اینکه چه کسی یا چه کسانی در این قرارداد ذینفع بودند، بماند! اما نتایجی که تیم ملی با ویلموتس گرفت نهتنها صعود ما به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را به اما و اگر کشاند، بلکه حضور در جام ملتهای آسیای ۲۰۲۳ چین را هم به مخاطره انداخت.
سالی دو میلیون و ۲۵۰ هزار یورو
در حالی که پرونده حقوقی شکایت مارک ویلموتس از فدراسیون فوتبال و همچنین شکایت فدراسیون فوتبال از این مربی بلژیکی در فیفا جریان دارد، زوایای جدیدی از قرارداد ویلموتس با فدراسیون فوتبال منتشر شده که نشان میدهد رئیس وقت فدراسیون قراردادی بهمراتب بدتر از قرارداد کارلوس کیروش با این مربی بلژیکی منعقد کرده که در صورت بازنده شدن فدراسیون فوتبال در این پرونده، باید میلیونها یورو غرامت پرداخت کنیم. فدراسیون باید برای هر سال مبلغ دو میلیون و ۲۵۰ هزار یورو را به او پرداخت میکرد! این در حالی است که کیروش در چهارساله دوم فعالیتش برای هر سال مبلغ یک میلیون و ۴۰۰ هزار یورو دریافت میکرد.
چه قرارداد خوبی، چه مربی بزرگی!
بر این اساس، مبلغ کل دریافتی ویلموتس از فدراسیون تا پایان جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، به هفت میلیون و ۸۷۵ هزار یورو میرسید که باید بهصورت سالانه و هر سه ماه یک قسط به او پرداخت میشد. حال این سؤال مطرح میشود که چرا نیمکت تیم ملی را با هزینههای سنگین به مربیان درجه چندم میسپاریم؟ وقتی کیروش رفت، ناظمی روابط عمومی وقت وزارت ورزش و جوانان از اسمهایی همچون کلینزمن، زیدان و مورینیو برای نیمکت تیم ملی کشورمان سخن گفت، اما پس از کش و قوسهای فراوان یک مربی بیکار و ارزانقیمت پیدا کردیم و با گرانترین قیمت ممکن او را سکاندار هدایت تیم ملی کردیم و با بوق و کرنا گفتیم چه قرارداد خوبی، چه مربی بزرگی!
ویلموتس انتخاب درستی بود؟
مهدی تاج، این انتخاب را با هماهنگی کارشناسان زبده دانست و از نظر او ویلموتس انتخاب درستی بود، همه نیز از حضور این مربی روی نیمکت تیم ملی استقبال کردند. نکته اینجاست که هیچکس نفهمید این کارشناسان زبده چه کسانی بودند! آن زمان مهدی تاج گفت که ما قرارداد خوبی با ویلموتس بستیم، اما در آن ذکر کردهایم مبلغ قرارداد شفافسازی نشود! چرا همه از مبلغ قرارداد برترین مربیان جهان چه در رده باشگاهی و چه در رده ملی خبر دارند، اما برای ما باید مخفی باشد؟! البته اکنون میفهمیم چرا باید مبلغ قرارداد ویلموتس شفافسازی نشود، زیرا قرارداد او یک رقم غیرمنصفانه و کارشناسی نشده بود.
تبدیل دلار به یورو
تاج در آن زمان که گفته شد قرارداد ویلموتس سه میلیون دلار است، مدعی شد رقم قرارداد او بین یک تا دو میلیون دلار است. حتی ادعا کرد این رقمی که شما میگویید باعث تشویش اذهان عمومی میشوید! رقم قرارداد ویلموتس حتی با دستیارانش سه میلیون دلار نمیشود. رقم قرارداد او یک رقم منطقی است. تازه معنی رقم منطقی را هم بسیار سلیس و روان بیان کرده است؛ بین یک تا دو میلیون دلار، اما نمیدانیم چرا شد ۷ میلیون و ۸۷۵ هزار یورو! اولین بار در زمان علی کفاشیان متوجه بستن یک قرارداد خوب شدیم. تمدید قرارداد کیروش با همان رقم سابق! اما بعد فهمیدیم رقم همان رقم قبلی بود، اما فقط دلار تبدیل به یورو شده بود.
مالیات ویلموتس بر عهده فدراسیون
مهدی تاج پس از رفتن مارک ویلموتس گفت که او گزینه سوم ما بود! در قرارداد این مربی قید شده که مالیات بر عهده فدراسیون فوتبال است و این فدراسیون باید اسناد و مدارک کامل پرداخت مالیات را به ویلموتس ارائه دهد! همچنین در این قرارداد اشاره شده که علاوه بر حقوق، فدراسیون فوتبال متعهد میشود مبالغی را نیز بهعنوان پاداش به او پرداخت نماید. در تبصره یک این قرارداد آمده است که مبلغ ۶ هزار یورو بابت هر برد و مبلغ ۳ هزار یورو بابت هر تساوی در راه رسیدن به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به این مربی بلژیکی پرداخت میشود. جالب اینکه قید شده است مبلغ فوق باید قبل از بازی رسمی بعدی به او پرداخت میشد.
دریافت ۱۰ درصد پاداشهای فیفا
در تبصره دو این بخش هم آمده که فدراسیون فوتبال باید ۱۰ درصد از مبالغ دریافتی از فیفا را به مارک ویلموتس بدهد! در تبصره سه این بخش هم آمده است که در ایام جام جهانی، فدراسیون فوتبال باید ۱۰ درصد پاداشهای پرداختی فیفا را در همان ایام به او پرداخت نماید! از طرفی، دستیاران ویلموتس هم بهطور جداگانه با فدراسیون فوتبال قرارداد امضا خواهند کرد و هرکدام نیز مبلغ قراردادشان را بهصورت جدا دریافت خواهند کرد. در این قرارداد قید شده بود که اگر فدراسیون فوتبال بخواهد قرارداد خود را یک طرفه و بر اساس قوانین مورد پذیرش فیفا و دادگاه بینالمللی ورزش فسخ کند، مارک ویلموتس میتواند حقوق ثابت سه ماه خود را بهعنوان خسارت دریافت کند!
از ویلموتس خسارت میگیریم!
جالب است بدانید مهدی تاج، با حضور در مجلس شورای اسلامی همچنان میگفت که رقم قرارداد ویلموتس و همکارانش دو میلیون و ۲۰۰ هزار دلار است و حتی این اطمینان را داد که ما به مدت سه ماه از ویلموتس خسارت خواهیم گرفت! اما اکنون همه چیز برخلاف گفتههای او دارد رقم میخورد. رقم قرارداد مربیان درجه دو و سه نظیر ویلموتس بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار یورو است که با حضور در ایران میتوان به این رقم ۲۰۰ هزار یورو نه ۴۰۰ هزار یورو اضافه کرد. اما ما دست کم یک میلیون و ۲۵۰ هزار یورو بیشتر از حد معمول به ویلموتس بها دادیم! البته تاج در جدیدترین مصاحبه خود همچنان مدعی بود قرارداد دو میلیون و ۲۰۰ هزار دلار در سال است!
تکذیب معرفی ویلموتس ازسوی وزیر ورزش
مهدی تاج مدعی شد ویلموتس برای پنج ماه فعالیتش شما بخوانید ۳۰ روز حضورش در نیمکت تیم ملی یک میلیون و ۳۰۰ هزار دلار گرفته که باید ۳۰۰ هزار دلار را برگرداند. او با جدیت گفت که ویلموتس نمیتواند از ما غرامت بگیرد و مدعی بود که ویلموتس را وزیر ورزش به فدراسیون معرفی کرد. روابط عمومی وزارت ورزش در واکنش به اظهارات تاج توضیح داد: «وزیر ورزش و جوانان، ویلموتس یا هر مربی دیگری را به فدراسیون فوتبال معرفی نکرده، بلکه وزیر ورزش و جوانان صرفاً نامه انجمن فرهنگی ایران و هلند که در آن سه مربی خارجی با سابقه در تیمهای ملی و باشگاهی کشورهای مختلف معرفی شده بودند را جهت بررسی به فدراسیون فوتبال ارجاع داد.»
توضیح وزارت ورزش و جوانان
به گفته روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان این یک رویه معمول است؛ برخی افراد، نهادها یا سازمانها در مورد فدراسیونها پیشنهاد یا درخواستی دارند که برای وزارت ورزش و جوانان ارسال کرده و وزارت ورزش و جوانان این نامهها را به فدراسیونهای مختلف جهت بررسی ارجاع میدهد. «ضمن اینکه هر کسی کمترین آشنایی با نامهنگاری و ادبیات اداری داشته باشد میداند عبارت «بررسی» به معنای دستور اقدام نبوده، بلکه برای بررسی جوانب امر و اتخاذ تصمیم توسط آن فدراسیون است و طبعاً انتخاب و عقد قرارداد با افراد و مربیان تیمهای ملی از اختیارات و مسئولیتهای کامل فدراسیونهاست و وزارت ورزش و جوانان هیچ دخالتی در انتخاب مربیان نداشته و ندارد.»
۱۰۰ مربی برتر تاریخ
مجله معتبر FourFourTwo در شماره ۲۶ می ۲۰۲۰ خود اقدام به معرفی ۱۰۰ مربی برتر تاریخ فوتبال جهان کرد. با دیدن فهرست این مربیان متوجه میشویم نهتنها هیچ یک از آنها روی نیمکت ما ننشستهاند، بلکه باب مذاکره با این مربیان را هم باز نکردهایم! اینکه متراژ انتخاب مربی خارجی توسط فدراسیون ما چیست، جای سؤال دارد! البته در این سیاهه نام تومیسلاو ایویچ که سال ۲۰۱۱ در سن ۷۷ سالگی درگذشت، در جایگاه شصتم به چشم میخورد. ایویچ فقید بعد از صعود تیم ملی به جام جهانی ۱۹۹۸، جانشین والدیر ویرا شد. او در دیماه ۱۳۷۶ به ایران آمد و تا آستانه جام جهانی ۱۹۹۸ سرمربی تیم ملی بود، اما هیچگاه بهصورت رسمی روی نیمکت ننشست و در شکست عجیب و جنجالی ۷ بر یک مقابل رم که گفته میشد حتی جنبه سیاسی نیز داشته، برکنار شد و طالبی جانشین او شد.
سرآلکس فرگوسن، رینوس میشل، یوهان کرایوف، بیل شنکلی، پپ گواردیولا، آریگو ساچی، مت بازبی، هلینو هررا، ارنست هاپل، والری لوبانوفسکی، برایان کلوف، ژوزه مورینیو، مارچلو لیپی، جیووانی تراپاتونی و ویسنته دلبوسکه ۱۵ مربی اول این سیاهه هستند. در واقع شما نام هیچ یک از مربیانی که تاکنون به کشور ما آمدهاند را در بین این ۱۰۰ نفر نمیبینید و این بیانگر این بوده که ما هیچگاه به دنبال آنها نرفتیم. این امر نه به خاطر نداشتن پول بوده، زیرا ما پولهای زیادی را هزینه کیروش، ویلموتس، شفر، برانکو و ... کردیم. در بین صد مربی برتر جهان نام سه مربی زن به نامهای جیل الیس، کریستینا توینه و سیلویا ناید دیده میشود، اما نامی از کارلوس کیروش و مارک ویلموتس نیست!
نظر شما