اروپایی‌ها درباره نحوه واکنش به گام‌های کاهش تعهد ایران اختلاف دارند

تهران- ایرناپلاس- مدیر مطالعات جهان مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری معتقد است: اروپایی‌ها در تلاشند تا به یک اتفاق نظر و واکنش ملایم در قبال ایران برسند و همچنین براساس اقداماتی که آقای مکرون انجام می‌دهد، به نظر می‌رسد در تلاش‌اند تا ببینند چطور می‌توانند اوضاع را به وضعیت قبلی برگردانند.

دیاکو حسینی، کارشناس روابط بین الملل و تحلیلگر ارشد مرکز بررسی‌های استراتژیک در واکنش به بیانیه سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه و مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا درباره از سرگیری غنی سازی اورانیوم در تأسیسات فردو به ایرناپلاس می­‌گوید: اروپایی‌ها به دلیل نیاز به یک هماهنگی، دست به چنین اقدامی زده‌اند. زیرا بین اروپایی‌ها در رابطه با اینکه چگونه باید به گام‌های کاهش تعهدات ایران واکنش نشان داد، اختلاف نظر وجود دارد.

حسینی همچنین در این باره که واکنش‌های اروپا چه تأثیراتی می‌تواند به دنبال داشته باشد، می‌افزاید: از یک طرف از نگاه اروپا، اگر به اقدامات ایران واکنشی نشان داده نشود ممکن است بی عملی اروپا و تهی شدن برجام از هرگونه معنایی تعبیر شود و در عین حال هر واکنشی می‌تواند از سمت ایران، یک اقدام نامطلوب خوانده شود و پیامدهای بدتری به همراه داشته باشد. اروپایی‌ها، آمریکا را مسئول نقض برجام می‌دانند و حرف چندانی هم نمی‌توانند به آن بزنند. ضمن اینکه این را هم می‌دانند که اروپا با وجود اینکه شعار می‌دهد، اما در عمل کاری از آن ساخته نیست.

تحلیلگر ارشد مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری بیان می‌کند: البته اروپایی‌ها، هیچ کاری هم در راستای عمل به تعهداتشان انجام نداده‌اند. تنها کاری که کردند این بوده که از برجام خارج نشدند.

 او معتقد است اروپایی‌ها در تلاشند تا به یک اتفاق نظر برسند و اوضاع را تحت کنترل قرار بدهند. درواقع سعی می‌کنند به یک نظر مشترک و واکنش ملایم برسند. همچنین براساس اقداماتی که آقای مکرون، انجام می‌دهد به نظر می‌رسد در تلاش‌اند تا ببینند چطور می‌توانند اوضاع را به وضعیت قبلی برگردانند.

حسینی همچنین درباره واکنش ایران به بیانیه‌ها و هشدارهای دیگر کشورها، تصریح می‌کند: راه ما که کاملا روشن است. این راه را اروپایی‌ها ایجاد کردند و طبیعتا ایران نمی‌تواند به طور یکجانبه به یک قرارداد چندجانبه پایبند باشد. یک سال فرصت اروپایی‌ها بعد از خروج آمریکا به پایان رسید. ما تعهد داده بودیم هر دو ماه یک بار برخی از تعهدات ایران را به تناسب کاهش دهیم.

این کارشناس مسائل بین الملل تأکید می‌کند: تا زمانی که طرف اروپایی به طور کامل به تعهداتش عمل نکند، موضع ایران تغییری نمی‌کند. یعنی اگر وضعیت تغییر کند و امکان فروش نفت ایران و تداوم تجارت خارجی ایران با اروپا فراهم شود، گام‌ها می‌تواند به عقب برود. حقانیت ایران در رابطه با برجام کاملا روشن است، چراکه ایران به تعهداتش پایبند بود و ما مصمم راهمان را فارغ از بیانیه‌ها و واکنش‌های غیرقابل قبول ادامه خواهیم داد.

اروپا: ایران از اقدامات ناسازگار با برجام دوری کند

روز گذشته، وزرای خارجه سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه با صدور بیانیه مشترکی، اهمیت اجرای کامل و موثر برجام از سوی تمام طرف‌ها را مورد تاکید قرار داده و در عین حال تصریح کرده اند که ایران باید از انجام اقداماتی که با توافق برجام ناسازگار است، دوری کند.

در این بیانیه طرف‌های اروپایی نسبت به ادامه تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش‌ها در خاورمیانه در جهت استقرار امنیت و صلح بین‌المللی اعلام آمادگی کرده‌اند. هرچند که در این بیانیه ادعا شده، ادامه کار در این زمینه با اقدامات اخیر ایران دشوار شده است.

۴ گام ایران

۱۹ اردیبهشت ماه امسال، گام نخستین گام ایران در قالب افزایش میزان تولید اورانیوم در سطح ۳.۶۷ درصد کلید خورد. بر این اساس مقامات ارشد کشور اعلام کردند به محدودیت‌های برجام در زمینه میزان ذخایر اورانیوم ۳.۶۷ درصد و ۱۳۰ تن آب سنگین پایبند نخواهند بود. گام دوم کاهش تعهدات ایران در توافق هسته‌ای از ۱۶ تیرماه اجرایی شد. بر اساس این برنامه، ایران اعلام کرد دیگر محدودیت سطح غنی‌سازی تا سقف ۳.۶۷ را رعایت نخواهد کرد و این میزان به ۴.۵ درصد افزایش یافت.
۱۵ شهریورماه نیز گام سوم ایران در راستای کاهش تعهداتش اعلام شد. حسن روحانی در این باره گفت: هر آنچه کشور در زمینه تحقیق و توسعه فناوری هسته‌ای نیاز دارد، سازمان انرژی اتمی اقدام کند.
 گام چهارم نیز توسط حسن روحانی  در سه شنبه ۱۴ آبان و در آیین افتتاح کارخانه نوآوری آزادی اعلام شد. او در این باره بیان کرد: از فردا با نظارت ‌آژانس گام چهارم و جدید را برمی‌داریم. ما طبق برجام یک هزار و ۴۴ سانتریفیوژ در فردو داریم. در برجام قرار ما این بود که اینها در فردو بچرخند اما گاز به ‌آنها تزریق نشود. امروز به سازمان انرژی اتمی دستور خواهم داد که از فردا گازدهی را در فردو آغاز کند.

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.