در اصل، اتکاء به این الگوی مهم راهبردی، سبب رشد و تعالی اهداف مورد نظر در هر دو قوه و از سویی تحقق تعامل بین مجلس و دولت، یکی از ضرورتها برای اتخاذ رویکردهای مناسب و مواضع سازنده بین این دو نهاد محسوب میشود.
امنیت و آسایش مردم ایران مثالزدنی است و این رهاوردِ تلاش دولتمردان نظام اسلامی است و حمایت از رئیسجمهوری منتخب و کابینه تشکیلی آتی در شرایط کنونی امری اجتناب ناپذیر و ضروری است و نقش مستقیم و بسزایی در زمینه خدمت بیشتر به مردم و حل مشکلات آنها که سرلوحه امور بوده، ایفاء خواهد کرد.
دولت و مجلس باید فارغ از هر جناح و بحث سیاسی، با یکدیگر تعامل داشته باشند و این تعامل باید در جهت رفع مشکلات مردم باشد؛ البته این حرف نشانه این نیست که احزاب و جناحها فعالیت نداشته باشند و یا تصمیمگیرنده نباشند، بلکه احزاب و جناحهای مختلف باید امکان حضور و فعالیت داشته باشند زیرا این احزاب هستند که ضمن زمینهسازی برای بالندگی و توسعه کشور، سبب میشوند تا یک ملت به رشد و بالندگی برسد.
اما فارغ از همه این امور، مجلس کنونی که به فرمایش رهبر معظم، انقلابی است، تا آنجایی که در توان دارد با رئیسجمهوری منتخب انقلابی و مردمی و دولت مستقر وی، فارغ از نگاه حزبی همکاری کند و مسائل حاشیهای، نگاهها و نگرشهای حزبی، نباید خللی در تعامل مجلس با دولت ایجاد کند و باید هر دو قوه مقننه و مجریه در جهت رفع مشکلات مردم تلاش کنند زیرا مردم ولینعمتان ما و در اولویت قرار داشتن مسایل مردم، از امور بدیهی و ضروری بوده و ایجاد اختلاف بر سر مسایل سیاسی و نگاههای حزبی با یکدیگر در نهایت به ضرر مردم تمام خواهد شد.
البته اختلاف سلیقههای مدیریتی و سیاسی وجود دارد و نمیتوان منکر اختلاف سلیقهها در مجلس، دولت و دیگر نهادها بود اما در عین اختلاف سلیقهها، باید مسایل مردم را در شرایط سخت اقتصادی نظر گرفت و مجلس به عنوان ناظر و دولت به عنوان مجری، به امور مردم بپردازند و مجلس نیز مصوبههایی به دولت تقدیم کند که قابلیت اجرایی داشته باشد و دولت هم مجری آن شود تا نتیجه نهایی به منفعت مردم تمام شود.
رعایت و اهتمام افزونتر به مصالح نظام و حل مشکلات مردم از صدر امور، در اولویت این دوره از مجلس شورای اسلامی بوده و شاخصه انقلابی و اهمیت دادن به قطبهای مختلف و شئون حاکمیتی در مصوبههای آنها، از خصایص بارز مجلس بوده که نتایج مهمی در رفع موانع و مشکلات مردم دارد.
امام راحل (ره) نیز فرمودهاند: «مصلحت نظام از امور مهمهای است که گاهی غفلت از آن موجب شکست اسلام عزیز میگردد، امروز جهان اسلام، نظام جمهوری اسلامی ایران را تابلوی تمامنمای حل معضلات خویش میدانند ...» این تعبیر امام (ره) بسیار مهم است و ما هم امروز باید بیش از هر زمان دیگر به این تذکر مهم ایشان توجه کنیم و باید از بسیاری از مشکلات با مصلحتاندیشی در چارچوب قانون عبور کرد.
امیدواریم دولت و مجلس با در نظر گرفتن مصلحت مردم و تعامل جدی و پایدار و با همفکری و نگاهی کلان و همهجانبه، برای حل مشکلات مردم تلاش مضاعفی کنند.
در اصل، تعامل بین قوا یکی از مولفههای پذیرفته شده دموکراسی در دنیا و ضامن پیشرفت و آبادانی کشور و محور توسعه ملی در ابعاد مختلف حاکمیتی و حکمرانی مطلوب و مدیریت راهبردی صحیح و قوی محسوب میشود؛ در هر حال در ساختار کشور، قوای سهگانه زیرمجموعه حاکمیت هستند و باید با یکدیگر همکاری و در فضای تعاملی، در مسیر تحقق اهداف کل کشور گام بردارند.
*نایب رئیس شورای عالی وکلای قوه قضائیه
نظر شما