دیروز اعضای شورای شهر تهران طرح اصلاح اساسنامه انتخابات شورایاریهای شهر تهران را تصویب کردند. بر اساس این طرح برخی از قوانین انتخابات شورایاریها تغییر کرد، اما موضوع مهمی که نیاز به تغییر داشت و از چشم اعضای شورای شهر دور ماند، بحث امکان نامزد شدن پیمانکاران در انتخابات شورایاریها بود.
اگرچه براساس این مصوبه هیچ کدام از کارمندان شهرداری مرکز، نواحی، سازمانهای وابسته به شهرداری و کارکنان شورای شهر نمیتوانند نامزد شرکت در انتخابات شورایاریها شوند، اما پیمانکاران طرف قرارداد شهرداری همچنان این امتیاز را دارند.
گویا بر اساس طرح اصلاح اساسنامه قرار بوده پیمانکاران هم در لیست ممنوعه قرار داشته باشند، اما بنا به تصمیم اعضای شورای شهر پیمانکاران میتوانند عضو شورایاری شوند اما باید خارج از منطقهای که شورایار آن هستند فعالیت کنند. به عبارت دیگر اعضای شورایاری محلات نمیتوانند در منطقهای که به عنوان شورایار انتخاب میشوند به عنوان پیمانکار طرف قرارداد شهرداری باشند.
این تبصره اگرچه به اعتقاد اعضای شورای شهر میتواند از فساد احتمالی پیشگیری کند اما به اعتقاد بسیاری کارشناسان تضمین محکمی نیست، چرا که پیمانکارانی که در کسوت شورایار به مجموعه مدیریت شهری اضافه میشوند، چه بسا میتوانند با لابی ولو در منطقهای خارج از حوزه انتخابی خود مرتکب تخلف درخصوص پروژههای شهرداری شوند.
به عبارت دیگر پیمانکاران به واسطه ورود به شورایاری به مراکز قدرت متصل میشوند و از طرفی به واسطه ثروت خود میتوانند شرایط را به نفع خود تغییر دهند و با فشار به شهرداری و شهرداران منطقه، از موقعیت خود سوءاستفاده کنند. این در حالی است که افرادی باید وارد شورایاریها شوند که منافع شخصی در منطقه نداشته باشند. این تصمیم اعضای شورای شهر در حالی است که گزارشهای متعددی درباره برخی تخلفات شورایاران در طول چند سال اخیر وجود دارد.
**فرصتی برای افراد فرصت طلب
حسین ایمانی جاجرمی جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران که خود عضو شورایاری اکباتان است، در گفتوگو با ایرناپلاس این مساله را مهم ارزیابی میکند. او میگوید: یکی از مشکلات شورایاریها این است که بعضی از افراد فرصتطلب به واسطه درصد مشارکت پایین شهروندان در انتخابات شورایاریها، با 400 تا 500 رای وارد شورایاری میشوند و از طریق لابی و اتصال به مراکز قدرت منافع خودشان را دنبال میکنند یا اینکه به عنوان دلال در میان افراد فرصتطلب دیگر شناخته میشوند. من در زمینه کاری خودم بارها مواردی را دیده و شنیدهام.
به گفته این استاد دانشگاه، این مساله نه به نفع شهرداری است و نه به نفع شورایاری و نه به نفع مردم. چرا که نهاد شورایاری بستری است که برای پیگیری منافع مردم تشکیل شده است ولی حالا یک سری افراد سودجو از آن استفاده می کنند؛ به همین دلیل این موضوع باید تصحیح شود.
**شورایاران نباید منافعی در منطقه و شهرداری داشته باشند
جاجرمی میافزاید: بالاخره کسی که منافعی دارد، فرقی نمیکند دراین منطقه یا منطقه دیگری عضو شورایاری باشد؛ چون در هر صورت منافع خود را دنبال میکند، چنین فردی نمیتواند بهعنوان نماینده مردم عمل کند. طبیعی هم هست که وقتی منافع شخصی وجود داشته باشد، پیگیری منافع مردم به حاشیه میرود. بنابراین باید افرادی که واقعا دغدغههای محلی داشته، شناخته شده هستند، وقت کافی برای حضور و پیگیری مشکلات دارند و از همه مهمتر منافعی در منطقه و شهرداری ندارند وارد شورایاری شوند تا به عنوان نماینده و میانجی میان مردم و شهرداری و اجتماع محلی عمل کنند. ستاد شورایاری ها به این موضوع باید خیلی دقت کند.
تهران-ایرناپلاس- براساس تصمیم اعضای شورای شهر تهران پیمانکاران طرف قرارداد شهرداری تهران همچنان میتوانند نامزد شرکت در انتخابات شورایاریها شوند، بنابراین با این تصمیم همچنان بستر برای سوءاستفاده احتمالی این افراد فراهم است.