۲۴ مرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۲۲
کد خبرنگار: 3017
کد خبر: 84438383
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تحولات دستگاه قضا در امتداد روزهای امیدبخش

۲۴ مرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۲۲
کد خبر: 84438383
تحولات دستگاه قضا در امتداد روزهای امیدبخش

تهران- ایرناپلاس- اگرچه بهبود خدمت‌رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است اما مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌ نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان همواره تلاش کرده‌اند از راه‌های مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری برای تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

به گزارش ایرناپلاس، در مدت کوتاهی که از حضور حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در رأس دستگاه قضایی کشور می‌گذرد، روزانه اخبار امیدوارکننده‌ای در بخش‌های مختلف این حوزه به گوش می‌رسد که نویدبخش عدم انقطاع روند تحولی آغاز شده در دوره پیش و بلکه تشدید و تسریع آن است. 

اولویت دادن به رفع مشکلات مردم، مبارزه با فساد به ویژه فساد درون سازمانی، دیدارهای چهره به چهره با مردم، متهمان و محکومان در دادسراها و بازداشت‌گاه‌ها، توجه بیشتر به حقوق زندانیان، تغییر رویکرد در صدور احکام و... از جمله محورهای مهم این رویکرد تحولی است.

اجرای عملی موضوع «حبس‌زدایی از احکام» نیز به عنوان یک رویکرد محوری دستگاه قضایی که از زمان مسئولیت مرحوم آیت‌الله هاشمی شاهرودی در قوه قضائیه برای آن برنامه‌ریزی شد، در دوره آیت‌الله رئیسی آغاز شد و در دوره جدید نیز با قوت ادامه دارد.

اگرچه بهبود خدمت‌رسانی در دستگاه قضا یکی از وظایف حاکمیت است اما مسیر آغاز شده علاوه بر جلب اعتماد عمومی و تقویت عدالت‌گستری از نقطه‌نظر خنثی‌سازی فضاسازی‌های خارجی نیز بسیار مهم و اثرگذار است، چنانچه دشمنان کشور همواره تلاش کرده‌اند از راه‌های مختلف نظام جمهوری اسلامی را ناقض حقوق بشر معرفی کرده و از این رهگذر بستری برای تشدید فشارهای بین‌المللی فراهم آورند.

واکنش‌های عجولانه و حاکی از عصبانیت مقام‌های غربی نسبت به روند یادشده، مانند آنچه به‌تازگی در واکنش «رابرت مالی» مسئول ویژه کاخ سفید در امور ایران و وزارت خارجه آمریکا به اظهارات حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای درباره ممنوع‌الورود نبودن هیچ‌یک از اتباع ایرانی رخ نمود، شاهدی بر این مدعاست.

البته باید توجه داشت که براساس تعالیم اسلامی و مبتنی بر مشی جمهوری اسلامی در حوزه قضایی، ایران همواره یکی از نظام‌های پیشرو در امر عدالت بوده و از نقطه‌نظر انسان‌دوستی و توجه به حقوق متهمان و محکومان سرآمد بوده است، چنانچه در ابتدای شیوع کرونا، ایران اولین کشوری در سطح جهان بود که با اعطای مرخصی به تعداد زیادی از زندانیان، حقوق آنان در موضوع سلامت را در نظر قرار داد.

با این وجود، برخی کمبودها و نقائص موجود در فرآیندهای قضایی که البته مختص کشور ما هم نیست، همواره با بزرگ‌نمایی و تبلیغات منفی گسترده از سوی رسانه‌های معاند مواجه شده و علاوه بر ایجاد بدبینی در افکار عمومی جهانی، مردم کشور را نیز نسبت به این حوزه نگران کرده است. 

از سویی، رویکرد قضایی جمهوری اسلامی منبعث از تعالیم دین حنیف اسلام، تاکید بر ملاطفت، بخشش و گذشت است مگر اینکه حق‌الناسی رخ داده یا مجرمی دستش به خون مردم آغشته شده باشد، چنانچه در وقایع آبان‌ماه سال ۹۸ و رخدادهای اخیر در استان خوزستان نیز این رویکرد آشکارا به مورد اجرا گذارده شد که در همین رابطه می‌توان به نامه مهم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در مورد وقایع سال ۹۸ مبنی بر بکارگیری حداکثر رأفت اسلامی با بازداشت‌شدگان اشاره کرد. 

در کنار این رویکرد اما، دستگاه قضایی همواره در خصوص برخورد با متجاوزان به جان و مال مردم، گروه‌های تروریستی، باندهای جنایتکار سازمان‌یافته و مفسدان اقتصادی بسیار قاطع و سخت‌گیر بوده و در روند تحول نیز این رویکرد تقویت خواهد شد.

در این خصوص می‌توان به برخورد با منافقینی که دستشان به خون ده‌ها هزار نفر شهروند بی‌گناه آغشته است و هم‌دست با دشمن بعثی علیه مردمشان وارد جنگ مسلحانه شدند و الان هم معرکه گرفته‌اند، اشاره کرد.  

به هر شکل؛ روند شکل گرفته در کاهش فاصله مردم و حاکمیت در امر قضا چه از نقطه‌نظر شکلی و ساختاری و چه به لحاظ رویکردی، مسیری را می‌پیماید که در صورت تداوم خواهد توانست بخش زیادی از نگرانی‌های مردم در حوزه دادگستری را برطرف کند که طبعا باب میل بدخواهان و مفسدان نیست.  

تقریبا می‌توان گفت در کمتر کشوری مواردی از جنس دیدار خصوصی رئیس دستگاه قضایی یا دادستان با محکومان امنیتی و حتی بزهکاران را بتوان سراغ گرفت که مورد به مورد پای صحبت‌های آنان نشسته و مشکلاتشان را بررسی کنند.

در خصوص نگاه ویژه دستگاه قضایی کشور به موضوع زندانیان زن نیز همین رویکرد صادق است و بر خلاف تبلیغات گسترده غرب در این خصوص، مجموعه ارکان قضایی در کشور همه تلاش خود را برای حل مشکلات زنان مددجو و بازگشت آنان به آغوش گرم خانواده به عنوان مهترین رکن آن، به کار بسته‌اند.

همین دو روز پیش و تنها در یکی از موارد رخ داده در خصوص مددجویان زن، دادستان تهران با تمام زندانیان امنیتی زندان زنان ملاقات کرد و درخواست آزادی مشروط برای بعضی از آنان صادر شد. همچنین برخی از زندانیان امنیتی زن نیز به مرخصی رفتند.

بر این اساس؛ به نظر می‌رسد روند تحولی آغاز شده در دستگاه قضایی کشور که باید با کمک همه ارکان تقنینی، اجرایی و رسانه‌ای سرعت بیشتری به خود بگیرد، می‌تواند افق‌های روشن‌تری نسبت به گذشته در برابر دیدگان افکار عمومی بگشاید.

منبع: نور نیوز

۰ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.