شب گذشته بعد از از مدتها برخی هیئات مذهبی به مناسبت شب نوزدهم ماه مبارک رمضان موقتا فعال شدند تا مردم در اولین شب قدر امسال در کنار یکدیگر و البته با حفظ فاصله اجتماعی مناسک این شب را بهجا آورند. البته با توجه به فاصله کم بین صدور مجوز برگزاری مراسم شب قدر، امکان برگزاری مراسم در بسیاری از اماکن مذهبی میسر نشد و احتمالاً فردا شب شاهد برنامههای جمعی بیشتری باشیم.
تلویزیون هم که هر سال مراسم شبهای قدر را از حرمهای مختلف با حضور جمعیت پخش میکرد، شب گذشته مراسم شب احیا و قرائت دعای جوشن کبیر در حرم های مطهر امام رضا(ع)، حضرت معصومه(س)، حضرت عبدالعظیم(ع)، شاهچراغ(ع)، جمکران و مصلای تهران را پخش کرد. البته برنامه آیتالله علم الهدی در حرم امام رضا(ع) و احیا گرفتن حجتالاسلام پناهیان در مصلای امام خمینی گرچه پخش شد، اما بدون حضور جمعیت بود و شاید تنها مراسمی که به سبک برنامههای گذشته، البته با حضور کم و با رعایت فاصله شرکتکنندگان، از سیما پخش شد مراسم حسینیه همدانیها و سخنرانی و احیای حجتالاسلام شیخ حسین انصاریان خطیب مشهور کشور بود؛ مراسمی که با سوز و گداز همیشگی انصاریان و نیز اشاره او به گرفتاری ایجاد شده بابت شیوع بیماری کرونا و زلزله، توجه مخاطبان بیشتری را به خود جلب کرد.
نکته جالب این برنامه آن بود که در مقطع حساس قرآن به سر گرفتن و بردن نام امام حسین (ع)، یکی از دعاهای سخنران این بود که محرم امسال امکان شرکت در در مراسم عزاداری سیدالشهدا برای مردم فراهم شود. شیخ حسین انصاریان با لحن مناجات در دعای خود اظهار کرد که ما طاقت محرم بدون عزاداری حسین (ع) را نداریم؛ دعایی که بسیاری از محبان اباعبدالله را به یاد این مراسم انداخت و دلهایشان را لرزاند.
این موضوع گرچه دیشب در قالب دعا بیان شد، اما واقعیت آن است که آیین عزاداری محرم بسیار فراگیرتر از ماه رمضان و شبهای قدر است و برگزاری آن به اشکال متنوع، برای هموطنان نقاط مختلف کشور بسیار مهم است. با توجه به فرصت سه ماهه تا محرم و بعید بودن حل کامل مشکل کرونا، به نظر میرسد مسوولان ستاد کرونا در تعامل با مسئولان هیئات، خطبا و مداحان، از هم اکنون به فکر تدبیر برای اولین محرم در ایام کرونا باشند، موضوعی که نیازمند فرهنگسازی است و البته امکان پذیر است.
حجتالاسلام فرحزاد هم که در مسجد جمکران مراسم احیا را برگزار میکرد، بارها به بسته بودن حرمها اشاره کرد و مکررا از خداوند خواست تا با رفع بیماری، به زودی حرمها گشوده شوند و امکان زیارت برای مردم فراهم گردد.
به هر حال آیینهای مذهبی بخش مهمی از فرهنگ اسلامی و ایرانی را تشکیل میدهند و نمیتوان آنها را نادیده گرفت و یا برای مدت طولانی مانع برگزاریشان شد. البته این آیینها تنها جنبه فرهنگی ندارند بلکه آرامش بخشی و تسکین دردهای جسمی و روحی در شرایط کنونی، کارکرد مهم این آیینهاست.
نظر شما