برخی از موفقترین مجموعههای تلویزیونی، مناسبتیها هستند. در این میان، سریالهای ماه رمضان سهم بزرگی در این موفقیت دارند. به همین دلیل، مجموعههایی را که برای پخش در رمضان امسال در نظر گرفته شده است، معرفی و بررسی میکنیم.
«بچه مهندس ۳» و عبور از حاشیه کودکهمسری
«بچه مهندس» مجموعهای بود که نهتنها به دلیل قصهای که در لوکیشنی خاص و کمتر تکراری روایت میشد، بلکه به دلیل بازی قوی و قابل تحسین دو کودک که نقشهای مقابل یکدیگر را ایفا میکردند، مورد قبول مخاطبان قرار گرفت. ایفای نقش این دو بهاندازهای تأثیرگذار بود که رضا میرکریمی در فیلم «قصر شیرین» دو نقش مهم را به آنها محول کرد و بهاندازهای هم موفق بودند که بسیاری از منتقدان، این انتخاب را یکی از دلایل اصلی موفقیت قصر شیرین دانستند.
بچه مهندس، ماجرای زندگی پسری به نام جواد جوادی با بازی یونا تدین را در پرورشگاه به تصویر میکشد. البته مخاطبان تلویزیون برای نخستین بار در رمضان سال ۹۷ با داستانهای این پرورشگاه و افراد آن آشنا شدند.
فصل دوم این مجموعه که نوجوانی جواد جوادی با بازی مانی رحمانی و دیگر کودکان را نشان میداد، در زمستان همان سال یعنی دیماه ۹۷ روی آنتن رفت، که البته بدون حاشیه هم نبود. بازیگر نوجوان تصمیم به ازدواج با بازیگر نوجوان دختر داستان میگیرد، و اینچنین این اثر به ترویج کودکهمسری متهم میشود. البته علی غفاری بهعنوان کارگردان، این اتهامات را رد کرد و گفت که سریال چنین قصدی نداشته است.
حالا فصل سوم بچه مهندس بهعنوان مجموعه منتخب ماه رمضان شبکه دوم سیما انتخاب شده است. در این فصل، بازیگرانی چون روزبه حصاری در نقش جوانی جواد جوادی، ثریا قاسمی، فرهاد قائمیان و ... به ایفای نقش میپردازند که هر شب ساعت ۲۱ روی آنتن میرود.
«سرباز» و تکرار موفقیت «وضعیت سفید»؟
بدون شک مخاطبان همیشگی سریالهای تلویزیونی، مجموعه موفق وضعیت سفید را فراموش نکردهاند. مجموعهای نوستالژیک به کارگردانی حمید نعمتالله که نویسندگیاش را همراه با هادی مقدمدوست بر عهده داشت. وضعیت سفید برههای از زندگی مردم در زمان جنگ و موشکباران تهران را به تصویر میکشید. داستان منسجم، گروه بازیگران کاربلد و با استعداد در کنار تیم حرفهای که کارنامه تأثیرگذاری هم در سینما و تلویزیون داشتهاند، باعث شد وضعیت سفید به اثری ماندگار تبدیل شود.
اما خبر خوب این است که این تیم سازنده، همکاری خود را تنها به این مجموعه ختم نکردند. «سرباز» نام سریالی ۵۰ قسمتی است که برای شبهای ماه مبارک رمضان در نظر گرفته شده است. این اثر که محصول مشترک گروه فیلم و سریال شبکه سه سیما و ستاد کل نیروهای مسلح (قرارگاه مهارتآموزی) است، گفته میشود جلوههای ویژه سنگینی دارد. داستان سرباز وظیفهای به نام یحیی، همسرش یلدا و دیگر همخدمتیهایش را حمید نعمتالله و هادی مقدمدوست به نگارش درآوردهاند. مقدمدوست علاوه بر نویسندگی این اثر، کارگردانی آن را هم بر عهده دارد و محمدرضا شفیعی هم تهیهکننده است. انتظار میرود سرباز با توجه به تیم سازنده و گروه بازیگری و داستانش، به آثار مطرح و پرمخاطب تلویزیون تبدیل شود.
«پدرپسری» یک اثر اقتباسی
مجموعهای ۴۰ قسمتی برای پخش در شبهای ماه مبارک رمضان از شبکه پنج سیما انتخاب شده است. پدرپسری مجموعهای اقتباسی از کتاب «آخرین نشان مردی» نوشته مهرداد صدقی است که محمدرضا حاجیغلامی کارگردانی آن را بر عهده دارد. حاجیغلامی پبش از این فیلم سینمایی کودک و نوجوانی «لکنت» را ساخته که در جشنوارههای متفاوت بینالمللی هم دیده شده و جایزه گرفته است. او با کمک یک تیم نویسندگی، پدرپسری را بهصورت طنزگونه و اپیزودیک که هر قسمت آن قصهای مجزا دارد، هر شب ساعت ۲۳ روی آنتن شبکه پنج سیما میآورد. مهران رجبی، عزتالله مهرآوران، مریم سرمدی، افشین سنگ چاپ، محمدجواد جعفرپور، کتایون بختیاری و ... از دیگر بازیگران این مجموعه هستند.
«زیرخاکی» و یک حاشیه جدی
جلیل سامان و عاشقانههای پرالتهاب و سیاسیاش همواره در خاطر علاقهمندان به آثار سیاسی باقی مانده است. کارگردانی که معمولاً به دلیل مهارت و دقت در بازسازی فضای دهه پنجاه و اوایل انقلاب بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ساخت اثر موفق «ارمغان تاریکی» در سال ۸۹ و مجموعه «پروانه» در سال ۹۱ باعث شد انتظارها از این کارگردان بالا رود. سامان برای تکمیل سهگانه عاشقانه خود «نفس» را ساخت که در ماه رمضان سال ۹۶ پخش شد. البته باید گفت این مجموعه نتوانست موفقیت دو اثر قبلی را کسب کند. امسال این کارگردان سریال «زیرخاکی» را ساخته است. اثری که در قالب طنز و فضای نسبتاً متفاوتی نسبت به سه اثر ساخته شده قبلیاش روایت میشود. این مجموعه، داستان مردی است که برای یافتن یک زیرخاکی دست به کارهای جالبی میزند. سریال «زیرخاکی» دو فصل دارد و ساخت فصل دوم آن با شیوع ویروس کرونا در کشور و محدودیتهایی ناشی از آن همزمان شد؛ در نتیجه، بخشهایی از این فصل، بهویژه سکانسهایی که قرار بود در خارج از کشور ساخته شود، ناتمام ماند. به همین دلیل، قرار است فصل اول در ۲۳ قسمت در شبهای ماه مبارک رمضان، روانه آنتن شبکه اول شود.
در کنار پژمان جمشیدی و ژاله صامتی که نقشهای اصلی این مجموعه را ایفا میکنند، هادی حجازیفر، نادر فلاح و گوهر خیراندیش دیگر بازیگران این مجموعه هستند. اما این اثر قبل از پخش با حاشیهای جدی مواجه شد ونزدیک بود زیرخاکی روی آنتن نیاید. چند ماه بعد از پایان یافتن تصویربرداری این مجموعه، گوهر خیراندیش در مراسم عروسی دخترش در آمریکا حضور پیدا کرد؛ مراسمی که بخشهایی از آن در فضای مجازی منتشر شد.
با نزدیک شدن به زمان پخش این سریال، زمزمههایی مربوط به توقف سریال به دلیل فیلم عروسی دختر خیراندیش و مواردی دیگر بهگوش رسید. تا اینکه بهرنگ ملکمحمدی مدیر گروه فیلم و سریال سیما برای روشن شدن قضیه با اعلام اینکه «این سریال (از شنبه ۶ اردیبهشت) روی آنتنِ شبکه یک خواهد رفت» چنین گفت: «خانم بازیگر چند ماه بعد از پایان کارش در سریال «زیرخاکی» در آن میهمانی حاضرشده است و نه قبل یا حین فیلمبرداری. این عمل او در این محفل را که خلاف شرع و هنجارهای جامعه است، محکوم میکنیم؛ همانطور که پیشتر تهیهکننده و کارگردان مجموعه این کار وی را محکوم کردند و بر اساس قرارداد منعقد شده و تعهدات مطرح شده، سازمان صدا و سیما این موضوع را از طریق حقوقی پیگیری خواهد کرد.»
شنبهشب و با پخش قسمت اول زیرخاکی همه حرف و حدیثها درباره احتمال توقیفش به پایان رسید.
چهار سریال و ارتباطشان با ماه مبارک رمضان!
هر چند مجموعههای نام برده شده، به ظاهر توانایی جذب مخاطبان بسیاری را دارند و انتظار میرود به دلیل تیم سازنده و داستانهایشان مورد توجه قرار گیرند، اما نمیتوان آنها را جزو آثار ماه مبارک و با حال و هوای رمضانی دانست. آثاری که در آنها خبری از لحظات سحری و افطار نیست و تأثیری هم در دگرگونی حال معنوی مخاطبان ندارند. البته ناگفته نماند که گستردگی شیوع ویروس کرونا این مجموعهها و پایانبندیشان را تحت تأثیر قرار داد. اما نمیتوان چنین مجموعههایی را که پخششان هم بعد از ماه مبارک ادامه دارد رمضانی دانست.
گزارش از هنگامه ملکی
نظر شما