با دستور رئیسجمهوری و با پیگیریهای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی، متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران تأمین اجتماعی به تصویب هیأت وزیران رسید و واگذاری رقم ۳۲ هزار میلیارد تومان از سهام ۹ شرکت مهم دولت به تأمین اجتماعی تصویب شد.
همسانسازی حقوق بازنشستگان با شاغلان یکی از بزرگترین سیاستهایی بود که هر چند سالها از حد صحبت و نوشته فراتر نمیرفتد، اما امسال به اجرا درآمد. در واقع حدود هشت سال از مصوبه مجلس درباره قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان میگذشت، اما این قانون به دلیل نبود منابع مالی لازم که کارشناسان ۴۰ هزار میلیارد تومان تخمین میزدند، به اجرا در نمیآمد.
سرانجام فروردین امسال دولت از طریق سازمان برنامهوبودجه، ۶ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری اختصاص داد تا از این طریق از ابتدای سال جاری حداقل حقوق بازنشستگان کشوری و لشکری با احتساب همسانسازی، ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان شود. اما از آنجایی که اصلیترین گروه بازنشستگان کشوری تحت پوشش تأمین اجتماعی قرار دارند و به همین دلیل به منابع چندبرابری برای همسانسازی این گروه نیاز بود، درباره تکلیف این قشر از بازنشستگان، قانون سکوت کرده بود.
این موضوع و اعتراضهای که در پی این تبعیض از طرف نمایندههای بازنشستگان و همچنین تلاشهای وزیر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان تأمین اجتماعی صورت گرفت، سبب شد هفته گذشته اعلام شود دولت از طریق رد دیون خود به سازمان تأمین اجتماعی این امکان را برای سازمان یادشده ایجاد کرده است.
چهارشنبه ۱۸ تیرماه جلسه هیأت وزیران با واگذاری ۳۲ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی در تأدیه بدهیاش به سازمان تأمین اجتماعی موافقت کرد. براساس مصوبه هیأت دولت، بخشی از سهام دولت در ۹ شرکت مهم دولتی به سازمان تأمین اجتماعی واگذار شد و این سازمان متعهد است با اتکا به این منابع جدید، در مدت کوتاهی در ماههای آتی نسبت به اجرای طرح همسانسازی و متناسبسازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی اقدام فوری کند.
با اجرای همسازی، حقوق بازنشستهها چقدر میشود؟
طبق گفته مسئولان سازمان تأمین اجتماعی قرار است این رقم برای اجرای همسانسازی در سه سال متوالی هزینه شود.
گفته میشود ماهانه یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان (سالانه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان) بودجه برای همسانسازی نیاز است، اما درباره اینکه بهطور دقیق چه زمانی این مصوبه در حسابهای بانکی بازنشستهها مینشیند، صحبتهای چندگانهای شنیدهایم. در حالی که مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی گفته «امیدواریم تا ۴۰ روز آینده محاسبات و صدور احکام را انجام دهیم و در نهایت اول شهریور اعمال و پرداخت بر مبنای متناسبسازی انجام شود».
محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامهوبودجه شنبه ۲۱ تیرماه اعلام کرد این همسانسازی از ابتدای مهرماه اجرایی خواهد شد. طبق گفته نوبخت، جداول و فرمول همسانسازی تدوین و به امضا رسیده است. در واقع این فرمول با پیشنهادهای نمایندههای بازنشستگان بوده که مبتنی بر همسانسازی ۹۰ درصدی حقوق بازنشستگان و شاغلان همتراز است و مورد تأیید دولت نیز قرار گرفته است.
براساس این فرمول، قرار است رقم افزایش برای حداقلیبگیران بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان افزایش و افزایش حقوق برای غیرحداقلیبگیران تا ۸۰۰ هزار تومان باشد که به تناسب سنوات آنها و وصول فعلی محاسبه میشود.
البته به غیر از این، بن خانوار و بن مسکن افزایش خواهد یافت. بنابراین فردی حداقلیبگیر با ۳۰ سال سابقه، اگر تا اسفندماه سال گذشته یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دریافت میکرده، با اعمال ۲۶ درصد افزایش حقوق سال ۱۳۹۹ حدود ۲ میلیون تومان دریافت میکرد که با احتساب رقم متناسبسازی و افزایش بن خواروبار و حق مسکن بیش از ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خواهد گرفت.
در حال حاضر ۳.۵ میلیون نفر بازنشسته سازمان تأمین اجتماعی در کشور داریم که طبق گفتهها ۶۰ تا ۷۰ درصد آنها حداقلیبگیرند. این طرح که سالها مطالبه اصلی بازنشستهها بود، میتواند بیش از یک میلیون تومان به دریافتی آنها اضافه کند؛ رقمی که هر چند در شرایط تورمی کنونی تأثیر آنچنانی ندارد، اما باز میتواند تا حدی نیازهای اولیه و استقلال آنها را تأمین کند.
نظر شما