پیش از ظهر امروز مناظرهای بین مصطفی كواكبیان، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی و اكبر اعلمی، نماینده دورههای ششم و هفتم مجلس درباره عملكرد سهساله فراكسیون امید با عنوان « لیست امید یا ناامیدی؟!» به همت انجمن اسلامی دانشجویان آزاداندیش دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد.
** اعلمی: شورای عالی با ارزشهای دموكراتیك مغایرت دارد
اعلمی در این مناظره اظهار كرد: اولین نقد من به نحوه لیست بستن امیدیها برمیگردد. منشأ این لیست، شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بود، اما من اساساً با شورای عالی مشكل دارم. اگر از حاضران هم بپرسید حدود 90 درصد شورای عالی را نمیشناسند. در رأس این شورا هم دكتر عارف هستند كه با وجود احترامی كه برای ایشان قائلم، صلاحیت ریاست این شورا را نداشته و ندارند. كسانی در حال حاضر در شورای عالی حضور دارند و به ما میگویند به چه كسی رأی بدهید و چه بكنید كه در سال 78 ما در یك تشكیلات بودیم و ایشان با اسم مستعار در روزنامه جمهوری اسلامی مینوشتند. روزنامهای كه محافظهكار بود و ایشان هم از ترس با اسم مستعار مطلب مینوشت.
اعلمی افزود: از طرف دیگر، اساساً شورای عالی با ارزشهای اصلاحطلبان و ارزشهای دموكراتیك مغایرت دارد، چراكه جامعه آماری خودِ اصلاحطلبان دخالتی در تعیین آن افراد ندارد، بلكه همه را یك نفر انتخاب میكند. اگر حتی شورای عالی را با مجمع تشخیص مصلحت قیاس كنیم، شورای عالی در مرتبه پایینتری قرار میگیرد، زیرا حداقل همه افراد حاضر در مجمع بر اساس یك هویت قانونی و اصول قانون اساسی فعالیت میكنند.
او گفت: لیستی هم كه برای انتخابات دادند، یك لیست كیلویی بود و چه داد و ستدهایی كه بر سر آن صورت نگرفت. در استانها هم بر اساس روابط شاگردی و مرید و مرادی با آقای خاتمی عدهای وارد لیست امید شدند. من حداقل از اوضاع استان آذربایجان شرقی خبر دارم كه معاملاتی صورت گرفت. من با این شیوه شكلگیری و لیست بندی هم مخالفم، زیرا بر اساس آن، شایستگان به انزوا میروند.
** كواكبیان: در شورای عالی اصلاحطلبان شركت نمیكنم
كواكبیان در ادامه گفت: اینكه بستن لیست امید به آن شكل غلط بود یا نه را نباید صفر و صدی نگاه كرد. من خودم بهعنوان دبیركل حزب مردمسالاری، دیگر در شورای سیاستگذاری شركت نمیكنم، زیرا از ابتدا بنا نبود كه این شورا دائمی باشد. ما برای آقای خاتمی احترام و ارزش قائلیم، اما معتقدیم كه شورا باید بر اساس احزاب باشد و نه اشخاص.
نماینده مردم تهران افزود: سه اشكال به شورای عالی وجود دارد: یكی اینكه چرا اشخاص در آنجا حضور دارند؟ همه باید از احزاب باشند در حالی كه بیشتر اعضای شورای عالی اشخاص هستند تا احزاب. عدهای را آقای خاتمی به شورا آوردهاند، عدهای را آقای عارف و عده دیگری هم خودشان در جلسات شركت میكنند. بنابراین ما احساس كردیم دموكراسی واقعی با این شرایط تحتالشعاع قرار میگیرد. حتی ما اعضای حزب مردمسالاری خواستیم از وسط كار خارج شویم، اما به خاطر حفظ وحدت این كار را نكردیم. اشكال دوم این است كه ما در موعد انتخابات كارگروهها و كمیتههایی برای تعیین صلاحیت نامزدها مشخص كرده بودیم، زیرا از میان كاندیداها فقط بنده، آقای عارف، خانم جلودارزاده و آقای محجوب تأیید شده بودند. بنابراین باید اول شناسایی میكردیم كه چه كسانی هستند اما خلاف آنچه در كارگروهها تعیین شده بود افرادی در استانها وارد لیست امید شدند. اشكال سوم هم این است كه افرادی از طرف دولت مانند آقای كاظم جلالی، بهروز نعمتی وارد شدند و ما هم مخالفت كردیم، اما در میان آن جمعیت، مخالفت ما تأثیری نداشت.
او ادامه داد: در پاسخ به این صحبت آقای اعلمی كه گفتند برای ورود به لیست مبالغی دریافت شده، باید بگویم این بحث در موعد انتخابات شورای شهر مطرح شد. من سراغ ندارم كه برای انتخابات مجلس این اتفاق افتاده باشد. عنوان لیست امید هم بر اساس اجماع همه و با الهام از اسم تدبیر و امید دولت و همچنین احیای امید در جامعه بود. الان هم ما برای دور بعدی انتخابات طرح پارلمان اصلاحات را مطرح كردهایم.
*فراكسیون امید 58 درصد كرسیهای مجلس را در اختیار داشت
اعلمی در ادامه این برنامه گفت: امیدیها میثاقنامه نداشتند. البته در نظام پارلمانی ما اساساً بر اساس میثاق نباید عمل كرد، بلكه باید بر اساس اعتقاد شخصی و آنچه قانون اساسی مشخص كرده است، عمل كرد. آقای كواكبیان شما اعضای فراكسیون امید آیا مدافع حقوق مردم بودید؟ از قانون اساسی دفاع كردید؟ آیا وقتی اصول قانون اساسی نقض یا تعطیل شد، هشدار دادید؟ در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی چه كارهایی انجام دادید؟ مثلاً در حوزه معیشت، جلوگیری از كاهش نرخ ارزش و پایین آمدن ارزش پول ملی چه كاری انجام دادید؟ آیا در مورد فسادها و نقض آزادیهای سیاسی و اجتماعی مردم كاری انجام دادید؟ فراكسیون امید حدود 58 درصد كرسیهای مجلس را در اختیار داشت، چه كاری كردید؟ اعضای لیست امید چقدر نطق كرده اند؟ من وقتی رد صلاحیت شدم، شورای نگهبان نطقهای من را جلوی رویم گذاشت. من بهشان گفتم كه شما هر سال برای مصدق برنامه میگیرید و دكتر مصدق هم با نطقهای آتشین خود ماندگار شد و در برابر خودكامگیها ایستاد.
او تأكید كرد: بر اساس قانون اساسی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی میتوانند به نهادهایی كه از قانون اساسی تعدی كنند، اخطار دهند، اما كدام یك از این موارد را امیدیها برای احیای امید جامعه انجام دادند؟ اولینبار در تاریخ ایران من طرح عدمكفایت احمدینژاد را تعقیب كردم. آقای كواكبیان واقعاً اگر حالا احمدینژادی روی كار بود، دنبال طرح عدمكفایتش میرفتید؟
كواكبیان در پاسخ به اعلمی ادامه داد: باید گفت بهجز حزب مردمسالاری، حزبی در مجلس وجود ندارد و مشكل همین است. اگر هم 158 نفر جزو فراكسیون ما بودند، اما جلسه اول 103 نفر رأی دادند چون حزبی نبودند و بهجایی پاسخگو نبودند. اگر محمود صادقی، علی مطهری و ... درخشش دارند به این خاطر است كه شخصی عمل كردهاند. خود من تا به حال 300 تذكر شفاهی دادهام، سه وزیر را به صحن علنی كشاندم. همین چند روز قبل پرسیدم كه چرا با تجمع كارگران و معلمان برخورد میكنید؟ چرا دخالت در فضای مجازی دانشجویان را وارد آییننامه انضباطی میكنید؟
نماینده مردم تهران اظهار كرد: مشكل امروز مجلس شورای اسلامی این است كه علاوه بر شورای نگهبان كه مراقب صیانت از شرع مقدس و قانون اساسی است، مجمع تشخیص مصلحت نظام هم نهادی را درست كرده به اسم هیأت عالی نظارت مجمع كه قبل از اینكه مصوبهای در شورای نگهبان بررسی شود، اعلام نظر میكند. اگر تأیید كرد، شورای نگهبان تازه میتواند آن را بررسی كند. مثل همین طرح استانی شدن انتخابات كه دوباره مجمع با آن مخالفت كرد، در صورتی كه بهجرئت میتوانم بگویم یكی از مترقیترین طرحها بود.
كواكبیان تأكید كرد: علاوهبر اینها، شورای عالی فضای مجازی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و اخیراً هم شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا تشكیل شده است. شورای هماهنگی سران قوا كه هیچ ردپایی در قانون اساسی ندارد. ما هر طرحی میخواهیم بدهیم میگویند، شورای عالی انقلاب فرهنگی قبلاً درباره آن مصوبهای داشته و خط قرمز است. من یك سال و نیم پیش و قبل از حوادث دیماه 96 نطق كردم و گفتم كه سفره ما از سفره دولت جداست، ما را به زلف روحانی گره نزنید و آقای روحانی، از ما اصلاحطلبان بهخاطر كارهای شما انتقاد میكنند.
** مجلس دست لاریجانی است
كواكبیان در ادامه گفت: در پاسخ به اینكه فراكسیون امید اكثریت بوده باید بگویم اصلاً اینطور نبوده و نیست. ما بزرگترین فراكسیون را داریم اما این به این معنا نیست كه ما اكثریت هستیم. مجلس دست آقای علی لاریجانی است. اگر آقای لاریجانی پنجاه، شصت نفر وسط را به طرف ما بكشاند اكثریت میشویم و اگر طرف دیگر بكشاند، آنها اكثریت میشوند. ما خواستیم طرح عفو عمومی، شفافیت آرا و تحقیق و تفحص از قالیباف را تصویب كنیم، اما با چند اختلاف رأی نتوانستیم. همین اخیراً این طرح كه یك ششم از لیستهای انتخاباتی به زنان اختصاص یابد، مطرح شد. من هم بهعنوان مرد موافق صحبت كردم، همه هم گفتند موافقند اما فقط 79 نفر رأی دادند.
در ادامه برنامه اعلمی در پاسخ به سؤال مجری مبنی بر اینكه آیا فراكسیون امید توانسته از عقبه سیاسی و پتانسیل موجود خود استفاده كند؟ گفت:در حال حاضر فساد كشور سیستماتیك شده است، آن وقت شما میگویید آقای صادقی تذكر داده است؟ مثلاً یك فردی كه روابط اخلاقیاش مشخص است، دبیر یك كمیسیون میشود. كار غیراخلاقی آن نماینده و ماجرای زهرا نویدپور چیست؟ صدای كدام یك از نمایندگان درآمد؟ از همان زمانی كه من نماینده مجلس بودم گفتم كه اختیارات مجمع زیاد است و آقای هاشمی در حال راهاندازی مجلس سنای شاه است، اما رویشان نمیشود اسمش را مجلس سنا بگذارند. ما نمایندگان مجلس خیلی جلوی این رویه ایستادیم، اتفاقی كه الان نمیافتد. آقای كواكبیان درباره سلفی گرفتن با خانم موگرینی چه میگویید آن وقت هم اكثریت نبودید؟
اعلمی افزود: به نظر من از میان 16 كاندیدای وزارت، آقای بیطرف نسبت به بقیه بهتر بود، اما چون ایشان در جلسه میدان آرژانتین با آن هفت نماینده مجلس، نتوانست بده بستان كند، رأی نیاورد. در عوض آقای شریعتمداری از وزارتخانهای بركنار شد و به وزارتخانه دیگری رفت با رأی بالا.
نماینده دوره ششم مجلس تصریح كرد: شما میدانید كه آقای كدخدایی دست راست آقای جنتی است. چه كسی با آقای كدخدایی معامله كرد؟ آقای عارف و دیگرانی با او مذاكره كردند و او وارد شورای نگهبان شد. در واقع میتوان گفت كه این نمایندگان بعضی گندم نمایان جو فروشی بودند كه با دستان خود تیشه به ریشه امید مردم زدند. من معتقدم حتی رسایی نسبت به خیلی از نمایندگان فعلی مجلس بهتر است. مجلس تركیبی از وكیلالتجارها و وكیلالدولههاست، در صورتی كه شما باید وكیلالرعایا باشید.
**كواكبیان: استاد چرخاندن مجلس، علی لاریجانی است
كواكبیان بعد از اعلمی اینگونه ادامه داد: من در كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بیشترین رأی را داشتم، اما فداكاری كردم و كنار كشیدم. زیرا اگر من رئیس میشدم، ذوالنور وارد كمیسیون میشد. بنابراین رئیس شدن دكتر فلاحت پیشه كه اصولگراست، از وارد شدن ذوالنور بهتر است. باید بگویم استاد چرخاندن مجلس، علی لاریجانی است و من هم بیشترین جدل را در این سالها با او داشتهام. ما مطلوب نبودیم، اما شما میگویید رسایی بهتر است؟ رسایی یعنی حسین شریعتمداری، شریعتمداری هم همان كسی است كه تیتر دیروزش بعد از سخنرانی ظریف این بود كه آقای ظریف قرار است ما تنگه هرمز را ناامن كنیم و نه آمریكا.
كواكبیان گفت: آقای اعلمی، ما حداقل در فراكسیون امید اتحاد نسبی داریم، اما شما در مجلس ششم با اینكه همهتان اصلاحطلب بودید اما هفت گروه بودید.
اعلمی خطاب به نماینده مردم تهران گفت: درباره عكس با رئیسی توضیح دهید آقای كواكبیان. كواكبیان در پاسخ تصریح كرد: ما از طرف كمیسیون امنیت ملی رفتیم آنجا و به آقای رئیسی درباره پدرهمسرش یعنی آقای علم الهدی انتقاد كردم و ایشان از روی ناراحتی اخم كردند. من هم خم شدم، اما نمیدانستم قرار است عكس بگیرند و وقتی عكس بوسیدن دست آقای جنتی توسط آقای آشنا پخش میشود، این عكس هم پخش شود.
گزارشی از مناظره درباره امیدیهای مجلس؛
از نقد شورای عالی اصلاحطلبان تا توضیح كواكبیان درباره عكس با رئیسی
۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۹:۰۹
کد خبر:
83306620
تهران- ایرناپلاس- نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این ادعای اعلمی كه فراكسیون امید اكثریت بوده گفت: اصلاً اینطور نبوده و نیست. ما بزرگترین فراكسیون را داریم اما این به این معنا نیست كه ما اكثریت هستیم. مجلس دست آقای لاریجانی است.