ایرنابازار- اپلیکیشن شاد، بهعنوان اصلیترین بستر آموزش مجازی در ایران، از زمان شیوع کرونا در سال ۱۳۹۹ به بخشی جداییناپذیر از سیستم آموزشی کشور تبدیل شده است. این برنامه به همت اپراتور همراه اول برای جبران خلأ ناشی از تعطیلی مدارس طراحی شد و طی سالهای اخیر مسیر تکاملی پرفرازونشیبی را طی کرده است. آخرین نسخۀ این اپلیکیشن، یعنی نسخۀ ۱۴۰۳ شاد، با تغییرات بنیادین و امکانات جدیدی عرضه شده است که بر تجربۀ کاربران، از معلمان گرفته تا دانشآموزان و والدین، تأثیر بسزایی گذاشته است.
اولین نسخۀ شاد، بسیار ساده بود و صرفاً راهی بود برای برقراری ارتباط بین دانشآموزان و معلمان، چیزی مانند پیامرسان. معلم و دانشآموز در گروههای شبکۀ شاد با هم در ارتباط بودند و تکالیف درسی و محتوای آموزشی را در قالب پیامهای متنی و صوتی و تصویری و فایلهای مختلف با هم به اشتراک میگذاشتند. به عبارت دیگر، ارتباط بین معلم و شاگرد زنده و در لحظه نبود و این شیوۀ ارتباط محدودیتهایی برای آموزش و تعامل ایجاد میکرد. آخرین نسخۀ شاد در سال ۱۴۰۳ این محدودیتها را برطرف کرده است و به نظر میرسد تحولی بنیادین در ساختار و ساختمان، و فرم و محتوای این اپلیکیشن و نوع کاربریاش رخ داده است. موضوع این مطلب بررسی همین تغییر و تحول و بهروزرسانیهای نسخۀ ۱۴۰۳ اپلیکیشن شاد و بررسی جنبههای مختلف این تغییرات است. این نوشته تلاش میکند به بعضی از پر تکرارترین سؤالات کاربران دربارۀ برنامۀ شاد پاسخ دهد. سؤالاتی مانند:
- چگونه وارد اپلیکیشن شاد شوم؟
- چه طور وارد شاد نسخۀ وب شوم؟
- چه طور در شاد احراز هویت کنم؟
- مدیران چگونه باید از شاد استفاده کنند؟
- معلمان چگونه باید از شاد استفاده کنند؟
- مزایای نسخۀ جدید شاد چیست؟
در این مقاله، ضمن مرور تغییرات کلیدی نسخۀ ۱۴۰۳ شاد، به تحلیل تأثیرات این تغییرات و بررسی آمارهای مرتبط خواهیم پرداخت.
مهمترین بهروزرسانیهای شاد در سال ۱۴۰۳
آبان امسال ویژگیهای تازهای به شاد اضافه شد که این سامانه را بیشتر از قبل به حس و حال مدرسۀ واقعی نزدیک کرد و ظرفیتهای تعاملی این برنامه را ارتقاء داد. ارتباط زندۀ صوتی و تصویری، امکان نظرسنجی، امکان حضور و غیاب و برگزاری کلاس مجازی از مهمترین ویژگیهای تازۀ سامانۀ آموزشی شاد است که در ادامه دربارۀ آنها میخوانید.
نسخۀ جدید شاد چه مزایا و ویژگیهایی دارد؟
ارتباط زندۀ صوتی و تصویری بین معلم و دانشآموز و برخورداری از ابزار آموزش آنلاین، یعنی برخورداری از تمام امکانات کلاس آنلاین و ملزوماتی مانند تخته وایتبرد تعاملی و لیست حضور و غیاب و آزمونساز و پرسش و پاسخ چند گزینهای، شاد را به چیزی فراتر از یک پیامرسان تبدیل کرده است. این تحول میتواند نویدبخش «روزهای بهترِ» آموزش و گامی در جهت تحقق عدالت آموزشی در ایران و ارتقای سطح کیفی محتوای آموزشی مدارس باشد به شرط آنکه، با نظارت دقیق و برنامهریزیِ حسابشده، در مسیر درست هدایت شود. شاد امروز ظرفیت اجرایی بسیار زیادی در زمینۀ تدریس مجازی و تبادل و ارائۀ محتوای آموزشی دارد و میتواند مکمل بسیار کارامدی برای شیوههای آموزشی نوین باشد و دسترسی همگانی برای بهرهمندی از محتوای آموزشی با کیفیت را فراهم کند.
آمارها و دستاوردها: شاد چه طور به نقطۀ کنونی رسید؟
برای تحلیل بهتر مسیر شاد از آغاز تا امروز، بد نیست نگاهی به برخی آمارهای کلیدی سامانۀ شاد بیندازیم:
- تعداد کاربران فعال در شاد: تا پایان ۱۴۰۲، شاد توانسته بود بیش از بیست میلیون کاربر فعال جذب کند که حدود ۱۳ میلیون از آنها دانشآموز و بیش از ۷۷۰ هزار کاربر هم معلم بودند. اما امروز رکورد بیش از سی و چهار میلیون نصب یکتا را هم رد کرده است و این بهخوبی نشانگر رشد فزاینده و چشمگیر این زیستبوم آموزشی است.
- پیامهای ارسالشده در شاد: پیامهای رد و بدلشده در شاد رقمی قابل توجه دارد؛ از سال ۱۳۹۹ تا نیمۀ دوم ۱۴۰۳ بیش از هشتاد و هفت میلیارد پیام در این سامانه رد و بدل شده است.
- فایلهای جا به جاشده در شاد: شاید تصورش کمی سخت باشد اما تا امروز، یعنی تا نیمۀ دوم سال ۱۴۰۳، چیزی در حدود بیش از دوازده میلیارد فایل در شبکۀ شاد بارگذاری شده است.
- تعداد کلاسهای برگزارشده در شاد: در سال تحصیلی گذشته، نزدیک به ۱۲۰ میلیون جلسۀ آنلاین در شاد برگزار شده است، که این رقم نمایانگر نقش محوری این اپلیکیشن در نظام آموزشی کشور است.
زیستبوم آموزشیای با این وسعت، نیازمند بستری مطمئن برای برگزاری کلاس آنلاین است. بررسیهای بیشتر دربارۀ سیر تکوینی شاد ما را به یکی از پلتفرمهای رویداد آنلاین ایرانی، یعنی الوکام، رساند. الوکام هم تقریباً همزمان با شاد، و در دوران همهگیری کرونا، کار خودش را شروع کرده است و در چند سال اخیر به طور مداوم بهروزرسانیهایی داشته که هدف آنها ارتقای سطح برگزاری رویداد آنلاین بوده است. الوکام با بیش از بیست و یک میلیون کاربر و بیشتر از دوازده میلیون رویداد آنلاین برگزارشده و بالغ بر سی و پنج هزار برگزارکننده یکی از مطمئنترین و کاملترین بسترهای برگزاری رویداد آنلاین در ایران است. نگاهی به تغییرات تازۀ شاد بهخوبی نقش سامانۀ الوکام و تأثیر این همکاری را بر ارتقای سطح کیفی برگزاری کلاس آنلاین در شاد منعکس میکند.
گامی به سوی مدرسۀ مجازیِ واقعی!
برای جمعبندی، بد نیست مهمترین تغییرات نسخۀ ۱۴۰۳ شاد را به صورت سرفصلوار مرور کنیم و سپس به سؤالات کاربران دربارۀ نحوۀ استفاده از شاد بپردازیم. مهمترین تغییرات تازۀ شاد، که بخش زیادی از آن به همکاری با الوکام مربوط است، عبارت است از:
- ارتباط زندۀ صوتی و تصویری پایدار و با کیفیت: یکی از عواملی که پایداری و کیفیت تماسهای صوتی و تصویری نسخۀ تازۀ شاد را تضمین میکند، هماهنگی سرورها با سرعت و پهنای باند اینترنت ایران است که باعث میشود ارتباطی پایدار با کیفیتی مطلوب در تمام مدت برگزاری کلاس آنلاین فراهم باشد.
- آزمونساز پیشرفته: امکان برگزاری آزمونهای تستی و تشریحی با تحلیل نتایج و پیشگیری از تقلب یکی از مواردی است که سطح آموزش را در شاد ارتقا بخشیده است.
- اضافه شدن بات حضور و غیاب: با امکانات جدید، معلمها میتوانند در لحظه ببینند چه کسانی در کلاس حاضرند و چه کسانی غایب. همچنین در پایان کلاس نیز لیستی از افراد حاضر در کلاس در اختیار برگزارکننده قرار میگیرد.
- امکان گروهبندی: گروهبندی دانشآموزان به صورت تصادفی و یا گزینششده یکی از امکاناتی است که پویایی و مشارکت کلاسهای مجازی شاد را به شکل چشمگیری افزایش داده است.
- رابط کاربری ساده و محیط زیبا: یکی از مهمترین ویژگیهای شاد محیط چشمنواز و رابط کاربری سادۀ آن است که مانع از خستگی کاربران در زمان حضور در کلاس آنلاین میشود.
اینها بخشی از مهمترین آپدیتهای شاد بود که در سایۀ همکاری با الوکام کیفیت بالاتری پیدا کرده است. در ادامه پاسخ پر تکرارترین سؤالهای کاربران در رابطه با نحوۀ کار با اپلیکیشن شاد را مرور میکنید.
نحوۀ احراز هویت در شاد
پیش شرط احراز هویت در شاد ثبت کامل مشخصات کاربر در سامانۀ یکپارچۀ دانشآموزی، یا همان سیدا، است. یعنی ابتدا باید کد ملی و تاریخ تولد دانشآموز را در سیدا ثبت کرده باشید و سپس برای احراز هویت اقدام کنید. اگر قبلاً اطلاعتتان را در سیدا ثبت کردهاید اما اکنون نمیتوانید در شاد احراز هویت کنید، کافی است با پشتیبانی شاد، یعنی با شمارۀ ۰۲۱۴۳۰۸۱، تماس بگیرید تا مشکل شما برطرف شود.
احراز هویت در اپلیکیشن shad به منظور امنیت کاربران و امنیت محیط آموزش مجازی انجام میشود. احراز هویت در شاد فقط مخصوص دانشآموزان نیست وهمۀ مدیران و معلمها نیز برای دریافت مجوز هر گونه دسترسی و فعالیت در کانالها و گروههای مخصوص مدرسۀ خود باید ابتدا نسخۀ جدید شاد را نصب کنند و سپس، طبق دستورالعمل زیر، برای احراز هویت دست به کار شوند:
- دانشآموزان شماره موبایل ثبت شده در پروندۀ مدرسه را در بخش مربوطه وارد کنند. معلمها و مدیرها هم میبایست شماره موبایل ثبتشده در سامانۀ سناد را وارد کنند.
- پس از ثبت شماره موبایل، کد فعالسازی برای شما ارسال میشود. کد دریافتی را در پنجرهی ثبت کد وارد کنید.
- در صفحهای که پس از ثبت کد فعالسازی باز میشود، روی «مدرسه من» کلیک کنید.
- پس از ورود به «مدرسه من»، روی «افزودن کاربر» بزنید. حالا بر اساس نقش خود، یکی از گزینههای مدیر، معلم، و یا دانشآموز را انتخاب کنید.
- کد ملیتان را در بخش مربوطه وارد کنید. برای مدیران و معلمان این بخش پایانی کار است و پس از انجام این مرحله وارد صفحۀ شخصی خود در سامانه شاد میشوند.
- اگر دانشآموز هستید، پس از این مرحله، سه پنجره پشت سر هم برای شما باز میشود که میبایست به ترتیب سال تولد، ماه تولد، و روز تولد خودتان را در آنها وارد کنید.
نحوۀ ورود به نسخۀ وب اپلیکیشن شاد
اگر به هر دلیلی نمیخواهید شاد را دانلود کنید، و یا اگر استفاده از نسخۀ وب را ترجیح میدهید، با نسخۀ تحت وب شاد میتوانید از طریق مرورگر از محتوای درسی و آموزشی عرضهشده استفاده کنید. برای ورود به نسخۀ تحت وب شاد با کامپیوتر و یا سیستم عامل IOS باید به این ترتیب عمل کنید:
- آدرس web.shad.ir را در مرورگر خود وارد کنید.
- شماره موبایلتان را وارد کنید و سپس کد ارسالشده را در پنجرهای که برایتان باز شده است وارد کنید.
- گزینۀ «ورود به مدرسه من» را، در صفحهای که تازه برایتان باز شده است، انتخاب کنید.
- حالا کافی است یکی از گزینههای مدیر، معلم، دانشآموز را انتخاب کنید و پس از وارد کردن کد ملی، وارد کلاس مورد نظرتان شوید.
مدیران مدارس چگونه باید از شاد استفاده کنند؟
سامانۀ شاد برای هر گروه از کاربران خود، یعنی برای معلمان و مدیران و دانشآموزها، امکانات مختلفی در نظر گرفته است و آشنایی بیشتر با این قابلیتها میتواند به استفادۀ بهینه از سامانۀ شاد کمک شایانی بکند.
اگر مدیر مدرسه هستید، قبل از نصب شاد:
- وارد سامانۀ سناد شوید و مشخصات فردی معلمان و دانشآموزان، شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی، تاریخ تولد و دیگر موارد خواستهشده، را در سناد ثبت کنید.
- در قدم بعدی، کلاسها بر اساس پایههای تحصیلی مختلف تعریف و طبقهبندی (لیست) کنید و معلم هر کلاس را تعیین کنید.
بعد از این دو مرحله میتوانید وارد صفحۀ شخصی خودتان در شاد شوید. مدیران در شاد میتوانند از این امکانات استفاده کنند:
- ساخت گروه
- ساخت کانال
- مدیریت کانالها و گروههای مدرسه
معلمها چگونه از شاد استفاده کنند؟
معلمها برای استفاده از شاد کار چندان دشواری ندارند؛ کافی است پس از نصب شاد، با شماره موبایل معتبری که پیش از این در سامانۀ سناد ثبت کردهاند، وارد این برنامه شوند. مهمترین امکانات شاد برای استفادۀ معلمها، که کمک بسیار زیادی به ارتقای کیفی آموزش میکند، عبارت است از:
- گروهبندی اعضای کلاس
- حضور و غیاب لحظهای
- اعلام و تعیین تکالیف درسی
- بررسی تکالیف و نمرهدهی
- ساخت گروه
- ساخت کانال
- برگزاری آزمون تستی و تشریحی
دانشآموزها چگونه از شاد استفاده کنند؟
دانشآموزها هم، مانند معلمها، برای استفاده از شاد، کار چندان دشواری ندارند. تنها کافی است نسخۀ جدید شاد را دانلود کنند و سپس شماره موبایل مورد نظرشان را به مدیر مدرسه بدهند تا مدیر شماره را در سناد ثبت کند. امکاناتی که شاد در اختیار دانشآموزها قرار میدهد عبارت است از:
- اطلاع از تکالیف درسی و انجام آنها
- بررسی میزان موفقیت در انجام تکالیف
- مشاهدۀ فیلمهای آموزشی
سخن پایانی
اپلیکیشن شاد از سال ۱۳۹۹ تا امروز تغییرات زیادی را به خود دیده است و امروز بزرگترین زیستبوم آموزشی کشور محسوب میشود. آمار خیرهکنندۀ میلیاردها پیام متبادرشده و میلیونها کاربر فعال در شاد نشانگر ظرفیت بالای آموزش آنلاین در کشور و همچنین ظرفیت بالای پلتفرمهایی مانند الوکام برای هر چه بهتر طی کردن این مسیر است. امید است با مدیریت و هدایت درست توانمندیها و امکانات موجود، شاهد شکوفایی هر چه بیشتر آموزش فرزندان عزیز این سرزمین خصوصاً در کرانههای کشور پهناور ایران و مناطق دور از مرکز باشیم تا هر روز بیشتر از روز قبل به تحقق عدالت آموزشی نزدیک شویم. تمام دانشآموزان گرانقدر ایران حق دارند به محتوای آموزشی با کیفیت و به دانش معلمان و مدرسان زبده و کاربلد دسترسی داشته باشند و برای نیل به این هدف حیاتی هیچ نهاد و سازمان و ارگانی نباید از هیچ کوششی فروگزار کند. چرا که «گر بیفروزیش، رقص شعلهاش در هر کران پیداست/ ورنه خاموش است و خاموشی گناه ماست...»
نظر شما