با فرش بلوچ آشنا شوید، صفر تا صد فرش بلوچی!

تهزان- ایرنابازار- قالی های بلوچی توسط طوایف مختلفی نظیر تیموری، کرد، عرب، براهویی، جمشیدی و بربری بافته می شوند. یکی از ویژگی هایی که سبب خاص بودن فرش بلوچی می شود، رنگ آن است. فرش های بلوچی معمولا اندازه کوچکی دارند و به طور معمول از جنس پشم بز و گوسفند هستند. البته مدل های مدرن تر این قالی ها از جنس تار های پنبه ای می باشند و به همین دلیل هم نشستن و راه رفتن روی آنها بسیار لذت بخش است.

***محتوای تبلیغاتی***

ایرنابازار- کشور ایران مهد تاریخ باستان بوده و قدمت آن به ۲۵۰۰ سال پیش باز می گردد. به همین دلیل هم برخی از صنایع دستی و هنرهای تجسمی، از آن زمان تا کنون نسل به نسل منتقل شده است. یکی از هنرهایی که امروزه نیز طرفداران زیادی دارد، فرش های بلوچی هستند. قوم بلوچ یکی از اقوام قدیمی و باغیرت ایرانی می باشند که در نواحی شمال شرقی استان خراسان جنوبی و استان سیستان زندگی می کنند.

اکنون که با این قوم شریف ایرانی آشنا شدید، نوبت به معرفی فرش بلوچی و ویژگی ها و مشخصات آن می باشد. پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

با شاهکار قوم بلوچ بیشتر آشنا شوید!

همانطور که می دانید فرش های دستبافت ارزش زیادی دارند و به همین سبب نیز از قیمت بالایی در بازار برخوردار می باشند. فرش ها به عنوان یکی از قدیمی ترین مهمان های منازل ایرانیان شناخته می شوند و ایرانیان باستان از آنها برای زیباتر شدن فضای خانه و همچنین گرم تر شدن آن استفاده می کردند. در این زمینه فرش های دستبافت و ماشینی فرق چندانی ندارند و راحتی، زیبایی و گرمایی که ارائه می دهند یکسان است. قالی های بلوچی توسط طوایف مختلفی نظیر تیموری، کرد، عرب، براهویی، جمشیدی و بربری بافته می شوند.

یکی از ویژگی هایی که سبب خاص بودن فرش بلوچی می شود، رنگ آن است. فرش و قالی های بلوچی تنها به رنگ قرمز بافته می شوند و در صورتی که دقت کنید در میان رنگ قرمز آنها، خطوط سیاه رنگی نیز مشاهده می شود. در برخی از فرش ها ممکن است رنگ های دیگری مانند کرم یا قهوه ای را نیز مشاهده کنید. در واقع رنگ های فرعی که در این فرش ها وجود دارد، پشم های رنگ شده نیستند! بلکه تمامی رنگ های ثانویه موجود در فرش، برگرفته از پشم حیوانات دیگر است. به عنوان مثال رنگ قهوه ای حاصل بافتن پشم شتر می باشد.

فرش بلوچی

فرش های بلوچی معمولا اندازه کوچکی دارند و به طور معمول از جنس پشم بز و گوسفند هستند. البته مدل های مدرن تر این قالی ها از جنس تار های پنبه ای می باشند و به همین دلیل هم نشستن و راه رفتن روی آنها بسیار لذت بخش است.

انواع طرح های فرش بلوچی

از جمله دلایل اصلی که سبب شده فرش بلوچی تا این حد مورد توجه قرار بگیرد، نقش و نگار های خاص و زیبایی است که روی آن قرار دارد. در ادامه انواع طرح های این فرش ها را بررسی خواهیم کرد.

طرح های محراب دار

قوم بلوچ نخستین مدل از فرش های خود را با طرح های محراب برای برگزاری نماز جماعت بافتند. فرش هایی که دارای طرح های محراب هستند هنوز هم در بیشتر مساجد قوم بلوچ استفاده می شود. به طور کلی اما بهترین قالی های بلوچی که دارای طرح محراب هستند، در شهر خواف در استان خراسان رضوی یافت می شوند. همچنین سجاده های قوم بلوچ در تمام جهان زبانزد بوده و بسیاری از کشور های مسلمان در مساجد خود از این فرش ها در محراب استفاده می کنند.

قالی های قاب دار بلوچی

در صورتی که به نقش و نگار های قالی های قاب دار بلوچی دقت کنید، متوجه اشکال هندسی مانند لوزی، شش ضلعی و هشت ضلعی خواهید شد. این اشکال با طرح های مختلف در کنار یکدیگر قرار می گیرند و نقش های بسیار زیبایی را روی فرش خلق می کنند. یکی از طرح های خاص فرش های قاب دار، قرار گرفتن اشکال خشت مانند در یک ردیف در کنار هم می باشد. جالب است بدانید که هر چه خشت هایی که در کنار هم قرار گرفته اند از نظر اندازه و شکل بیشتر به هم شبیه باشند، قیمت و ارزش فرش مورد نظر نیز به همان میزان بیشتر است.

قالی های قاب دار را می توان دومین نوع از فرش های بلوچی محبوب دانست. چرا که این مدل از فرش بیشتر فروش و محبوبیت را در بازار دارند.

با فرش بلوچ آشنا شوید، صفر تا صد فرش بلوچی!

فرش های بلوچی با طرح ترنج دار

فرش بلوچی با طرح ترنج دار را می توان به عنوان یکی از زیباترین فرش های این قوم به شمار آورد. این نوع از فرش، دارای تزئیناتی به شکل قلاب هستند و به طور معمول برای تزئین داخل ترنج ها نیز از شکل های هندسی شبیه به هم و یا قرینه استفاده می کنند. همین عامل هم زیبایی دوچندانی را به فرش های ترنج دار القا می کند. قالی های ترنج دار را می توان به عنوان سومین نوع محبوب و پرفروش از فرش های بلوچی دانست.

طرح های مرغی

در صورتی که فرش های بلوچی را به دقت بررسی کنید، متوجه خواهید شد قالی هایی که با طرح مرغ در بازار موجود هستند، به ۳ دسته کلی تقسیم بندی می شوند. دسته اول فرش هایی می باشند که دارای طرح مرغ های ساده هستند. در دسته دوم از قالی های بلوچی با طرح مرغ، این حیوان با سایر پرندگان دیده می شود. همچنین در گروه سوم نیز طرح هایی از سر مرغ روی فرش قرار دارد و طرح های روی فرش بیشتر روی تزئین مرغ تمرکز دارند. فرش های بلوچی که حاوی طرح های مرغی هستند را می توان به عنوان یک سمبل و الگو برای تمامی فرش های این قوم دانست.

مقاومت و استحکام فرش بلوچی

بسیاری از فرش هایی که امروزه در بازار موجود هستند مقاومت چندان خوبی ندارند و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی می پوسند، اما فرش بلوچی به این دلیل که در ساختار تار و پود آن از پشم حیواناتی نظیر گوسفند استفاده شده، مقاومت بسیار خوبی دارد. به طوری که این نوع از قالی های سنتی قوم بلوچ را می توان سال های سال استفاده کرد و باز هم ظاهر و کیفیت روز اول خود را دارد. همچنین می توانید برای محافظت بهتر از قالی، از محافظ ریشه فرش نیز استفاده کنید. به این صورت طول عمر فرش شما افزایش خواهد یافت.

یکی از ویژگی های خاص فرش های بلوچی مقاومت بالای آنها در برابر آب است. در صورتی که به طور اتفاقی ماده ای روی فرش بریزید، دیگر لازم نیست تا نگران لک شدن آن باشید. چرا که قالی های قوم بلوچ به راحتی تمیز می شوند و شما می توانید با کشیدن یک اسفنج مرطوب روی لکه، به سرعت آن را تمیز کنید.

با فرش بلوچ آشنا شوید، صفر تا صد فرش بلوچی!

سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم تا شما دوستان عزیز را بیشتر با فرش بلوچی و طرح های مختلف آن آشنا کنیم. بر اساس نظر کارشناسان سایت فرش امیرکبیر پاسارگاد، فرش های بلوچ تنها به رنگ قرمز در بازار موجود هستند.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی و از سوی سفارش دهنده تهیه شده است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.