پنجمین خیریه اسفندگان کتاب (خاک)، بهنفع انجمن حمایت از حقوق کودکان، هشتم اسفندماه در کافه کتاب چهل کلاغ با حضور چهل نویسنده برگزار خواهد شد. نخستین خیریه اسفندگان کتاب، سال ۹۴ با حضور ۲۰ نویسنده در فروشگاه نشر ثالث برگزار شده بود. در این مراسم خیریه فرهنگی، گروهی از نویسندگان و ناشران تلاش کردند تا با فروش آثار خود به نفع زنان بیسرپرست، فعالیت کنند. دومین خیریه اسفندگانِ کتاب بهمنظور حمایت از انجمن درختِ کوچک زندگی (حامی کودکانِ کار، محروم و بدسرپرست) با حضور ۳۰ نویسنده در کتابفروشی نشر چشمه کورش برگزار شد.
سومین خیریه اسفندگان کتاب سال ۹۶ در کتابفروشی ثالث با حضور ۳۲ نویسنده و ۲۴ ناشر برگزار شد. در سومین دوره این خیریه، موسسه «مهروماه» را انتخاب کرد که موسسهای برای توانمندسازی زنان و کودکان آسیبدیده است. چهارمین دوره خیریه اسفندگان باحضور ۳۶ نویسنده و ۲۰ ناشر در محل کتابفروشی نشر چشمه برگزار شد. نویسندگان بر اساس تصمیم جمعی، درآمد بهدست آمده را به بنیاد عماد هدیه کردند که در زمینه اسکان بیماران نیازمند پیوند مغز استخوان فعال است.
فرشته احمدی، مهدی افروزمنش، میترا الیاتی، نازنین جودت، رضا جولایی، احمد حسنزاده، فرهاد حسنزاده، محمد حسینی، مریم حسینیان، امین حسینیون، مصطفی حسینیون، محسن حکیم معنایی، علی خدایی، سینا دادخواه، آیت دولتشاه، لاله زارع، آتوسا زرنگار، ساناز زمانی، محمدرضا زمانی، امیرحسین شربیانی، محمدحسن شهسواری، علیاصغر شیرزادی، فرزام شیرزادی، لیلا صبوحیخامنه، محمد طلوعی، زهرا عبدی، عالیه عطایی، لیلی فرهادپور، نسیبه فضلالهی، الهام فلاح، کاوه فولادینسب، ضحی کاظمی، شاهرخ گیوا، حسین لعلبذری، جواد ماهزاده، حسن محمودی، آیدا مرادیآهنی، نرگس مساوات، مریم منوچهری و مهدی یزدانیخرم نویسندگانی هستند که در پنجمین دور اسفندگان کتاب حضور دارند.
کمک به افراد نیازمند، هدف اصلی اسفندگان کتاب است
محمد حسینی، نویسنده و عضو ستاد خیریه اسفندگان کتاب درباره اهداف این خیریه به خبرنگار ایرناپلاس توضیح داد: این خیریه یک هدف اصلی و خیلی روشن دارد و آن، به اندازه توان جامعه نویسندگان ایران، حمایت از افرادی است که نیاز به حمایت دارند. همه این سالها خیریهای را پیدا کردیم و حامی آن بودیم. اصلیترین بخش ماجرا این است که بتوانیم به آنها کمکی کنیم. ما نویسنده هستیم و کاری که میتوانیم انجام دهیم، این است که کنار کتابهایمان بایستیم و کتاب بفروشیم. اینها موارد حاشیهای است که خیلی هم کماهمیت نیستند.
این نویسنده با اشاره به فضاسازی انجام شده برای کم کیفیت نشان دادن کتابهای تألیفی ایرانی و رونق بخشیدن به بازار ترجمه، ادامه داد: در این مراسم نویسندگان کنار هم هستند و مردم استقبال بینظیری میکنند. یک مخاطب، خیلی سخت میتواند ۴۰ نویسنده را در یک زمان کنار هم ببیند. اینها اتفاقهای مهم حاشیهای است.
افراد میتوانند ۴۰ نویسنده را وکیل خود کنند
پنج سال است که این اتفاق در تهران میافتد. حسینی درباره چگونگی گسترش آن به دیگر استانها گفت: چندبار دوستان شهرستانی پیشنهاد این کار را دادند، اما در این چند سال، هدایت، مدیریت و تنظیم این خیریه بر عهده دبیرخانه بود که متشکل از پنج نفر است. انجام این کار با این تعداد همکار، بسیار دشوار است. کنارهم جمع کردن ۴۰ نویسنده و ۳۰ ناشر برای یک روز در سال کار آسانی نیست. این برنامه در پنج ساعت اجرا میشود، اما دبیرخانه تقریباً پنج ماه قبل از برگزاری مراسم، کار خود را آغاز میکند. اگر دوستان شهرستانی مقدمات کار را برای یک روز تهیه کنند، انجامش ممکن است اما اگر بخواهیم از تهران این خیریه را در سایر شهرها هدایت کنیم، فعلاً برایمان مقدور نیست.
او با ارائه راهکارهایی برای افرادی که شهرستان یا خارج از ایران هستند و دوست دارند در این خیریه شرکت کنند، بیان کرد: افراد میتوانند با انتخاب هر کدام از ۴۰ نویسنده بهعنوان وکیل، وجه خرید خود را به او منتقل کنند. همچنین میتوانند مستقیم با دبیرخانه تماس بگیرند و خواسته خود را منتقل کنند. با دو روش میتوانیم به خواسته آنها تحقق ببخشیم؛ آنها میتوانند از ما کتاب بخرند و کتابها را بعد از خیریه برایشان پست میکنیم و تعدادی از افراد میخواهند در خیریه مشارکت داشته باشند و از ما میخواهند کتابهایشان را به کتابخانههای مناطق محروم ارسال کنیم، این کار را هم میکنیم. گزارش عینی خرید کتاب و انتقال آن را برایشان صادر میکنیم. حتی اطلاع میدهیم که کتابهایشان به کدام کتابخانه فرستاده شده است.
خیریه نویسندگان دهه ۸۰
به گفته حسینی، ملاک شرکت نویسندگان در این خیریه، توانایی ستاد برای هماهنگی با آنهاست. او افزود: با ۲۰ نویسنده خیریه را شروع کردیم و امسال مراسم را با ۴۰ نویسنده برگزار میکنیم. در سطح تهران کتابفروشی مستقل غیردولتی که میزبان همین تعداد نویسنده باشد، از تعداد انگشتان یک دست تجاوز نمیکند. بنابراین دعوت همزمان ۲۰۰ نویسنده، عملاً مقدور نیست. هسته مرکزی نویسندگان را مدیریت و دعوت میکند. متر و ملاک این است که نویسندگان در آن روز فرصت حضور داشته باشند، زیرا بودن کنار کتابهایشان در آن روز الزامی است. از ۶۰ نویسنده خواسته شده است که حضور داشته باشند ولی ۲۰ نویسنده نمیتوانستند در آن روز حاضر باشند و نهایتاً با ۴۰ نویسنده مراسم برگزار میشود.
او درباره عامل دیگری که در حضور نویسندگان در خیریه اسفندگان مؤثر است، توضیح داد: معیار دیگر این است که نویسنده کتاب جدید، فعالیت اجتماعی هم داشته باشد، بتواند توجه مردم را جلب کند و کاراکتر اجتماعی داشته باشد تا به معرفی خیریه کمک کند. ضمن اینکه اسفندگان، خیریه نویسندگانی است که در دهه ۸۰ بهعنوان نویسنده معرفی شدهاند البته هر سال از نسل قبلی و بعدی هم دعوت میکنیم اما اکثریت با نویسندگان دهه ۸۰ است و امیدمان این است که این نویسندگان ۱۰ سال این خیریه را برگزار و بعد از آن به نویسندگان دهه بعدی منتقل کنند، یعنی مدیریت خیریه با نویسندگانی باشد که در دهه ۹۰ بهعنوان نویسنده به جامعه معرفی شده اند و هر ۱۰ سال یکبار بتوانیم این خیریه را به نسل بعد منتقل کنیم.
بخش مادی ماجرا به خیریه اهدا میشود
اینطور گفته میشود که ۴۰ درصد قیمت پشت جلد کتابهای فروخته شده در خیریه اسفندگان کتاب، به سازمان و نهاد مورد نظر اهدا خواهد شد. حسینی دراینباره توضیح داد: ۶۰ درصد هزینه کتاب وقتی به کتابفروشی میرسد، به ناشر برمیگردد و ۴۰ درصد، هزینههای جاری کتاب است. بخشی را شرکتهای پخشی و بخشی را کتابفروشی برمیدارد. در بهترین حالت منافع مالی کتاب ۴۰ درصد است. در خیریه اسفندگان آن ۴۰ درصد سود مالی کتاب اختصاص دارد به خیریهای که در نظر گرفته شده است یعنی بخش مادی ماجرا به خیریه اهدا میشود. کسی پولی از جیبش نمیدهد و مردماند که کتاب را به قیمت پشت جلد میخرند. این روند به ما کمک میکند تا بتوانیم از آن ۴۰ درصدها را جمع و به خیریه در نظر گرفته شده کمک کنیم.
نظر شما