اردیبهشتماه سال گذشته، دولت ترامپ با هدف از سرگیری تحریمهای اقتصادی و منزوی كردن ایران، از برجام خارج شد، اما دیگر كشورهای گروه موسوم به 1+5 درخواست آمریكا برای خروج از برجام را رد كردند. فدریكا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در كنفرانس امنیتی مونیخ برجام را برای امنیت اروپاییها حیاتی شمرد و گفت اتحادیه اروپا مصمم به ادامه اجرای كامل این توافق است.
وانگ یی، رئیس دستگاه دیپلماسی چین هم اعلام كرد كه درباره موضوع هستهای ایران، اكنون مقطعی حساس برای ادامه اجرای توافق هستهای برجام است. برجام توافقی چند جانبه است كه به اتفاق آرا، مورد تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار گرفت. این توافق منافع مشترك تمامی جناحهای دخیل و بهطور كلی، جامعه بینالملل را تأمین میكند. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه هم گفت كه با همتای چینی خود توافق كرده است كه مسكو و پكن از هر گونه تلاش آمریكا برای مختل كردن توافقنامه برجام جلوگیری كنند.
آنگلا مركل، صدراعظم آلمان در گفتوگو با یك كانال تلویزیونی اسرائیلی از توافق هستهای با ایران دفاع كرد و گفت یك توافق ناقص بهتر از هیچ است و رئیسجمهور فرانسه همچنین به فاكس نیوز گفت: این توافق ناكامل است، اما آیا شما گزینهای بهتر از آن دارید؟
بعد از آن، آمریكا دست به كار شد و تصمیم گرفت تحریمهای ظالمانه سابق این كشور علیه ایران را احیا كند، اما همچنان تنها. وزرای خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا با حمایت روسیه و چین توافق كردند مسیری متفاوت از آمریكا را در قبال ایران طی كنند. آنان تصمیم گرفتند سازوكار جدیدی برای تسهیل روابط تجاری مجاز شركتهای اروپایی با ایران ایجاد كنند تا بتواند تحریمهای ایالات متحده علیه ایران را دور بزند. اواسط بهمنماه سال گذشته شبكه خبری اندیآر آلمان، با اعلام این خبر گفت كه كانال مالی اتحادیه اروپا برای ایران «ابزار حمایت از مبادلات تجاری – اینستكس» نام دارد گفت كه سه كشور اروپایی مدیریت و تأمین مالی آن را بر عهده گرفتهاند.
*كشورهایی كه به تروریست خواندن سپاه واكنش نشان دادند
اقدامات خصمانه و ضد حقوق بشری ترامپ به همینجا ختم نمیشود. دو روز قبل دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریكا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی آمریكا قرار داد. مقامات نظامی و سیاسی ایران این اقدام خصمانه آمریكا را بیپاسخ نگذاشتند و دست به اقدام متقابل زدند. اما ایران تنها نماند.
دولتهای ژاپن، انگلیس و چین اعلام كردند كه با آمریكا همراهی نمیكنند. به گزارش رویترز، انگلیس درخواست وزیر خارجه آمریكا برای تروریستی اعلام كردن سپاه پاسداران از سوی متحدان این كشور را رد كرد.
تارو كونو، وزیر امور خارجه ژاپن پس از آنكه نام سپاه پاسداران ایران از طرف آمریكا در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گرفت، گفت كه توكیو قصد ندارد از این اقدام آمریكا تبعیت كند.
وی در جمع خبرنگاران تصریح كرد: ژاپن خط مشی آمریكا را در این زمینه دنبال نخواهد كرد، اما توقف برنامه موشكی ایران چیزی است كه برای ثبات منطقه ضروری به شمار میآید. ما روابط نزدیكی با ایران داریم. ژاپن هر آنچه لازم باشد را به این كشور خواهد گفت و به همكاری برای حل مشكلات از طریق گفتوگو و مذاكره ادامه خواهد داد.
همچنین نخستوزیر چین اظهار كرد قدرتهای بزرگ خارج از منطقه همكاری بیشتری برای صلح و ثبات در خاورمیانه انجام داده و از اقداماتی كه منجر به گسترش دامنه تنشها در منطقه میشود خودداری كنند.
وزارت خارجه فرانسه هم به اقدام آمریكا مبنی بر قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی واكنش نشان داد و خواستار خودداری از هرگونه بیثباتی در منطقه شد. وزارت خارجه فرانسه اعلام كرد: فرانسه به توافق هستهای سال 2015 میلادی (برجام) پایبند است . در ادامه بیانیه وزارت خارجه فرانسه در این خصوص آمده است كه پاریس در این راستا خواستار جلوگیری از افزایش تنشها در منطقه است. از همه میخواهیم تا از تشدید تنشها یا بیثبات كردن منطقه پرهیز كنند. به گزارش شبكه اناچكی، وزیر امور خارجه ژاپن گفت كه كشورش از خطمشی آمریكا در خصوص سپاه پاسداران ایران پیروی نمیكند.
به گزارش پایگاه خبری الفجر، عبدالله بن ناصر بن خلیفة آل ثانی، وزیر كشور قطر هم در واكنش به قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در لیست تروریستها از سوی آمریكا گفته كه اقدامات یكجانبه مشكلات را حل نمیكند.
به گزارش رویترز روز گذشته همچنین تعدادی از فعالان صلح در آمریكا با در دست گرفتن پلاكاردهای «نه به جنگ با ایران» هنگام حضور مایك پمپئو در كمیته سنای آمریكا، نسبت به قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی خارجی دولت آمریكا اعتراض كردند.
نخستوزیر عراق نیز بعد از انتشار این موضوع خبر داد كه عراق تلاش كرد كه این تصمیم آمریكا را متوقف كند و بغداد هم تمام تلاشهای خود را به كار خواهد بست تا آرامش را به منطقه بازگرداند.
تهران- ایرناپلاس- تروریست خواندن سپاه پاسداران سومین اقدام خصمانه رئیس جمهوری آمریكا علیه ایران است كه با مخالفت و انتقاد دیگر دولتها مواجه شد و دولت آمریكا را در عرصه بینالمللی تنها گذاشت.