کاظم اکرمی عضو کابینه دولت دوران جنگ در گفتوگو با ایرناپلاس به نقش سیاسیون، احزاب، جناحها و نهادها در ایجاد فضای پرشور انتخاباتی و همچنین چرایی اهمیت مشارکت حداکثری پرداخت.
ایرناپلاس: گروه های سیاسی، با توجه به کدام بایدها و نبایدها میتوانند به برگزاری مطلوب انتخابات کمک کنند؟
اکرمی: اینکه سیاسیون با رفتار و منش خود میتوانند انگیزهِ عموم را برای رای دادن بالا ببرند، جای هیچ شک و شبههای نیست. البته در میان، رفتار اصولگرایان نمیتواند تاثیر چندانی بر جامعه بگذارد. به هر حال واقعیت چیزی جز این نیست که قشر دانشگاهی و تحصیلکرده توجهی به تحرکات جریان اصولگرایی نشان نمیدهند.
اصلاحطلبان هم در شرایط بدی قرار دارند. یعنی آنها از نظر مردم در مشکلات گذشته نیز نقش دارند؛ چون چهرههای شاخص اصلاحطلبی حاضر به عذرخواهی نشدند، طبیعی است که سبد رای این جریان هم تحت تاثیر قرار بگیرد. در مجموع، اصولگرایان و اصلاحطلبان نمیتوانند شور انتخاباتی به وجود آورند.
با این حال، سیاسیونی که بنا به ورود به رقابتهای انتخاباتی دارند، باید با منطقگرایی به نوعی با هم رقابت کنند که نتیجه کارشان منجر به وحدت ملی شود تا از این طریق، جامعه آمادگی حضور در پای صندوق رای باشد. همه باید این را در نظر بگیریم که قهر با انتخابات به هیچ وجه به صلاح نیست و از هر منظر که نگاه کنیم، رای ندادن دردی از کشور و مردم درمان نمیکند.
در شرایطی که برای برون رفت از شرایط دشوار کنونی کشور، به وحدت ملی نیاز مبرمی داریم، باید به گونهای شرایط فراهم شود که مردم بتوانند به نامزدهایی رای دهند که از هر لحاظ مناسب باشند تا از این طریق بتوانیم، یک دموکراسی واقعی با آزادیهای لازم را در کشور داشته باشیم.
ایرناپلاس: چرا انتخابات ۱۴۰۰، مهم و اثرگذار قلمداد میشود؟
اکرمی: با توجه به شرایطی که در مواجهه با بخشهای مختلف دنیا داریم به طور قطع باید انتخابات آتی را برای کشورمان مهم بدانیم. مهمترین نکته این است که شورای نگهبان اجازه دهد افراد ملی و کارنامهداری که از شایستگی کافی برخوردارند به فضای رقابتی ورود کنند تا امور کشور با سازوکارهایی درست اداره شود. یعنی باید فردی کاندیدا شود که سابقهاش نشان از پاکدستی و ایران دوستی است.
متاسفانه گروههای سیاسی بهگونهای عمل نکردهاند که مورد احترام مردم باشند و دائم به فکر سیاهنمایی و تخریب هستند و به همین دلیل نمیتوانند افرادی با صلاحیت را برای رای گرفتن به فضای رقابتی معرفی کنند.
ایرناپلاس: مشارکت حداقلی چه هزینههایی می تواند به مصالح ملی و منافع مردم تحمیل کند؟
اکرمی: اگر در انتخابات ریاست جمهوری، مشارکت بالا نباشد، دشمنان به سوءاستفاده از آن پرداخته تا به از این فضا برای منافع خود علیه کشورمان استفاده کنند. ناامیدی مردم، گرهها را کورتر خواهد کرد؛ به همین دلیل باید تلاش جریانها در داخل و خارج برای دلسرد کردن مردم را بیاثر کرد تا انشاءالله کشور انتخاباتی پر شور را برگزار کند.
تکرار می کنم؛ شورای نگهبان و دیگر نهادهای رسمی، فرصت ظهور و نامنویسی را به نیروهای سالم و کاردان بدهند تا از این طریق، مردم بتوانند مسئولی با شایستگیهای بالا را برای اداره کشور انتخاب کنند.
شورای نگهبان باید با واقعبینی، همه تلاش خود را برای آمدن افراد ساده و آزاده به کار گیرد تا نتیجهِ انتخابات ۲۹ خرداد امسال در نهایت به کاهش مشکلات و افزایش رضایتمندی عمومی منجر شود.
نکته دیگر آنکه، اینکه تحریم ما را در تنگنا قرار داده، امری روشن است اما برخی از اشتباههای مدیریتی و تصمیمگیریهایی که در جاهای مختلف صورت میگیرد هم مزید بر علت میشود تا مشکل مردم بیشتر شود.
نظر شما