تهران- ایرناپلاس- فعالان دانشجویی در واکنش به عضویت برخی تشکل های دانشجویی در شورای عالی اصلاح‌طلبان، می‌گویند که با حضور رسمی تشکل‌های دانشجویی با احزاب و شوراها مخالفند، زیرا زبان انتقاد دانشجویان را کوتاه می‌کند.

اخیراً بعد از آن که کانال تلگرامی انجمن اسلامی امید دانشگاه محقق اردبیلی خبر داده که شورای عالی اصلاح‌طلبان استان اردبیل، با درخواست این تشکل و انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل برای حضور در جلسات شورای اصلاح‌طلبان این استان موافقت کرده است، آذر منصوری، عضو شورای عالی اصلاح‌طلبان نیز در گفت‌وگو با ایرناپلاس اعلام کرد که این شورا، پذیرای تشکل‌های دانشجویی است.

اکنون برخی فعالان دانشجویی به این اعلام آمادگی شورای اصلاح‌طلبان واکنش نشان داده اند.

نگاه خوبی به حضور انجمن‌ها در شورای عالی اصلاح‌طلبان نداریم

حالا حسام امین محلاتی، فعال دانشجویی و سخنگوی تشکل‌های درخواست دهنده اتحادیه انجمن‌های اسلامی متحد درباره ارتباط فعالان دانشجویی با احزاب، به ایرناپلاس می‌گوید: موضع کلی اتحادیه دانشجویان متحد همواره تمرکز بر متحد ساختن نیروها در ساحت اجتماعی بوده است. البته گاهی هم در گذشته به سبب دغدغه و تحلیلی که از وضع موجود وجود داشته، سعی شده از تفکراتی که به‌نوعی دارای شعایر مترقی بوده‌اند، نیز حمایتی صورت بگیرد. ولی نباید این‌گونه متصور شد که این دغدغه‌مندی به‌سوی ارادت به جناح یا شخص خاصی پیش رفته است. کنش‌ها، بیانیه‌ها و اعلام مواضع «متحد» از بدو احیای این مجموعه گواه این ادعاست که هرکجا بدعهدی، انفعال و وادادگی مشاهده شده، در پی‌اش انتقاد صریح انجمن‌های متحد نسبت بدان روندها نیز مطرح شده است.

وی ادامه می‌دهد: در مورد اتفاق اخیر که مبنی بر درخواست برخی تشکل‌های اصلاح‌طلب برای حضور در شورای عالی اصلاح‌طلبان یک استان است نیز بنا بر هویت ذاتی انجمن‌ها که مبتنی بر کنش‌ورزی در قالب جنبش مدنی است، تحلیل ما این‌ است که همکاری با سایر نهادهای مردمی در راستای اهداف مشترک ذاتاً امری پسندیده است. اما در این مسیر دقت به مسائلی نیز لازم است. کارآمدی، دموکراتیک‌بودن، صالح و مصلح بودن و از همه مهم‌تر، مدنی بودن از مسائلی است که باید در این همکاری به آنها توجه شود. نقدهای جدی‌ای که به اصلاح‌طلبی بوروکراتیک داریم و در بیانیه اخیر ۳۵ انجمن دانشجویی درخواست‌دهنده اتحادیه تشکل‌های اسلامی دانشجویان متحد نیز به‌وضوح به آن اشاره شد، در کنار مواضع رسمی اتخاذ شده طی ماه‌های پیش از جانب ما خود بیانگر این است که چرا نگاه خوبی به حضور انجمن‌ها در شورای عالی اصلاح‌طلبان نداریم.

سخنگوی تشکل‌های درخواست دهنده اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان متحد، معتقد است: در عین حال که اصلاح‌طلبی جامعه‌محور را ارج می‌نهیم، به همان اندازه نیز متوجه اثرات مخرب اصلاح‌طلبی بوروکراتیک روی اصلاح وضع موجود و نقش کنش آنان بر انفکاک مطالبات عدالت‌طلبانه از آزادی‌خواهانه نیز هستیم. در آخر نیز با تأکید بر این امر که اساساً انجمن‌های دانشجویی باید همیشه استقلال فکری و عملی خود را حفظ کنند، بیان می‌کنیم که اصلاح وضع موجود راهکار عملی مناسبی جز تمرکززدایی از اصلاح‌طلبی بوروکراتیک و توجه به جامعه، پیوند عدالت و آزادی و مردمی کردن ساحت سیاست نخواهد داشت.

 هدف جنبش دانشجویی رسیدن به پست و مقام نیست

سپهر صمدی‌راد، دیگر فعال دانشجویی و نایب دبیر انجمن اسلامی دانشجویان آزاداندیش دانشگاه علامه طباطبائی در همین باره معتقد است: اصل اول جنبش‌های دانشجویی در تمام طول تاریخ، مستقل بودن آن نسبت به حاکمیت و احزاب بوده است و تشکل‌های دانشجویی به‌هیچ‌عنوان نباید پیاده نظام و ابزار دست احزاب  قرار گیرند؛ چرا که تاریخ جنبش دانشجویی نشان داده هرگاه این جنبش، وارد بازی‌های سیاسی کلان شده، شکست خورده و بازسازی آن هم، سال‌ها به طول انجامیده است.

این فعال دانشجویی در ادامه به ایرناپلاس می‌گوید: این بدعت بار دیگر ضربه‌ای مهلک بر پیکره نهاد دانشگاه خواهد زد، نهادی که به‌اندازه کافی دچار مشکلات است و حالا باید با بازی‌های سیاسی احزاب و کنش‌های دانشجویی در جهت منافع آنها هم، دست و پنجه نرم کند.
به گفته این دانشجوی دانشگاه علامه طباطبائی، لازم است بار دیگر به اهداف و آرمان‌های خود رجوع کنیم و بدانیم که هدف از فعالیت دانشجویی، رسیدن به پست و مقام و تلاش برای منصب و قدرت نیست؛ بلکه روح فعالیت دانشجویی در جهت منافع دانشجویان، نهاد دانشگاه و همچنین آگاهی‌بخشی است و نه منافع احزاب و سیستم‌های حکومتی.


 وقتی دانشجویان تحت فشار بودند، اصلاح‌طلبان حمایت نکردند

ایمان دستیار، فعال دانشجویی و دبیر کمیته تشکیلات انجمن‌های اسلامی عضو اتحادیه تادا نیز با ارتباط رسمی تشکل‌های دانشجویی با احزاب، مخالف است و می‌گوید: نظر شخصی من این است که اگر از جوانان بیشتری در شورای عالی استفاده شود، یا اعضای آکادمیک و آشنا به دانشگاه در شورا بیشتر شوند که در نهایت باعث شود کاندیدای اصلاح‌طلبان فردی آشنا به فضای دانشگاه باشد، خوب است، اما با حضور رسمی تشکل‌ها در این شوراها مخالفم، زیرا این موضوع باعث می‌شود که زبان تشکل‌ها برای انتقاد، کوتاه می‌شود و تشکل نیز همراه با احزاب به پای عملکرد نماینده‌ها می‌سوزد.

این فعال دانشجویی در ادامه گفت‌وگو با ایرناپلاس، مطرح می‌کند: یک تشکل می‌تواند تصمیم بگیرد که به‌طور مثال در صورت موافقت با خروجی شورای عالی یا بخشی از تصمیمات آن، از کاندیدایی یا تعدادی از کاندیداها حمایت کند،‌ اما حضور در شورای عالی، آسیب‌زننده است.

دستیار با بیان اینکه حضور رسمی در شوراها باعث می‌شود تشکل‌های دانشجویی در جامعه مانند احزاب تلقی شوند، توضیح می‌دهد: در کوتاه‌مدت چون در حوالی انتخابات، اصلاح‌طلبان اهمیت زیادی به تشکل‌ها خواهند داد، وضعیت خوب است، اما اصل آسیب، بعد از انتخابات است. زمانی که دانشجویان درخصوص عملکرد نماینده‌ها به تشکل‌ها فشار می‌آورند و در واقع دانشجو باید تشکل دانشجویی را نماینده خودش بداند که از مطالبات سیاسی، صنفی، فرهنگی و اجتماعی آنان دفاع کند. اما به نظرم، بعد از حضور در شورای عالی، نگاه به تشکل‌های دانشجویی تغییر خواهد کرد. 

دبیر کمیته تشکیلات تادا معتقد است: نمونه کوچک‌تر این فضا در سال ۹۶ اتفاق افتاد که تشکل‌ها به دلیل عملکرد دولت، تحت فشار قرار گرفتند. این نکته را نیز باید متذکر شد که شورای عالی اصلاح‌طلبان در این دو سال، حضور نداشتند و حالا از حضور تشکل‌ها در کنار خود استقبال می‌کنند. بنده برای خانم منصوری احترام زیادی قائل هستم، اما اصلاح‌طلبان زمانی که احکام سنگین برای دانشجویان صادر می‌شد، تشکل‌ها تعلیق می‌شدند، تشکل‌های دانشجویی مورد فشار وزیران و دستگاه‌های دولتی قرار می‌گرفتند، باید کنار دانشجوها می‌بودند.