکثیر این گیاه به ۲ روش تکثیر از طریق بوته و بذر صورت می‌گیرد. بیماری هایی که گل گندمی امکان دارد به آن دچار شود شامل پژمرده شدن برگ ها، کمرنگ شدن نوار میانی برگ ها، ضعیف و لاغر شدن برگ ها، قهوه ای شدن برگ ها، خشک شدن و سوختگی نوک برگ ها می شود.

راز و رمز نگهداری از گیاهان آپارتمانی

کالاتیا، گیاهی تزئینی و زیبا

کالاتیا گیاهی تزئینی و زیباست که بومی مناطق گرمسیری و آمریکای مرکزی و جنوبی محسوب می شود. این گیاه به نام‌های گیاه عابد، سبدی، کالاته‌آ نیز شناخته می شود. کالاتیا برگ های ظریف و رنگ های متنوعی دارد و بیش از ۳۰۰ گونه از این گیاه یافت می شود. کالاتیا به نور متوسط غیر مستقیم علاقه دارد و پنجره‌های شرقی و شمالی مکانی مناسب برای آن است. باید دانست که نور مستقیم آفتاب باعث سوختن و محو شدن رنگ‌های برگ‌ها می‌شود. برگ های کالاتیا اغلب در طول شب‌ به سمت بالا جمع و صبح‌ها باز می‌شوند که این حرکت در واکنش به نور و تاریکی صورت می گیرد.

اگرچه کالاتیا تقریبا بدون آفت محسوب می شود اما امکان دارد، مورد حمله کنه تار عنکبوتی، شته و شپشک قرار بگیرد. این گیاه نیازمند آبیاری منظم است و سطح خاک آن نباید خشک باشد. از جمله نشانه‌های کم آبی کالاتیا، خشک شدن لبه‌های برگ آن محسوب می شود. این گیاه به مواد معدنی موجود در آب لوله کشی بسیار حساس است، به همین دلیل باید برای آبیاری آن از آب تصفیه یا آب شیر که کلر آن از بین رفته است، استفاده کرد. کالاتیا به رطوبت علاقه زیادی دارد، بنابراین برای آن باید خاکی را انتخاب کرد که آب را به خوبی حفظ کند. ترکیبی از خاک برگ، خاک باغچه، پیت ماس و پرلیت بهترین انتخاب برای آن است. بهترین زمان برای کوددهی به گیاه بهار تا پاییز به شمار می رود. برای این کار می توان از کودهای کاملا رقیق شده مخصوص گیاهان آپارتمانی برای یک بار در ماه استفاده کرد.

گلدان این گیاه به طور معمول هر ۲ سال یک بار نیاز به تعویض دارد اما اگر ریشه‌های گیاه از زهکش بیرون بزند، زمان تعویض گلدان فرا رسیده است. گفتنی است که بهار و تابستان بهترین زمان برای تعویض گلدان محسوب می شود. قلمه ساقه و تقسیم بوته از روش‌های تکثیر کالاتیاست. آبیاری بیش از اندازه سبب فاسد شدن ریشه گیاه خواهد شد. اگرچه کالاتیا تقریبا بدون آفت است اما می تواند مورد حمله کنه تار عنکبوتی، شته و شپشک قرار بگیرد.

دیفن باخیا، گیاهی با برگ هایی چشم نواز

دیفن باخیا گیاهی با برگ های پهن و رنگارنگ و متعلق به بخش‌های مرکزی و جنوبی آمریکاست. این گیاه از گیاهان آپارتمانی موثر در تصفیه هوا به شمار می رود که الودگی‌های هوا را جذب و هوا را پاکیزه‌ می کند. دیفن باخیا نگهداری نسبتا راحت و آسانی دارد و نور غیرمستقیم و ملایم برای آن بهترین گزینه است زیرا نور مستقیم برگ‌های گیاه را می‌سوزاند.

بهترین خاک برای دیفن باخیا، خاک گیاهان آپارتمانی سبک و دارای زهکشی مناسب همچون خاک برگ، مخلوطی از پرلیت و کمپوست است. تعویض گلدان سالی یک بار یا ۲ سال یک بار مناسب خواهد بود و بهترین زمان برای این کار فصل بهار است. دیفن باخیا به رطوبت علاقه دارد اما به آبیاری بیش از اندازه حساسیت بالایی دارد. برای آبیاری گیاه، هنگامی اقدام شود که سطح خاک گلدان کاملاً خشک باشد. آبیاری این گیاه در تابستان به صورت ۲ بار در هفته و در زمستان یک بار در هفته مناسب است. تکثیر دیفن باخیا از طریق قلمه زدن و جدا کردن پاجوش انجام می شود.

شیره این گیاه سمی است و اگر با پوست برخورد کند، امکان ایجاد تاول وجود دارد و در صورتی که بلعیده شود، سبب سوختگی و التهاب زبان، تنگی نفس و در موارد شدیدتر اختلال در تکلم خواهد شد. دیفن باخیا ممکن است به آفات و بیماری های مختلفی مانند شپشک آردی، کنه عنکبوتی و قارچ بوتریتیس خاکستری دچار شود.

راز و رمز نگهداری از گیاهان آپارتمانی

فیتونیا، گیاهی با سازگاری بالا و جذاب

فیتونیا گیاهی با برگ‌های کوچک و زیبا محسوب می شود و بومی جنگل‌های استوایی در آمریکای جنوبی است که با نام‌های گیاه موزاییکی و برگ نعنایی نیز شناخته می‌شود. فیتونیا گیاهی علفی و خزنده به شمار می رود که دارای رشد کمی است و برگ های کوچک و متراکم دارد. این گیاه گرمسیری به نور غیرمستقیم و رطوبت بالا علاقه دارد، به همین منظور نگهداری از آن در گلدان‌های کوچک یا به شکل تراریوم مناسب است.

پیچ خوردن برگ‌های فیتونیا به دلیل کم بودن رطوبت هوا و و تابش مستقیم خورشید است. خاک فیتونیا بایستی همیشه مرطوب باشد زیرا در شرایط کم‌آبی آسیب‌پذیر خواهد بود و در صورت بی آبی به سرعت از بین می‌رود. قابل ذکر است که فیتونیا به ترکیبی از رطوبت و هوا در اطراف ریشه‌ها نیاز دارد. اگر خاک آن را فشار دهید و آب چکه کند، نشان می دهد که خیلی مرطوب است. خاک فیتونیا باید حاوی مقدار زیادی مواد ارگانیک باشد تا آب را بیشتر در خود نگه دارد.

این گیاه را می‌توان از طریق قلمه زدن ساقه یا برگ تکثیر کرد. برخی از مشکلات فیتونیا شامل محوشدن رگ‌برگ‌ها، خشک و قهوه‌ای‌شدن برگ‌ها و زردشدن برگ‌ها می شود. یکی از مشکلات دیگری که برای این گیاه رخ می دهد، پیچ خوردن برگ‌های فیتونیاست که دلیل آن کم بودن رطوبت هوا و تابش مستقیم خورشید به شمار می رود.

گیاه پپرومیا معروف به گل قاشقی

گل قاشقی (پپرومیا) با برگ هایی همیشه سبز و با رشدی کند از گیاهان بومی آمریکای جنوبی (برزیل)، آفریقای جنوبی، آفریقای مرکزی و به طور کلی مناطق گرمسیری به شمار می رود. این گیاه در زمره مقاوم‌ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود که نسبت به نور کم و خشکی خاک مقاوم است. باید در نظر داشت تا پپرومیا در مقابل سرما هیچ استقامتی ندارد. خاک مناسب برای آن ترکیبی از خاک چوب، تورب و ماسه است. همچنین از پیت ماس سفید نیز می توان مقداری در ترکیب آن اضافه کرد.

گل قاشقی آب رو در بافت برگ ها و ساقه ها ذخیره می کند و به همین جهت به آب کمی نیاز دارد. در زمستان هر ۲ هفته یک بار و در تابستان هفته ای یک بار به آن آب دهید. روش تکثیر گل قاشقی به ۲ صورت قلمه زدن و خواباندن است. زمان مناسب برای تغییر گلدان این گیاه، فصل بهار محسوب می شود. تعویض گلدان باید در محلی روشن و دور از نور مستقیم آفتاب انجام شود.

برخی از مشکلاتی که برای این گیاه رخ می دهد، شامل رنگ پریدگی برگ ها و توقف رشد، زرد رنگ شدن برگ ها زرد، ایجاد کپک خاکستری روی ساقه ها، خمیدگی برگ ها، ایجاد نقاط زنگ مانند روی برگ ها، خشک شدن برگ ها و سیاه شدن قسمتی از برگ و ساقه می شود.

راز و رمز نگهداری از گیاهان آپارتمانی

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.