۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸، ۱۴:۵۰
کد خبر: 83304963
T T
۰ نفر
كاخ مرمر به سازمان میراث فرهنگی تحویل داده نشده است

تهران-ایرناپلاس- ساختمان قدیم مجمع تشخیص مصلحت نظام یا همان كاخ مرمر بعد از اسبا‌ب‌كشی اعضای این نهاد به ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی همچنان بلاتكلیف است. گرچه احمد توكلی، عضو مجمع می‌گوید این ساختمان علی‌القاعده باید تحویل سازمان میراث فرهنگی می‌شد، اما یك منبع آگاه می‌گوید كه این ساختمان اكنون در اختیار بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است.

با شروع دور جدید از فعالیت‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام در كنار تغییرات مدیریتی، ساختمان این نهاد نیز از كاخ مرمر به ساختمان قدیم مجلس منتقل شد و ساختمان قدیم مجمع بلااستفاده ماند.

برای بررسی وضعیت انتقال این ساختمان به سازمان میراث فرهنگی، به سراغ روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام رفتیم كه حاضر به پاسخگویی نشد. اما احمد توكلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سؤال ایرناپلاس كه ساختمان قدیمی مجمع به كدام نهاد واگذار شده است، می‌گوید: «ما دیگر به آن ساختمان رفت‌وآمد نداریم و مجمع به ساختمان مجلس شورای اسلامی قدیم منتقل شده است. اما علی‌القاعده آن ساختمان باید به میراث‌فرهنگی تحویل داده می‌شد.»

مجید انصاری، دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز پاسخی مشابه توكلی می‌دهد و می‌گوید: «آن ساختمان (كاخ مرمر) به لحاظ كیفیت سازه و وضعیت داخلی جزو ساختمان‌های میراثی است، اما اینكه مالكیت آن در اختیار آنان قرار گرفته باشد یا نه اطلاعی ندارم.»

با این حال، محمدحسن طالبیان، معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تحویل این ساختمان به سازمان میراث را رد می‌كند و به ایرناپلاس می‌گوید مرمت كاخ مرمر زیر نظر آنان است، اما این كاخ تحویل سازمان میراث فرهنگی نشده است و سند هم به نام آنان نیست.

اما یك منبع آگاه در سازمان میراث فرهنگی استان تهران به ایرناپلاس می‌گوید مالكیت كاخ مرمر در اختیار بنیاد مستضعفان است.

این در حالی است كه حجت‌الاسلام والمسلمین محمد محمدی‌گلپایگانی، رئیس دفتر رهبر انقلاب اسلامی اسفندماه سال گذشته از دستور آیت‌الله خامنه‌ای به بنیاد مستضعفان مبنی بر واگذاری املاك مصادره‌ای رژیم پهلوی به مردم خبر داده بود.

*كاخ رضا شاه

كاخ مرمر به دستور رضا شاه در سال 1316 بنا شد. این كاخ در آغاز به عنوان دفتر كار رضاشاه مورد استفاده قرار می‌گرفت و تا پیش از تدوین قانون خزانه ملی، جواهرات ملی ایران از كاخ گلستان به این كاخ آورده شده و در زیر زمین آن نگهداری می‌شد.

در سال‌های نخست دوران محمدرضا، از این كاخ به عنوان دفتر رسمی شاه و محل برگزاری دیدارها و ملاقات‌ها بكار گرفته می‌شد. فوزیه و محمدرضا پهلوی در این كاخ با یكدیگر زندگی می‌كردند و نامزدی محمدرضا با فرح پهلوی نیز در این كاخ برگزار شد. پس از ترور ناموفق محمدرضا در محوطه این كاخ توسط رضا شمس‌آبادی، دفتر ویژه او به كاخ صاحبقرانیه جابجا و كاخ مرمر در سال 1355 به موزه تبدیل شد.

بر اساس گزارشی كه سایت انتخاب منتشر كرده، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، كاخ مرمر در اختیار دادستانی انقلاب اسلامی قرار داشت و در زمان آیت‌الله محمد یزدی، رئیس وقت قوه قضاییه، ساختمان آن، محل استقرار او بود. پس از آن، بنیاد مستضعفان به عنوان مالك آن و سازمان میراث فرهنگی به عنوان متولی نگهداری كاخ، با همت حسن حبیبی اقدام به مرمت و بازسازی قسمت‌های خراب شده آن كردند تا از آن به عنوان موزه استفاده شود.

اما پس از پایان دوره ریاست جمهوری مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و ضرورت انتقال او به محل جدیدی به عنوان ساختمان مجمع تشخیص مصلحت نظام، بر اساس پیشنهاد دستگاه‌های امنیتی و شورای عالی امنیت ملی مبنی بر اینكه باید محل مجمع به دلیل حضور رؤسای قوا و سایر مسؤولان عالی‌رتبه نظام برای شركت در جلسات مجمع و حتی حضور شخصیت‌های خارجی، در منطقه‌ی حفاظت شده و ایمن، با ضریب امنیتی ویژه، قرار می‌داشت، ساختمان كاخ مرمر در اختیار مجمع قرار گرفت.

*مجلس سنا، مجلس شورا و حالا مجمع تشخیص

ساختمان سابق مجلس سنا نیز كه اكنون از آن به عنوان محل برگزاری جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام استفاده می‌شود، بنایی مربوط به دوره دوم پهلوی است كه در نزدیكی كاخ مرمر است. كاخ سنا در آغاز برای آماده سازی پیش‌نویس قانون اساسی به محل برگزاری نشست‌های مجلس خبرگان قانون اساسی تبدیل و بعد از آن حدود بیست سال جلسات مجلس شورای اسلامی در آن برگزار می‌شد. اما با پایان كار ساختمان جدید مجلس در بهارستان، از دوره هفتم جلسات مجلس به آنجا منتقل شد.
۰ نفر