ایرنابازار- رمضان، ماهی است که در آن درهای آسمان به روی بندگان پروردگار گشوده میشود و فرصتی برای نزدیکتر شدن به خداوند و یافتن آرامش است. این ماه، که در قرآن کریم نیز از آن به عنوان "شهرالقرآن" یاد شده است، به قدری جایگاه ویژهای دارد که خداوند در آیه ۱۸۵ سوره بقره به آن اشاره کرده است و بر اهمیت آن تأکید میکند:«ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن فرو فرستاده شده که راهنمای مردم و دلایلی روشن از هدایت و جدایی (بین حق و باطل) است. پس کسی که در این ماه حاضر باشد (در وطن باشد) باید آن را روزه بدارد و کسی که بیمار یا در سفر باشد تعدادی از روزهای دیگر (را به مقدار آنچه فوت شده روزه بدارد). خداوند برای شما آسانی می خواهد و برای شما دشواری نمی خواهد و (می خواهد) تا شماره معین (سی روز) را تمام کنید و خدا را به پاس آنکه شما را هدایت نموده تکبیر گویید و بزرگ شمارید و شاید سپاس گزارید.»
ماه رمضان، ماهی است پر از برکت و فرصتی بینظیر برای رشد معنوی و نزدیکتر شدن به خداوند. این ماه در حقیقت هنگامهای است برای انسانسازی و خودسازی، زمانی برای خودآزمایی و پالایش درونی. در این ماه، مسلمانان از فرصت استفاده میکنند تا با دوری از دنیای مادی، تمرکز خود را بر عبادت و ارتباط عمیقتر با خالق عالم قرار دهند. بزرگان دین اسلام و شخصیتهای دینی بارها بر اهمیت و جایگاه ویژه رمضان تأکید کردهاند و در سخنان خود مسلمانان را به بهرهمندی از فضایل و برکات بیشمار این ماه میهمانی خداوند دعوت کردهاند.
ماه رمضان در آموزههای دینی از جایگاه والایی برخوردار است، تا جایی که در قرآن کریم و سخنان اهل بیت(ع) به عنوان ماهی که به انسان فرصتی برای پاکسازی روح و تقویت ایمان میدهد، شناخته شده است. این ماه، ماه توبه، بازگشت به خدا و زدودن غبار آلودگیها و گناهان است. بسیاری از بزرگان دین اسلام این ماه را به عنوان فرصتی برای تعالی انسان در نظر گرفته و مسلمانان را به استفاده حداکثری از این زمان مقدس فراخواندهاند.
این ماه، با برکت و رحمت خاص خود، فرصتی است که در آن انسان میتواند به تعالی و نزدیکی به خدا برسد. ویژگیهای ماه رمضان از جمله شبهای قدر که بهتر از هزار ماه است، نشاندهنده اهمیت ویژه این زمان در نزد خداوند است. علاوه بر عبادت فردی، در این ماه انسان به یاد نیازمندان و فقیران نیز میافتد و با انجام دادن کارهای خیر، تقوا و انسانیت را در عمل نشان میدهد.
حضرت محمد(ص) ماه رمضان را ماه خداوند دانسته اند و آن را زمانی برای افزایش حسنات و پاکسازی گناهان میدانند. در کنار این، حضرت علی(ع) نیز بر لزوم استغفار و دعا در این ماه تأکید کرده است و آن را زمان مناسبی برای بازگشت به خداوند میداند. این سخنان بزرگواران نشاندهنده اهمیت رمضان به عنوان یک فرصت برای تعالی روحانی و نزدیک شدن به خداوند بلندمرتبه است.
در این میان، بزرگان دین همچون امام خمینی(ره) نیز بر این نکته تأکید دارند که ماه رمضان نباید تنها به روزهداری فیزیکی محدود شود بلکه باید به تغییر در رفتار و کردار فرد منجر شود. در حقیقت، اگر تغییرات اساسی در انسان پس از پایان ماه رمضان مشاهده نشود، به این معناست که افراد نتواستهاند از این ماه بهرهبرداری کامل داشته باشند.
رمضان، زمانی است برای ارتقاء روح، تهذیب نفس و رسیدن به درجات بالاتر معنوی. رمضان تنها یک زمان برای روزه گرفتن نیست، بلکه به عنوان یک دوره خاص برای بازگشت به ذات پاک خداوند، شستن گناهان و کسب رحمت الهی مطرح میشود.
سخنان معصومان(ع) درباره ماه مبارک رمضان
حضرت محمد(ص) با اشاره به اینکه رمضان ماه افزایش حسنات و محو گناهان است، می فرمایند: ماه رمضان، ماه خداست و آن ماهی است که خداوند در آن حسنات را میافزاید و گناهان را پاک میکند و آن ماه برکت است.
حضرت زهرا(س) در ارتباط با روزه و ماه رمضان فرمود: خداوند روزه را برای استواری اخلاص، واجب فرمود.
حضرت علی(ع) در سخنانی ماه رمضان را ماه خدا و ماه شعبان را ماه رسول خدا و رجب را ماه خود عنوان می کند و درباره ماه رمضان فرموده است: در ماه رمضان بسیار دعا و استغفار کنید؛ دعا بلا و گرفتاری را از شما دور میسازد و به سبب استغفار، گناهان شما محو میشود.
امام حسن(ع) در خصوص اهمیت این ماه گفته است: خداوند ماه رمضان را میدان مسابقه ای برای آفریدگان خود قرار داده تا با طاعتش برای خشنودی او از یکدیگر پیشی گیرند.
امام حسین(ع) درباره علت فریضه روزه فرمود: تا توانگر رنج گرسنگی را بچشد و در نتیجه به مستمندان رسیدگی و بخشش کند.
امام محمد باقر(ع) درباره ماه مبارک رمضان می فرماید: هر چیز بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است.
امام صادق(ع) در ارتباط با روزه گرفتن فرموده است: هر فردی سه روز آخر ماه شعبان را روزه بگیرد و به روزه ماه رمضان وصل کند، خداوند ثواب روزه دو ماه پیاپی را برای ا محسوب خواهد کرد.
امام موسی کاظم(ع) می فرماید: حمد و ستایش مخصوص خداوندی است که ماه خود، رمضان، ماه روزه، ماه اسلام، ماه پاکیزگی، ماه تصفیه و ماه قیام (برای عبادت و شب زنده داری) را یکی از آن راه ها (ی احسان و نیکی) قرار داد.
امام رضا(ع) درباره ماه مبارک رمضان فرمود: ماه رمضان ماه برکت است، ماه رحمت است، ماه آمرزش است، ماه توبه است، و ماه بازگشت (به سوی خدا) است هر فردی در ماه رمضان آمرزیده نشود، در کدام ماه دیگر مورد آمرزش قرار می گیرد.
سخنان شخصیتهای برجسته دینی
حضرت امام خمینی (ره) درباره ماه رمضان فرمودند: اگر با پایان یافتن ماه مبارک رمضان، در اعمال و کردار شما هیچ گونه تغییری پدید نیامد و راه و روش شما با قبل از ماه صیام فرقی نکرد معلوم می شود روزه ای که از شما خواسته اند محقق نشده است.
آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب می فرمایند: رحمت الهی، عزت الهی، توفیق الهی، قرب الهی، استغنای ناشی از تفضل الهی، رزق مادی، رزق معنوی، همه در ماه رمضان است.
آیت الله شهید محمد بهشتی: بزرگترین برکت ماه رمضان، پیراستن و دور کردن یا کاستن آلودگی ها از جان مان و از خلقیات مان است. اگر ماه رمضان بیاید و بگذرد و اخلاق ما همان اخلاق ناپسندی باشد که داشتیم ماه کم برکتی برای ما بوده است.
شهید مرتضی مطهری: یک ماه رمضان کوشش کنیم «انسان» باشیم، آن وقت شما ببینید بعد از یک ماه عبادت و عبودیت اثر خودش را می بخشد یا نمی بخشد!؟ ببینید بعد از یک ماه همین روزه شما را عوض می کند یا نمی کند.
آیت الله علامه طباطبایی فیلسوف و مفسر قرآن در ارتباط با این ماه مبارک گفته است: اگر با پایان یافتن ماه مبارک رمضان، در اعمال و کردار شما هیچ گونه تغییری پدید نیامد و راه و روش شما با قبل از ماه صیام فرقی نکرد معلوم می شود روزه ای که از شما خواسته اند محقق نشده است.
آیت الله محمد تقی بهجت فومنی مرجع تقلید: روزه داری محدود به ماه مبارک رمضان نمی شود و بهتر است انسان برای تمرین تقوا در ایام دیگر سال نیز به روزه داری بپردازد تا آثار و برکات آن را در زندگی ببیند.
میرزا جواد آقا ملکی تبریزی از علمای معاصر فقه و اصول و اخلاق و حکمت و عرفان اسلامی: از کارهای مهم در این ماه، قرائت قرآن و دعا و ذکر است که باید از هر کدام مقدار معین انتخاب و در هر روز انجام شود. در این انتخاب، اولویت با مواردی است که باعث افزایش نشاط انسان برای عبادت گردیده و در قلب او، فکر و نوری به وجود می آورد.
نظر شما