این مراسم که به نحوی تمهید مقدمات احداث درمانگاه شبانهروزی در شهر اورامانتخت نیز بود، با حضور منصور مرادی، نماینده مریوان و سروآباد در مجلس، وحید یوسفینژاد، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان، صباح محمدی، بخشدار اورامان، ماموستا حامد مردوخی، امام جمعه اورامان و عباس مرادی، رئیس شورای شهر اورامان برگزار شد.
در مراسم بهرهبرداری از آمبولانس، چند نکته مشهود بود؛ اول، القای این موضوع که وقتی مسئولی کاری یا اقدامی انجام میدهد، گویی لطف بزرگی به مردم کرده است و مردم باید او را تمجید کنند، گویی مسئولان ولینعمت و خدایگان مردم هستند، در حالی که این ابتداییترین وظیفه یک نماینده یا یک مسئول است. این معضل در کشور زیاد دیده میشود، از پایتخت گرفته تا شهری مانند اورامان؛ پدیدهای که نتیجهای جز بازتولید و تثبیت فرهنگ تملق و چاپلوسی مردم ندارد.
کدام «زحمات شبانهروزی»؟!
برای مثال یک بنر در این مراسم نصب شده که نشان از نهادینه شدن فرهنگ چاپلوسی و مسئولسالاری است. در متن این بنر آمده است: «جناب آقای دکتر وحید یوسفینژاد رئیس محترم دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان کردستان، زحمات شبانهروزی حضرتعالی و مجموعه وزارت بهداشت و درمان در اختصاص یک دستگاه آمبولانس و فراهم کردن مقدمات احداث درمانگاه شبانهروزی اورامان را ارج مینهیم.» عکس رئیس دانشگاه هم در اندازه بزرگ بر بالای بنر خودنمایی میکند. این «زحمات شبانهروزی» آقای دکتر! در حالی است که او ۱۸ اردیبهشتماه سال ۹۸ از وزیر بهداشت حکم انتصاب گرفته است و تازه یک ماه از انتصاب او به ریاست دانشگاه کردستان گذشته است؛ یعنی هنوز جوهر مهر حکم دکتر خشک نشده است. کدام «زحمات شبانهروزی»؟! خود آقای یوسفینژاد بهعنوان یک نخبه باید بگوید این بنر را جمع کنید و این فرهنگ را برچینید. البته نباید از این موضوع هم غافل شد که مردم هم ظاهربین هستند. یعنی آن کسانی را میبینند که برای کوچکترین کارها و اقداماتشان مراسم و جشن میگیرند.
تقلیل مطالبات مردم به یک آمبولانس
از سوی دیگر، باید توجه داشت اختصاص یک دستگاه آمبولانس از بدیهیترین حقوق مردمان شهری مانند اورامانتخت است؛ شهری با بیش از ۳۰۰۰ نفر جمعیت و با شهرتی جهانی و بینالمللی، «مراسم بهرهبرداری از آمبولانس» میخواهد؟ برای تحویل یک آمبولانس باید این همه مسئول جمع شوند و برایش مراسم بگیرند؟ کار دیگری ندارید؟ این سبک رفتارها تقلیل دادن مطالبات و کاهش انتظارات از مشکلات بزرگ مردم و منطقه به مسائل کوچک است؛ یعنی نماینده میخواهد بگوید: «ببینید توان من همینقدر است. بیشتر از یک آمبولانس نمیتوانم از حقتان دفاع کنم.» این در حالی است که بیش از ۳۰ سال است یکی از مهمترین مطالبات مردم و اصلیترین نیازهای منطقه اورامان، احداث تونل در گردنه «ژالانه» است؛ گردنهای که به «گردنه مرگ» مشهور شده و هر سال بدون استثنا کشته میدهد و چندین نفر به دلیل سقوط بهمن، برفگیر بودن و نداشتن گارد ریل در این گردنه، جان خود را از دست میدهند. از این جهت شاید بتوان گفت یکی از خطرناکترین گردنههای کشور در زمستان است.
در تمام این سالها هر نمایندهای که نامزد انتخابات مجلس شده است، یکی از وعدههایش احداث تونل در گردنه ژالانه بوده است. حتی یکی از وعدههای منصور مرادی، نماینده کنونی مریوان و سروآباد همین بود اما چهار سال گذشت و گویا مردم باید به یک آمبولانس رضایت دهند.
این مسائل دردسردار نامحبوب
یا مسئله دستوپا گیر دیگر در همین شهر اورامانتخت و جلوی چشم مسئولان هر روز تکرار میشود، معضل «کولبری» است؛ ماهی نیست که خبر کشته شدن یک کولبر منتشر نشود؛ پدیدهای که در سالهای اخیر دامن بسیاری از خانوادهها را گرفته و خانوارهای زیادی را بیسرپرست و بی فرزند کرده است. چرا به این مطالبهها توجه نمیشود؟ برای مثال برای حل همین مسئله کولبری، بهترین جایگزین صنعت گردشگری است. صنعتی که این روزها بیشتر از هر زمان دیگری در اورامان رونق گرفته و با ایدههای متفاوت و ارائه تسهیلاتی میتوان تعداد زیادی از جوانان و بیکاران را در همین صنعت سروسامان داد تا چنان رونقی بگیرد که کولبری خودبهخود برچیده شود. بر اساس آمارهای غیررسمی امسال فقط در فصل بهار، ۱۹ هزار گردشگر از اورامان دیدن کردهاند. این مسئله ظرفیت بالقوهای برای کاهش بیکاری مردم و افزایش و رشد صنعت توریسم اورامان میتواند باشد. اما در کل، مسائلی که دردسر داشته باشد را دوست ندارند.
بازار داغ «افتتاح» و «بهرهبرداری»
رفتارهای برخی مسئولان از این قاعده پیروی میکند: «مسائل کوچک را در ذهن مردم آنقدر بزرگ کن که مسائل بزرگتر را فراموش کنند.» بازار داغ «افتتاح»، «بهرهبرداری»، و… ربطی هم به مسئولان فلان دهات ندارد؛ از بالاترین مقامات گرفته تا یک مسئول در ناکجاآباد! باید رأی جمع کرد، حتی با یک آمبولانس. مسئولان ما (که معمولاً باید نخبههای ما باشند) کی میخواهند از این اقدامات پیشپا افتاده و رفتارهای پوپولیستی دست بردارند؟ باید به این سوال مهم هم اشاره کرد، شهری مانند اورامانتخت که شهرتی جهانی دارد، اگر تا امروز یک آمبولانس درستوحسابی نداشته، از بیکفایتی مسئولان نیست؟
نظر شما