۱۷ خرداد ۱۴۰۰، ۱۱:۳۴
کد خبرنگار: 1906
کد خبر: 84356371
T T
۹ نفر

برچسب‌ها

مدیریت رختکن تیم ملی و نقش باقری برای پیروزی در دو بازی حساس

تهران -ایرناپلاس- انگیزه برای پیروز شدن کافی نیست. البته شاید انگیزه برای پیروز شدن اگر کافی نباشد اما لازم است‌ زیرا اگر بهترین تیم با بهترین مربی فاقد انگیزه پیروزی باشد هیچ‌گاه موفق نخواهد بود. در تاریخ فوتبال ما به مسابقات خاصی می‌رسیم که از آن می‌توان به‌عنوان معجزه یاد ‌کرد.

به گزارش ایرناپلاس، بازگشت رویایی مقابل استرالیا در ملبورن و صعود تاریخی به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه؛ یا تحمیل نخستین شکست کره‌جنوبی در تاریخ رقابت‌های مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل و صعود به جام جهانی. دو بازی‌ است که در خارج از ایران رخ داده و ما امروز برای شکست بحرین و عراق نیازی به معجزه نداریم، زیرا کلید پیروزی در قلب بازیکنان ماست البته به شرط آن‌که ذهنیت خود را تغییر دهیم.

وضعیتی در بازی شطرنج وجود دارد که شطرنجباز نه کیش است، نه مات، نه پات و نه آچمز! حق حرکت دارد اما آرزو می‌کند ای کاش این حق را هم نداشت؛ حق حرکات بسیار دارد اما فایده‌ای ندارد چون هر حرکتی را انجام دهد با حرکت بعدی حریف مات می‌شود به این حالت اصطلاحاً «زوگزوانگ» یا حرکت اکراهی گفته می‌شود. کلمه Zugzwang از زبان آلمانی گرفته شده و به مفهوم Compulsion to move به معنی اجبار به حرکت است.

شرایط کنونی ایران، بحرین و عراق در گروه سوم در وضعیت «زوگزوانگ» است، در واقع هیچ‌یک از این سه تیم دوست ندارند با حرکت بعدی مات شوند. با نگاهی به جدول این گروه اگر ابتدا ایران و عراق با یکدیگر بازی می‌کردند تعداد بازی‌های همه تیم‌ها برابر می‌شد و آنگاه وضعیت جدول کمی روشن و شاید هم به روزهای پایانی نمی‌کشید. ایران و بحرین با چنین شرایطی به مصاف هم می‌روند و تیمی که بازنده این میدان باشد منتظر روز پایانی می‌نشیند تا ببیند چه اتفاقی رخ خواهد داد.

دراگان اسکوچیچ سرمربی تیم ملی کشورمان پیش از دیدار سرنوشت‌ساز مقابل بحرین گفت: «در باره اهمیت این دیدار جای صحبت بیش‌تر نیست. همه می‌دانیم که بازی بسیار حیاتی است و اهمیت زیادی برای ما دارد. بحرین تیم خوبی است و ما احترام زیادی برای آن‌ها قائلیم. آن‌ها با سازماندهی خوبی بازی می‌کنند. همه تلاش‌مان را به کار می‌بندیم تا بازی خوبی انجام دهیم.»

مرتضی محصص رئیس کمیته فنی و توسعه فوتبال با تمجید از نتیجه بدست آمده مقابل هنگ کنگ به ایرناپلاس گفت: «باید روی فنی بودن بازی مقابل هنگ‌کنگ تعمق کنیم زیرا فقط برد و کسب ۳ امتیاز آن مهم بود. صادقانه بگویم اگر آن بازی بار فنی هم داشت فرقی نمی‌کرد مهم پیروزی برابر هنگ کنگ بود که به دست آوردیم. 
ما بار فنی و بردمان را باید در برابر تیم‌های ملی بحرین و عراق ببینیم. نمی‌خواهم به تیم‌های ملی هنگ‌کنگ و کامبوج بی‌احترامی کنم؛ اما این دو تیم از بهترین‌های فوتبال آسیا نیستند. دراگان اسکوچیچ در دیدار با هنگ کنگ به‌درستی از همه اندوخته‌های خود استفاده نکرد. شما اگر قرار باشد با همان تیم، همان سیستم و نفرات در سه دیدار بعدی به میدان بروید بدون شک دستورالعمل شکست خود را صادر کرده‌اید. همه دنیا خواهند فهمید شما چه کار می‌کنید.

قبول دارم به لحاظ فنی در بازی با هنگ‌کنگ، چیزی از تیم ملی کشورمان ندیدیم و حتی اسکوچیچ هم درباره شیوه دریافت گل که جای بحث هم دارد و ان‌شاالله در آینده مفصل به آن می‌پردازیم نگران بود. مقابل بحرین شرایط خیلی فرق می‌کند. در این بازی ما احتیاج به عملکرد قابل قبول داریم و از طرفی با تغییر زمین بازی به‌سود تیم ملی خواهد بود چون شیوه بازی ما روی زمین است. در حال حاضر ما نباید یک کلمه حتی در باره بازی با کامبوج و عراق حرف بزنیم، بلکه مهم دیدار با بحرین است و اگر ما از این سد عبور نکنیم دیدارهای بعدی اهمیتی ندارد.»

مدیریت در رختکن
مدرس AFC  ادامه داد: «قصد دارم در این‌جا به دو مورد مهم اشاره‌ای داشته باشم؛ نخست مدیریت در رختکن و دوم اختیار دادن به بازیکنان. معتقدم سه دیدار بعدی ما نتیجه‌اش بین دو نیمه که به نیمه مربیان معروف است تعیین خواهد شد چرا؟! برای این‌که اگر خدای ناکرده نیمه اول را واگذار کرده باشیم، یا مساوی و یا از حریف پیش افتاده باشیم استراحت بین دو نیمه تاثیر خیلی بالایی دارد. می‌توانیم ۴۵ دقیقه دوم را خوب کنترل کنیم یا به گل برسیم و یا از گل خود مراقبت کنیم.

بدون شک مدیریت در رختکن و نقش کریم باقری به همراه آمادگی روحی و ذهنی بازیکنان ما در نیمه دوم سه بازی بعدی، تعیین‌کننده خواهد بود. این موضوع را من کشف نکرده‌ام بلکه همه مربیان از آن آگاهند. اکنون به جایی رسیده‌ایم که از این ۱۵ دقیقه زمان استراحت بین دو نیمه که فقط ۶ تا ۷ دقیقه مفید آن در اختیار مربی است بیشترین بهره را ببریم.

بدون تردید همین زمان اندک با درایتی که در اسکوچیچ دیده‌ام و نقش کریم باقری برای روحیه دادن و متقاعد کردن بازیکنان تاثیرگذار است. ما بازیکنان بزرگی را در اختیار داریم و حتی اگر ژوزه مورینیو هم مربی تیم بود متقاعد کردن آن‌ها کار سختی است. فراموش نکنید این بازیکنان برای آموختن نیامده‌اند؛ مدرسه فوتبالی نیستند! وظیفه سنگین اسکوچیچ متقاعد کردن این بازیکنان با شیوه آرایش تیم و جایگیری آن‌ها با نحوه آرایش تیم در زمان حمله و دفاع است.»

اختیار دادن به بازیکنان
وی افزود: «فوتبال متعلق به بازیکنان است. این بازیکنان هستند که در داخل زمین بازی می‌کنند. البته نباید نقش مربی، مدیر، رسانه، تماشاگر و داور را در انجام یک بازی نادیده گرفت و همه قابل احترامند اما مالکیت بازی دست بازیکنان است. از طرفی در همه تیم‌ها بازیکنانی تاثیرگذار حضور دارند و کادر فنی روی آن‌ها حساب ویژه‌ای باز می‌کنند و آن‌ها می‌توانند در شرایط بحرانی نقش‌آفرینی کنند.

تنها بازی‌ای که ریسک در آن نیست، خطر و ضریب اشتباه ندارد، بازی‌ای است که انجام نشده! فوتبال بازی اشتباهات است. ما نباید آن اشتباه برابر هنگ‌کنگ را بزرگ کنیم تا بحرین فکر کند مقابل یک تیم کم ‌تجربه بازی می‌کند. ما مدافعان و هافبک‌های دفاعی خوبی در اختیار داریم. حتی در دیدار با هنگ‌کنگ که بار فنی نداشت، نکات مثبتی هم دیده شد؛ علی قلی‌زاده و حتی مهدی طارمی تا نیمه زمین خودی به عقب برمی‌گشتند و کمک کردند.

اگر در بازی با بحرین کار تیمی و دفاعی ما خوب باشد و حتی تقسیم انرژی ما خوب صورت پذیرد، نباید زیاد نگران باشیم. اگر تیم ما فاصله‌های مناسبی را در زمان از دست دادن توپ رعایت کند احتیاج به دوندگی زیاد ندارد. ما نمی‌توانیم در هوایی که رطوبت آن بالای ۷۰ درصد است در حالی‌که رطوبت تهران ۲۶ درصد است با دوندگی زیاد بازی را ببریم بلکه باید توپ را بدوانیم.

من به پیروزی در این دیدار خیلی خوشبین هستم چون هم کادر فنی باتجربه داریم و هم بازیکنان ما در مقابل بازیکنان بحرین قابل مقایسه نیستند. دراگان اسکوچیچ دستیاران بسیار خوبی را انتخاب کرده و وجود کریم باقری یک غنیمت است. هر چند حرف‌های من و شما تئوری است و اصل ماجرا در زمین بازی انفاق خواهد افتاد. ما باید با یک سیستم و روش متفاوت از بازی با هنگ‌کنگ به مصاف بحرین برویم.

شاید عناصر غافلگیرکننده هم باشد؛ استفاده از بازیکنانی که بحرینی‌ها فکرش را نمی‌کنند، می‌تواند حربه جدید کادر فنی باشد. همه این‌ها وجود دارد. به اعتقاد من مدیریت در رختکن و اختیار دادن به بازیکنان از اهمیت ویژه‌ای محسوب می‌شود. فوتبال متعلق به بازیکنان است ما باید برای بازیکنان حرفه‌ای فرصت ابراز عقیده و صحبت کردن بدهیم.

آن زمان گذشت که کادر فنی نقشه بریزد و بازیکنان مانند یک سرباز آن را اجرا کنند. نکته مهم دیگری که باید بازیکنان ما به آن توجه داشته باشند؛ همیشه نتیجه بازی را ما نمی‌توانیم کنترل کنیم اما رفتار خود را در داخل زمین و میزان دوندگی‌های خود را می‌توانیم کنترل کنیم. ما باید آستانه تحمل خود را بالا ببریم و بی‌جهت کارت زرد و قرمز دریافت نکنیم، چون به ضرر ماست حتی اگر چند گل هم از حریف پیش باشیم.»

۹ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.