او برای این یادداشت کوتاه عنوان «تلافی که تعارف ندارد» را انتخاب کرد و واکنش مسئولان کشور که علت توقیف نفتکش انگلیسی را رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی اعلام کرده بودند، منفعلانه دانست.
شریعتمداری نوشت: «این توضیحات این تلقی ناخواسته را پدید آورد که چنانچه نفتکش انگلیسی سه تخلف یاد شده را مرتکب نشده بود، میتوانست به آسانی از تنگه هرمز عبور کند و با توقیف از سوی نیروی دریایی سپاه روبهرو نشود! و حال آنکه توقیف نفتکش انگلیسی اقدام متقابل و عکسالعمل تلافیجویانه کشورمان در قبال توقیف غیرقانونی نفتکش ایرانی در تنگه جبلالطارق بوده است. بنابراین اگر نفتکش انگلیسی تمامی قوانین و مقررات بینالمللی دریانوردی را نیز بیکم و کاست و موبهمو رعایت کرده بود، باز هم باید از سوی نیروی دریایی سپاه توقیف میشد. وقتی درباره علت توقیف این نفتکش انگلیسی به تخلفات سهگانه آن از مقررات دریایی اشاره میکنیم، انگار حق قانونی اقدام متقابل را فراموش کرده و نادیده گرفتهایم! و این برخورد چه بخواهیم و چه نخواهیم میتواند بوی انفعال داشته باشد.»
یادداشت شریعتمداری و ادعای او مبنی بر توقیف کشتی انگلیسی بهدلیل اقدام متقابل و عکسالعمل تلافیجویانه خیلی زود در رسانههای خارجی بازتاب یافت و بهانهای به دست آنان برای حمله به ایران داد. شبکه بیبیسی فارسی در گزارشی با استناد به یادداشت مدیرمسئول روزنامه کیهان تلاش کرد صحت اظهارات مقامات کشورمان را با تردید مواجه کند و نوشت: «نفتکش استنا ایمپرو از سوی مقامهای ایرانی متهم شده که مقررات را زیرپا گذاشته و به همین دلیل توقیف شده است. با این حال برخی رسانهها از جمله روزنامه کیهان - چاپ تهران - روز یکشنبه نوشتند که این کار به تلافی توقیف نفتکش ایرانی در جبلالطارق رخ داده است.»
مدیرمسئول کیهان در حالی با طرح چنین ادعایی بهانه به دست رسانههای خارجی داده که مسئولان کشور اعم از مسئولان وزارت امور خارجه و همچنین مقامات نظامی بر تخلف نفتکش انگلیسی تأکید داشتهاند.
روابط عمومی نیروی دریایی سپاه بعد از رسانهای شدن توقیف نفتکش انگلیسی در اطلاعیهای اعلام کرده بود که این نفتکش با نام استنا ایمپرو هنگام عبور از تنگه هرمز به علت رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی بنا به درخواست سازمان بنادر و دریانوردی استان هرمزگان، توسط یگان شناوری منطقه یکم نیروی دریایی سپاه توقیف شد.
بعد از این اطلاعیه، سرتیپ رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه پاسداران نیز علت توقیف نفتکش انگلیسی از سوی این نیروی نظامی را تخلفات دریایی اعلام کرد. او درباره علت توقیف این نفتکش گفت: نفتکش انگلیسی برخلاف قوانین و مقررات دریانوردی دستگاه موقعیتیاب خود را خاموش و بهجای حرکت به سمت ورودی خلیج فارس در تنگه هرمز، از مسیر خروجی در جنوب در حال ورود بود که پس از بیتوجهی به هشدارها و تذکرات یگان دریایی سپاه و حتی مقاومت و نیز دخالت ناوچه جنگی نیروی دریایی سلطنتی انگلستان و به پرواز در آوردن دو فروند بالگرد و تلاش برای بازداشتن تکاوران دریایی سپاه از اجرای مأموریت خود، با قاطعیت و سرعت عمل نیروهای خودی متوقف و جهت بررسیها و اقدامات لازم قانونی به لنگرگاه ساحلی هدایت شد.
مسئول روابط عمومی کل سپاه پاسداران ایران تأکید کرده بود: این قوانین تنها اختصاص به این منطقه ندارد و در آبراههای دیگر جهان نیز جاری است و بهطور طبیعی به دلیل حساسیتهای موجود ناشی از حضور تحریککننده و غیرحرفهای نیروهای فرامنطقهای در این منطقه، اعمال این قوانین از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشور نیز توقیف نفتکش انگلیسی را کاملاً مطابق با قوانین بینالمللی کشتیرانی برشمرده و تأکید کرده بود: برخلاف دزدی دریایی در تنگه جبلالطارق، اقدام ما در خلیج فارس، اجرای قوانین بینالمللی کشتیرانی دریایی است.
با وجود تأکید چند باره مسئولان نظامی و غیرنظامی کشور بر قانونی بودن توقیف نفتکش انگلیسی، حسین شریعتمداری دیروز با یادداشتش در روزنامه کیهان ادعایی مطرح کرد که این ادعا پیش از این از سوی مسئولان انگلیسی و رسانههای خارجی حامی آنان مطرح میشد. با این تفاوت که از دیروز آنان برای تأکید بر درست بودن ادعای خود به یادداشت آنچه «روزنامه حکومتی ایران» میخوانند، استناد میکنند.
این نوع مواجهه حسین شریعتمداری در حالی است که طی ماههای گذشته نهتنها مسئولان وزارت امور خارجه کشورمان که مورد انتقاد شریعتمداری هستند، بلکه مقامات نظامی از جمله فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز تأکید دارند که بر اساس موازین حقوقی از منافع ایران دفاع میکنند و قصد ندارند آغازگر هیچ جنگ و درگیری باشند. چنانچه در ماجرای شلیک به پهباد جاسوسی آمریکاییها، علت آن صرفاً تجاوز این پهباد به حریم هوایی ایران عنوان شد و نه موضوعی دیگر.
نظر شما