در بین برندهای مختلف، ارزانترین کنسرو ماهی تن در روز شنبه، ۱۶ شهریور ۱۰۶۰۰ تومان برای یک کنسرو ۱۰۰ گرمی و ۱۲۴۰۰ تومان برای یک کنسرو ۱۲۰ گرمی است. بیشترین قیمت هم مربوط به کنسروهای ۱۸۰ گرمی با ۱۸۴۰۰ تومان و ۲۲۰ گرمی با ۲۶۵۰۰ تومان است. علاوه بر قیمت، کیفیت کنسروهای ماهی تن نیز در برخی از برندها تغییر کرده و از فیله، به تکههای خرد شده غوطهور در روغن، تبدیل شده است.
ایرناپلاس در جستوجوی علت گرانی کنسرو ماهی تن -که پیش از این و با توجه به بهصرفهتر بودن آن نسبت به انواع ماهی تازه، بار مصرف آبزیان در سبد غذایی خانوار را نیز به دوش میکشید- با دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران و همچنین مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فراوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات گفتوگو کرده است.
حذف ارز دولتی، علت افزایش قیمت است
سیدمحمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران درباره علت افزایش قیمت کنسرو ماهی تن به خبرنگار ایرناپلاس گفت: از اوایل سال جاری، تصمیم بر این شد که ماهی تن از فهرست کالایی گروه یک که ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی به آن تعلق میگرفت، خارج شود و در ۶ ماه اخیر، ماهی با قیمت بالاتر و با ارز نیمایی به کشور وارد شده و این موضوع، تأثیر مستقیمی بر قیمت کنسرو ماهی تن دارد.
وی ادامه داد: صید داخلی برای تولید کنسرو ماهی تن کافی نیست و با توجه به افزایش قیمت ماهی وارداتی و کاهش حجم واردات، صیادان هم قیمتهای خود را افزایش دادهاند.
بستهبندی و دستمزد، دیگر مقصران افزایش قیمت
میررضوی افزود: بستهبندی، دیگر عاملی است که در افزایش قیمت کنسرو ماهی تن تأثیرگذار بوده است. بخشی از ورق فولادی مورد نیاز برای بستهبندی در داخل و توسط فولاد مبارکه تولید میشود، ولی بخش عمده آن وارداتی است.
وی درباره نقش هزینه دستمزد در افزایش قیمت کنسرو ماهی تن گفت: افزایش بیش از ۳۰ درصدی هزینههای دستمزد در سال جاری هم از دیگر عوامل افزایش قیمت کنسرو ماهی تن بوده است.
کمتر از ۲۰ درصد ماهی تن وارداتی است
با وجود اینکه دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران، علت اصلی افزایش قیمت را گران شدن ماهی تن وارداتی میداند، عیسی گلشاهی، مدیر کل دفتر بهبود کیفیت، فراوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات، سهم ماهی وارداتی را در تولید کنسرو، اندک میداند. وی در این رابطه به خبرنگار ایرناپلاس گفت: بخش اعظم ماهی مورد نیاز برای تولید کنسرو ماهی تن در داخل کشور صید میشود. از حدود ۲۴۰ هزار تن ماهی مورد نیاز کارخانههای کنسروسازی در سال، حدود ۲۲۰ هزار تن، در داخل صید میشود و در سالهای مختلف بین ۲۰ تا ۳۵ هزار تن نیز واردات ماهی تن داشتهایم.
گلشاهی افزود: بهتدریج و با افزایش صید در آبهای ایران و آبهای فراساحلی، واردات ماهی تن در حال کاهش است و در حال حرکت به سمتی هستیم که میزان واردات، کم و کمتر شود. با این حال، در مجموع، سهم واردات ماهی بهاندازهای چشمگیر نیست که بر قیمت تأثیرگذار باشد و خارج شدن ماهی تن از گروه کالایی یک را علت افزایش قیمت بدانیم.
هزینههای بستهبندی قیمت را بالا بردند
وی افزایش قیمت کنسرو ماهی تن را ناشی از نهادههایی دانست که مستقیماً با حوزه شیلات، مرتبط نیستند و ادامه داد: قیمت قوطی، درب قوطی و روغن مورد استفاده افزایش یافته و هزینههای صیادی نیز بالا رفته است. مجموعه این عوامل موجب شدهاند قیمت کنسرو ماهی تن تحت تأثیر قرار گیرد. به نظر من هزینههای بستهبندی تأثیرگذاری بیشتری در این افزایش قیمت داشته است.
گلشاهی اضافه کرد: افزایش قیمتی که در کنسرو ماهی تن اتفاق افتاده خیلی غیرمعقول نیست و حتی نسبت به تورمی که در این یکی دو سال رخ داده، یعنی رشد قیمتی که در بخش مواد غذایی و سایر بخشها شاهد بودیم، کمتر هم بوده است.
مردم در طرحهای فروش ویژه، خرید کنند
وی افزود: به نفع هیچ تولیدکنندهای نیست که قیمت کالا بالا باشد و مردم نتوانند خرید کنند. حیات تولیدکننده به خرید مردم وابسته است. در حال حاضر یکی از دغدغههای تولیدکنندههای کنسرو ماهی تن این است که قیمتها را تعدیل کنند و در طرحهای فروش ویژه، با کاهش سود خود، فروش را افزایش دهند. آنطور که من اطلاع دارم قرار است تولیدکنندگان بررسیهایی را انجام دهند و با توجه به اینکه الان قیمت صید داخلی تعدیل شده و کاهش یافته است، بهصورت مقطعی و بدون ایجاد تنش در بازار، طرحهای فروش ویژه بگذارند و به مردم در خرید و مصرف، کمک کنند. مردم هم با توجه به مدت زمان بالای نگهداری کنسرو ماهی تن که دوساله است، میتوانند از این طرحها استفاده کنند.
نظر شما