گامی دیگر برای بهبود روابط بین‌الملل با تسهیل جذب دانشجوی خارجی

تهران- ایرناپلاس- مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی می­‌گوید: شورای عالی انقلاب فرهنگی الزام دانشگاه‌ها برای آموزش زبان فارسی به دانشجویان خارجی و همچنین اعطای مجوز به آژانس‌ها برای جذب دانشجو را در برنامه خود دارد زیرا کوشش در این زمینه‌ها به ارتقای سطح آموزش عالی و فناوری کشور و همچنین بهبود روابط بین‌المللی با کشورهای دیگر کمک می‌کند.

به تازگی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی را ابلاغ کرده ­است. بر اساس این مصوبه اصلاحاتی در آیین‌نامه اجرایی قانون ورود و اقامت اتباع خارجه در ایران اعمال شده ­است که برای دانشجویان و اشخاص غیرایرانی متقاضی تحصیل در کشور حسب مورد به درخواست دفاتر امور کنسولی سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، پروانه اقامت به مدت طول دوره تحصیل و متضمن اجازه خروج و مراجعت مکرر می‌شود.

همچنین برای خانواده دانشجویان و اشخاص غیرایرانی متأهل متقاضی تحصیل در کشور حسب مورد به درخواست دفاتر امور کنسولی سازمان امور دانشجویان وزارتخانه‌های علوم و بهداشت، پروانه اقامت به مدت طول دوره تحصیل صادر می‌شود.

حمیدرضا امیری­‌نیا، مشاور بین‌الملل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس کمیسیون روابط علمی و بین‌المللی ستاد علم و فناوری شورا درباره این مصوبه به ایرناپلاس توضیح می­‌دهد: این مصوبه در دو مورد دانشجویان و اتباع خارجه انجام و اصلاحاتی نیز انجام شده­ است. در شورای عالی انقلاب فرهنگی با استناد به سند جامع روابط بین‌­الملل جمهوری اسلامی، ۱۲ اقدام ملی موجود است که «توسعه‌ساز و کار جذب، اقامت و بهره‌گیری ضابطه‌مند از ظرفیت و توان دانشمندان، پژوهشگران، فناوران و دانشجویان خارجی به ویژه ایرانیان مقیم خارج از کشور»، مهم شمرده ­است. بنابراین به درخواست سازمان امور دانشجویان و با همکاری هیات دولت و وزیران، اصلاحات قانون ورود اتباع خارجه انجام شد.

امیری‌نیا در ادامه می‌گوید: براساس قانون موجود، اتباع خارجه که در کشور تحصیل می‌­کنند، باید هربار که می­‌خواستند از کشور خارج شوند، از نیروی انتظامی کشور اجازه بگیرند. اما روال در غالب کشورهای دنیا به این شکل نبود و این شیوه از اجازه ورود و خروج، جذب دانشجویان برای تحصیل در کشور را دشوار می­‌کرد به ویژه افرادی که در کشورها و شهرهای همسایه و مرزی مانند کردستان زندگی می‌کنند. بنابراین راهکاری قانونی در این زمینه پیشنهاد شد و با حضور همه وزیران، بند ۲ ماده ۴ سند تصویب و اجرایی شد. از آنجایی که این قانون مدنی است؛ با مجلس شورای اسلامی و هیات دولت هماهنگی‌ها انجام و با تصویب هیات دولت، این مصوبه با ابلاغیه معاون اول رئیس‌جمهوری به اجرا گذاشته شد.

به گفته مشاور بین‌الملل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، برای اینکه به خانواده آموزش عالی کشور این اجازه داده شود که از فرصت آموزش به اتباع خارجی استفاده کنند این اقدام صورت گرفت.
وی بیان می‌کند: همچنین امید است در همه چارچوب‌ها، دانشگاه‌ها، شرکت‌های دانش بنیان و ... بتوانند از این فرصت استفاده کنند، به دلیل آنکه دانشگاه‌های ما با کمبود دانشجو روبه‌روست، این  اقدام برای جذب دانشجویان خارجی می‌تواند نتیجه‌بخش باشد و در نهایت نیز درآمدی حاصل کند.

امیری‌نیا همچنین درباره راهکارهای شورای عالی انقلاب فرهنگی برای رفع موانع حضور و تحصیل دانشجویان خارجی در کشور، می‌گوید: در کشور مصوب است که دانشجویان باید به زبان فارسی تحصیل کنند و روال برای دانشجویان خارجی نیز به همین شکل است. درحال حاضر وزارت علوم درحال بررسی است و با فرهنگستان ادب فارسی نیز همکاری‌هایی انجام شده که با احترام به ارزش‌های زبان فارسی، سهولت در تحصیل دانشجویان خارجی برای آموزش این زبان در کشور انجام و الزاماتی برای آموزش زبان فارسی از سوی دانشگاه‌ها به دانشجویان خارجی انجام شود.

او در ادامه اضافه می‌کند: یکی دیگر از راه‌هایی که به جذب دانشجویان خارجی کمک می‌کند اعطای مجوز به آژانس‌ها برای جذب دانشجو است که در همه جای دنیا نیز این اتفاق می‌افتد و از جوانان ما برای تحصیل در کشورهای دیگر دعوت می‌شود. بنابراین جذب دانشجو از این طریق یکی دیگر از برنامه‌های ما بوده که درحال بررسی است و همه این موارد به حوزه آموزش عالی و فناوری کشور و همچنین روابط بین‌الملل ما با کشورهای همسایه کمک شایانی خواهد کرد. این موارد جزو برنامه‌های آتی است.

براساس اصل  ۱۳۸ قانون اساسی علاوه بر مواردی که هیات وزیران یا وزیری مأمور تدوین آیین‌نامه‌های اجرایی قوانین می‌شود، هیات وزیران حق دارد برای انجام وظایف اداری و تأمین اجرای قوانین و تنظیم سازمان‌های اداری به وضع تصویب‌نامه و آیین‌نامه بپردازد. هر یک از وزیران نیز در حدود وظایف خویش و مصوبه‌های هیات وزیران، حق وضع آیین‌نامه و صدور بخشنامه را دارد اما مفاد این مقررات نباید با متن و روح قوانین مخالف باشد. دولت می‌تواند تصویب برخی از امور مربوط به وظایفش را به کمیسیون‌های متشکل از چند وزیر واگذار کند. مصوبه‌های این کمیسیون‌ها در محدوده قوانین پس از تأیید رئیس‌جمهوری لازم‌الاجراست. تصویب‌نامه‌ها و آیین‌نامه‌های دولت و مصوبه‌های کمیسیون‌های یادشده در این اصل، ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی می‌رسد تا در صورتی که آنها را بر خلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدیدنظر به هیات وزیران بفرستد.

براساس ماده دو سند جامع روابط بین‌الملل جمهوری اسلامی تقویت و توسعه شبکه‌های صیانت شده فراملی میان دانشمندان، دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه‌ها و حوزه‌های علمیه، مراکز پژوهشی، پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش بنیان در داخل و خارج کشور و همچنین توسعه و الهام بخش روابط علمی با سایر کشورها با تاکید بر مزیت‌های نسبی کشور به ویژه در علوم اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.
2023

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.