به گزارش ایرناپلاس، ماجرا از نخستین سفر رئیس مجلس شورای اسلامی در سهشنبه ۱۱ شهریور به خوزستان شروع شد که رسانههای همسو به طور گستردهای ضمن پوشش این سفر، «حضور میدانی»، «نظارت میدانی»، «حضور در عرصه عمل»، «حضور میان مردم»، «حضور بیواسطه بین مردم»، «درد دل چهره به چهره با مردم» و ... را فریاد زدند.
همزمان با این سفر، کارشناسان به نقد این رویکرد پرداخته و آن را با توجه به جایگاه و وظایف هر مسئول، مورد کنکاش قرار دادند؛ از جمله کامبیز نوروزی، حقوقدان به بررسی حقوقی موضوع پرداخت و گفت: اصولا مهمترین و اصلیترین وظیفه مجلس این است که بعد از بررسی طرحها و لوایح، قوانین را تصویب کند.
وی افزود: «اگرچه مجلس وظیفه نظارتی را هم دارد اما اساسا وظیفه نظارتی پایینتر از وظیفه قانونگذاری تعریف شده است. البته این توضیح لازم است که نظارت باید براساس قاعدههای مشخصی انجام شود و اینگونه نباشد که نمایندگان به هر شکلی که مایلند، امر نظارت را پیگیری کنند.»
حسین میرزایی نماینده مردم اصفهان در مجلس و عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی نیز نسبت به این سفر واکنش نشان داد و گفت: امیدوارم ریاست مجلس سفرهای انتخاباتیاش را کلید نزده باشد. اگر وی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شود «صدمات جبرانناپذیری به مجلس میزند» زیرا «مجلس اولویتهای مهمتری دارد».
برخی رسانههای اصلاحطلب نیز انگیزههای انتخاباتی را از سفر «نظارت میدانی» برجسته کردند و آنچه «پوشش سنگین رسانهای» سفر خوزستان در رسانههای اصولگرا خواندند را «آتلیهای برای ۱۴۰۰» توصیف کردند و نوشتند آنچه شاهد بودیم «شبیه کمپینهای انتخاباتی آمریکا» بود که نامزدها بیامان از شهری به شهر دیگر میروند و سخنرانی میکنند و وعده میدهند.
در همین راستا توئیت محمد مهاجری فعال رسانهای اصولگرا نیز بازتاب زیادی داشت که گفته بود ظاهرا قصد دارند با این سفر ناکارآمدی مجلسی را بپوشانند که در عمر سه ماههاش فقط ۲ قانون گذرانده و هر دو هم به در بسته شورای نگهبان خورده است». در جبهه مقابل، رسانههای اصولگرا و برخی چهرههای طرفدار رئیس مجلس با دفاع از سفر محمدباقر قالیباف، نظارت میدانی را «عالیترین نوع نظارت» توصیف کردند.
بیتوجهی به دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا
چند روز بعد از پایان آن سفر و همزمان با سفر رئیس دستگاه قضا به استان چهارمحال و بختیاری، برخی رسانههای اصولگرا با عناوینی همچون «مدیران انقلابی در میدان»، از تحسین و مقایسه سفر رئیسان قوای مقننه و قضائیه با رویکرد رئیس جمهوری، دست برنداشته و بیتوجه به توصیههای ستاد ملی مقابله با کرونا، سفر نرفتن رئیس جمهوری را با کنایه، «کنترل از راه دور» دانستند.
فارغ از سفر خاص سران قوا، این دوستان ظاهرا توصیههای مکرر در این چند ماهه ستاد ملی مقابله با کرونا را فراموش کردهاند که مدام تاکید دارد سفرهای غیرضروری لغو و مسافرتهای لازم هم به حداقل برسد. البته این منتقدان گویا به تاکیدات رهبر معظم انقلاب که بارها بر رعایت توصیههای ستاد کرونا تاکید کردهاند، توجهی ندارند.
رئیسان قوا هرکدام نمایندگان استانی داشته و گاهی نیز فرستادگانشان پیش از سفر، به شهرهای مقصد میروند. همین فرستادگان و نمایندگان، به راحتی با تهیه گزارشهای میدانی و ارائه آن به مسئولان قوه، میتوانند در حل مشکلات و کمک به مجموعه ارکان دولت برای بهبود وضعیت مردم کمک شایانی داشته باشند.
نکته مهم در این میان، این است که رئیسان قوا هرکدام نمایندگان استانی داشته و گاهی نیز فرستادگانشان پیش از سفر، به شهرهای مقصد میروند. همین فرستادگان و نمایندگان آنها در این سفرها، به راحتی با تهیه گزارشهای میدانی و ارائه آن به مسئولان قوه، میتوانند در حل مشکلات و کمک به مجموعه ارکان دولت برای بهبود وضعیت مردم کمک شایانی داشته باشند.
توجه به این رویکرد از این نظر اهمیت دارد که سفرهای مقامهای بلندپایه از آن جهت متمایز است که معمولا حجم زیادی از اطرافیان، همراهان، مقامهای محلی و مردم بومی نیز درگیر سفر و استقبال و مراسم مربوطه میشوند و این تجمعها با افزایش خطر شیوع کرونا، در تضاد با توصیههای بهداشتی ستاد ملی مبارزه با کروناست.
چشم بستن بر واقعیتها
از سویی دیگر، کسانی که با کنایههای مختلف، افتتاحهای مجازی و ویدئوکنفرانسی رئیس جمهوری را زیرسئوال میبرند، ظاهرا توجه ندارند که در بیشتر موارد، نمایندگان روحانی از معاون رئیس جمهوری تا وزیران مربوطه در سفرهایی با کمترین همراه، همواره برای رسیدگی به مشکلات و افتتاحها و کلنگزنیها در مناطق مختلف کشور حضور دارند و کمتر طرح بزرگ و ملی را سراغ داریم که بدون حضور ردههای میانی دولت افتتاح شده باشد.
اما آنچه بیش از پیش سبب تعجب شده آن است که این منتقدان دولت و شخص رییس جمهوری، به اقدامات انجام شده دولت بویژه افتتاحیههای مهم طرحهای بزرگ اقتصادی و عمرانی به صورت هفتگی هیچ توجهی ندارند؛ به طور نمونه فقط در روزهای اخیر ۱۲ طرح صنعتی و کشاورزی در منطقه آزاد ارس با سرمایهگذاری چهار هزار و ۱۳۲ میلیارد ریالی و ۷۰.۵ میلیون یورویی با دستور رییس جمهوری افتتاح شد که شامل بهرهبرداری از بزرگترین مجتمع گلخانهای خاورمیانه، دو کارخانه بزرگ تولید فولاد، سه واحد تولیدپوشاک، ۵ واحد گلخانهای تولید صیفیجات به روش هیدورپونیک بود و صدها شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کرد.
مرور سریع طرحها و پروژههایی که توسط دولت در ماههای کرونایی اخیر به بهرهبرداری رسیده، نشان میدهد رییسجمهوری اگرچه کمتر در سفر و به اصطلاح نظارت میدانی بوده، اما هفتهای نبوده که طرح کوچک و بزرگ اقتصادی افتتاح نکرده باشد، از افتتاح ۵۸ طرح عمرانی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تا بهرهبرداری یا کلنگ زنی ۲۷۱ پروژه عمرانی و اقتصادی در کهگیلویه و بویراحمد، ۶۱۱ طرح در لرستان، افتتاح چند پروژه شاخص عمرانی در شهر قدس با اعتبار ۲۵۰ میلیاردی، افتتاح ۱۷۵ پروژه عمرانی در رشت، ۷۶ پروژه عمرانی و اقتصادی در تنکابن در هفته دولت و .... این موارد هیچکدام ظاهرا برای منتقدان مهم نیست و آنچه یاد این دوستان را شاد میکند، بازدید در بحبوحه همهگیری خطرناک ویروس کرونا و نمایش کارآمدی و دلسوزی برای مردمی است که به خوبی دریافتهاند، به عمل کار برآید.
نظر شما