بعضی کارها هستند که ناچاریم برایشان شماره کارت یک بانک خاصی را داشته باشیم. مثلاً اگر تأمین اجتماعی بخواهد هزینه درمان را به حسابمان واریز کند، باید در بانک رفاه حساب داشته باشیم و شماره حساب ارائه دهیم. برای وام دانشجویی صندوق رفاه هم باید شماره حساب بانک تجارت را اعلام کنیم. اکثر سربازها هم برای دریافت حقوق ماهانه خود، باید در بانک سپه حساب باز کنند و مبلغ مورد نظر به این حساب، واریز خواهد شد. اینها بعضی از مواردی هستند که باعث میشود تعداد کارتهای بانکیمان بیشتر و بیشتر شود.
سهم هر ایرانی از کارتهای بانکی
آخرین آمارهای بانک مرکزی از تعداد کارتهای بانکی صادر شده، مربوط به نیمه نخست سال ۱۳۹۷ است. بر این اساس، تا پایان شهریور ۱۳۹۷، ۳۴۰ میلیون و ۶۱۴ هزار ۳۶۰ کارت بانکی در کشور صادر شده است. تهرانیها با حدود ۲۸ درصد از این کارتها بیشترین و ایلامیها با ۰.۷۹ درصد کمترین سهم را در بین شهروندان استانهای ایران دارند. بهطور متوسط هر فرد بالای ۱۸ سال، نزدیک به ۶ کارت بانکی دارد؛ اما این تعداد بالای کارت بانکی به ازای هر نفر، الزاماً به معنای فعال بودن همه این کارتها نیست.
چند درصد از کارتهای بانکی فعال هستند؟
شرکت شبکه الکترونیکی پرداخت کارت (شاپرک)، در گزارشهای ماهانه خود، تعداد کارتهای بانکی تراکنشدار را ارائه میدهد که بر اساس آن، در شهریور ۱۳۹۷، ۹۱ میلیون و ۵۹۲ هزار و ۸۲۱ کارت، حداقل یک تراکنش در شبکه داشتند. مقایسه آمارهای بانک مرکزی و شاپرک نشان میدهد تنها کمی بیش از یک چهارم کارتهای صادر شده یعنی ۲۶.۹ درصد از آنها فعال هستند و در مقایسه با جمعیت، بهطور متوسط ۱.۵ کارت فعال برای هر فرد وجود دارد.
حدود ۷۳.۱ درصد از کارتهای بانکی صادر شده، غیر فعال هستند.
۹۷.۴ درصد از کارتهای اعتباری صادرشده، ۶۱.۵ درصد از کارتهای برداشت و ۹۷.۱ درصد از کارتهای هدیه و خرید، در شهریور ۱۳۹۷، غیرفعال بودهاند. تعداد کارتهای بانکی فعال در فروردینماه سال جاری به ۹۶ میلیون و ۹۵۸ هزار و ۸۴۹ رسیده است و ۹۴.۲ درصد از کارتهای فعال را کارتهای برداشت، تشکیل میدهند. تعداد بالای کارتهای غیرفعال، شایعاتی را درباره دلایل بروز آن به وجود آورده است؛ از سودآوری برای بانکها تا احتمال پولشویی توسط برخی افراد.
ایرناپلاس برای اطلاع از درستی این شایعات و همچنین بررسی دلایل تعداد بالای کارتهای غیرفعال در شبکه بانکی کشور، با علی کبیری، رئیس کمیسیون کارت بانکهای کشور و کارشناس مسائل بانکی گفتوگو کرده است.
هزینه صدور کارت برای بانکها بهصرفه نیست
ایرناپلاس: در موضوع کارتهای غیرفعال بانکی، گفته میشود درآمدی که بانک با صدور هر کارت کسب میکند بهاندازه کافی جذابیت دارد تا تعداد کارتهای صادر شده بدون دلیل دیگری افزایش یابد؛ این گفته را تأیید میکنید؟
کبیری: هزینه صدور کارتهای بانکی از یک سال گذشته برای بانکها دو تا سه برابر شده است. اما هزینه دریافتی از مشتریان مطابق دستورالعمل بانک مرکزی و بدون تغییر باقی مانده است. بهطور میانگین حدود ۲,۷۰۰ تومان از هر مشتری برای صدور کارت دریافت میشود؛ در صورتی که بانک باید حدود ۴,۰۰۰ تومان برای صدور یک کارت، هزینه کند. در حال حاضر اگر کارت PVC در بازار موجود باشد، هزینه جسم آن حدود ۱,۲۰۰ تومان است. پاکتهای پنجرهدار، برگه راهنما و نیز استهلاک دستگاهها برای صدور آنیکارت در شعب، هزینه صدور کارت را افزایش داده و بانکها انگیزهای برای صدور کارت برای کسب درآمد ندارند.
هزینه صدور کارت بانکی در یک سال گذشته، دو برابر شده و به ۴.۰۰۰ تومان رسیده است در حالی که صدور کارت برای مشتری بهطور میانگین ۲,۷۰۰ تومان هزینه دارد.
کارت بیشتر، بانک بهتر؟
ایرناپلاس: شایعه دیگری که درباره تعداد بالای کارتهای بانکی صادر شده وجود دارد، امتیازهایی است که بانکها در زمان تشکیل شاپرک، دریافت میکردند. آیا تعداد بالای کارتهای بانکی برای یک بانک، مزیت حساب میشود؟
کبیری: اگر موضوع صحبت ما کارتهای متصل به حساب یا به اصطلاح، کارت بدهی باشد، تعداد بالای آن میتواند بهعنوان شاخصی برای نشان دادن اقبال مشتری به افتتاح حساب در یک بانک خاص، در نظر گرفته شود و به دنبال افتتاح حساب، کارت صادر میشود.
نوع دیگر، کارتهای هدیه و خرید هستند. این کارتها مزیت بالایی برای بانکها دارند. نرخ سودی که به آنها تعلق میگیرد صفر است و متصل به حساب نیست. بهطور کلی این کارتها از دو جهت برای بانکها بهصرفه هستند. بانک هم مبلغ جسم کارت را دریافت میکند، هم سود رسوب پول را میگیرد و از طرفی، مبلغ آن هم قابل برداشت نیست؛ بنابراین مصرف مبلغی که در کارت است، بهمرور زمان اتفاق میافتد و در نتیجه، سود بیشتری برای بانکها دارد. بانکها تلاش میکنند شرکتها و سازمانها را برای استفاده کارکنانشان از این کارتها ترغیب کنند و این مورد میتواند یکی از دلایل تعدد کارتهای هدیه و خرید باشد.
آخرین نوع، کارت اعتباری است که پس از سالها، مسئله آن در کشور حل نشده است. این کارتها، سهم بالایی بین کارتهای صادر شده ندارد، چرا که هزینه تمام شده پول، برای بانکها بالای ۲۰ درصد است و نمیتوانند کارت اعتباری با نرخ ۱۸ درصد صادر کنند و انگیزهای برای صدور این نوع کارت ندارند. با این حال، در اکثر کشورها بعد از پول نقد، کارتهای اعتباری بیشترین گردش را دارند. در ایران، کارت اعتباری مدتی با مسئله عقود مواجه بود که این مسئله با تغییر از فروش اقساطی به مرابحه حل شد. ولی امروزه مسئله این است که نرخ تمام شده پول برای بانکها، بالای ۱۸ درصد است.
پولشویی با کارتهای بانکی
ایرناپلاس: برخی میگویند تعداد بالای کارتهای بانکی، راه را برای پولشویی باز میکند؟ کارتهای بانکی میتوانند چنین کارکردی داشته باشند؟
کبیری: تعدد در کارتهایی که متصل به حساب و سپرده هستند نمیتواند مسئله پولشویی را به دنبال داشته باشد، اما اگر بانکها، دستورالعملها و فرآیندهای بانک مرکزی را در مورد کارتهای هدیه و خرید رعایت نکنند، این کارتها میتوانند منشأ پولشویی شوند.
چرا این همه کارت داریم؟
ایرناپلاس: سازوکارهای بانکی و نحوه فعالیت بانکها در افتتاح حساب و صدور کارت میتواند بهعنوان علت سرانه بالای کارتهای بانکی و سهم قابل توجه کارتهای غیرفعال، مطرح باشد؟
کبیری: برای هر حساب سپرده، یک کارت صادر میشود. اما شما میتوانید در هر تعداد بانک، حساب سپرده داشته باشید یا در یک بانک، چندین سپرده داشته باشید و به ازای هر کدام از آنها هم یک کارت داشته باشید. اینجاست که لازم است محدودیت تعداد حساب سپرده ایجاد شود. کارت، روی سپرده صادر میشود و اگر بانکها و بانک مرکزی روی تعداد سپردهها محدودیت اعمال کنند و هر مشتری با شماره مشتری خود حداکثر بتواند یک سپرده کوتاهمدت، یک سپرده بلندمدت و یک سپرده قرضالحسنه داشته باشد، در این صورت، سه کارت برایش صادر میشود. اما بانکها به دلایل مختلفی، سپردههای گوناگونی تعریف میکنند و سپردههای متعدد، کارتهای متعدد را هم به دنبال دارند. تعریف سپردههای متعدد، به دلیل این است که بانک میخواهد آمارهای خود را بالا نشان دهد.
دلیل دیگر، ۳۴ تا ۳۵ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال کشور است که سپرده بانکیشان موجودی ندارد و در نتیجه کارتهای صادر شده برای این سپردهها، فاقد تراکنش هستند و جزو کارتهای غیرفعال محسوب میشوند و همین آمار، بخش بزرگی از کارتهای صادر شده را در دسته کارتهای غیرفعال قرار میدهد.
هزینه کارتهای بانکی برای اقتصاد و محیط زیست
ایرناپلاس: در این شرایط، چه راهحلی برای بازگرداندن تناسب بین تعداد کارتهای بانکی و جمعیت کشور وجود دارد؟
کبیری: در حال حاضر اگر میخواهیم به اقتصاد کشور کمک کنیم و محیط زیست را هم در نظر بگیریم، میتوانیم تاریخ انقضای کارتهای بانکی را از سه سال، به پنج سال برسانیم. افزایش دو ساله اعتبار کارتها، مشکلی برای نظام بانکی کشور ایجاد نخواهد کرد. این روش مسائل محیط زیستی را لحاظ میکند؛ چرا که کارتهای PVC به ۱۰۰ سال زمان برای جذب در محیط زیست نیاز دارند، در نتیجه این بهترین پیشنهاد برای شرایط فعلی است.
اگر هزینهای را که صدور کارتها به اقتصاد کشور تحمیل میکند، در نظر بگیریم و قبول داشته باشیم که در جنگ اقتصادی قرار داریم و در حال خرید کردن از افرادی هستیم که مقابل ما ایستادهاند؛ این پیشنهاد، پذیرفتنی است. علاوه بر این، با دو سال تمدید کردن اعتبار کارتها، نظام بانکی با هیچ تهدیدی مواجه نخواهد شد. راهحل دیگر نیز، محدودیت تعداد سپردهها توسط بانک مرکزی و بانکهاست که میتواند بر تعداد کارتهای صادر شده مؤثر باشد.
گفتوگو از مریمالسادات علمالهدی