تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۴:۰۰

تهران-ایرناپلاس- عدد ۴۰ در فرهنگ اسلامی، عدد مهم و مقدسی است. پیامبر اسلام(ص) در چهل سالگی مبعوث شدند و در عرفان عملی و سیر و سلوک ۴۰ روز چله نشینی توصیه شده است و به نحوی ۴۰ را عدد پختگی و بلوغ عقلی می‌دانند.

بی‌راه نیست اگر بگوییم ۴۰ روز پس از واقعه عاشورا، در حالی که غبارهای فتنه ظالمان برزمین نشسته و تبلیغات دستگاه اموی خاموش شده، تازه وقت آن است که انسان دوباره به سرزمین کربلا بازگردد و ببیند که چه بر سرش آمده است و چه کرده با دردانه علی(ع) و فاطمه(س).

از همین روست که «اربعین» به نوعی زمان رجعت به خود است، به دور از غوغا و فریب.

سال‌ها قبل جمعی از علمای شیعه تصمیم می‌گیرند به تاسی از اهل‌بیت، با پای پیاده در اربعین حضرت سیدالشهدا، به کربلا بازگردند و آن امام را زیارت کنند. این سنت باب شد تا اینکه صدام و رژیم بعثی در دوران حکومت خود، با زور و اسلحه مانع این اتفاق می‌شدند و حتی بسیاری از مردم در این مسیر به دست صدامیان کشته شدند، اما این سنت هیچ گاه تعطیل نشد و مردم هر سال مخفیانه در اربعین به زیارت امام حسین (ع) می‌رفتند.

پس از سقوط رژیم  بعث، شیعیان عراق فرصت یافتند تا پیاده‌روی به کربلا و زیارت حضرت سیدالشهدا را علنی برگزار کنند و آهسته آهسته به جمعیتشان اضافه شد و اکنون از ایران و دیگر  کشورها مسلمانان مشتاقانه در این مراسم حاضر می‌شوند.

زیارت حضرت امام حسین (ع) در روز اربعین بسیار مهم و ارزشمند است ولی به اشتباه نباید اندیشید که محرومان از این مراسم به کلی از کاروان اربعین بی بهره هستند.

گرچه حضور در کربلا، در کنار حرم امام معصوم، با پای پیاده رفتن و خدمت به زوار در این راه، همه و همه اهمیت و ثواب خاص خودش را دارد اما کسانی که این توفیق را ندارند، نیز می‌توانند از همین راه دور حضرت را زیارت کنند. زیارت اربعین عملی مستحب است و هر کسی از هر جایی تنها با یاد و سلامی خالصانه به محضر امام (ع) می‌تواند از فیوضات بی‌کران الهی بهره‌مند شود.

در مفاتیح الجنان متنونی با عنوان زیارت از بعید آمده که مخصوص همین دور مانده‌ها از حرم ائمه است.

ابن ابی عمیر از امام صادق (ع) نقل کرده است که حضرت فرمودند: «هرگاه راه بعضی از شما دور و از خانه‌اش تا قبور ما مسافت بسیار باشد، در فضای باز قرار گیرد و دو رکعت نماز بخواند و با اشاره به سوی قبور ما سلام کند که تحقیقاً به ما می‌رسد.» 

در روایت دیگری آمده است که راوی از امام صادق (ع) می‌پرسد: «فدایت شوم بسیار می‌شود که یادی از امام حسین (ع) می‌کنم در آن هنگام چه بگویم؟ فرمود: سه مرتبه بگو «صَلَّی اللهُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللهِ» که سلام به آن حضرت از دور و نزدیک به او می‌رسد.»

در پایان خوب است به این نکته از آیت الله فاطمی‌نیا اشاره شود که از ایشان در همین‌باره سؤال شد:‌ افرادی که موفق نمی‌شوند روز اربعین بر مزار سیدالشهدا(ع) حاضر شوند، آیا در این سفره‌ وسیع خداوند، مائده و توشه‌ای برایشان هست یا خیر؟

ایشان در پاسخ فرمودند: «بله هست، این افراد هم روز اربعین از راه دور خدمت حضرت  سیدالشهدا(ع) عرض ادب کنند و زیارت اربعین را بخوانند تا آثار و برکات این زیارت برای آنها هم حاصل شود، بعد منزل نبود در سفر روحانی!»

صَلَّی اللهُ عَلَیْکَ یا اَباعَبْدِاللهِ