ابوالفضل ابوترابی، نماینده مردم نجفآباد، تیران و كرون در گفتوگو با ایرناپلاس به تشریح ابعاد اعطای تابعیت به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی پرداخت.
این عضو كمیسیون قضایی مجلس میگوید: هویت فرزندان حاصل از ازدواج مادران ایرانی و پدران غیر ایرانی، یكی از موضوعات مهمی است كه باید در این سالها مورد توجه قرار میگرفت. البته آمارهایی كه در این باره وجود دارد، متفاوت است و آمار دقیقی در دست نیست، اما تخمینهای كلی، آمار این افراد را حدود یك میلیون نفر نشان میدهد.
ابوترابی در ادامه بیان میكند: پدران این افراد از همه كشورهای دنیا هستند، بیشتر آنها البته از كشورهایی هستند كه با ایران هممرزاند. آنها با زنهای ایرانی ازدواج كردهاند، اما اعطای تابعیت ایرانی به فرزندانشان با مشكل مواجه میشود.
*تنها هفت كشور دنیا قوانین تابعیت مثل ایران دارند
وی در ادامه به مقایسه قوانین ایران با سایر كشورهای جهان میپردازد و تصریح میكند: در كل دنیا تنها هفت كشور است كه قوانین تابعیت آن مثل ایران است. البته اخیراً قطر كه قوانین مشابه با ما را داشت، درباره اعطای اقامت دائم به فرزندان حاصل از ازدواج زنان كشورش با مردان سایر كشورها، اصلاحات و پیشرفتهایی كرده است. این درحالی است كه ما در كنار سوازیلند، سومالی، برونئی، كویت و لبنان جزو معدود كشورهای جهان هستیم كه به هیچ وجه از بدو تولد به كودكان حاصل از ازدواج زنان كشور خود با مردان خارجی تابعیت نمیدهیم.
*بیشناسنامه بودن زمینهساز مشكلات روحی است
این نماینده مجلس درباره معضلات و آسیبهای وضعیت موجود در ایران توضیح میدهد: بزرگترین آسیب عدم اعطای تابعیت و در واقع بیشناسنامه بودن آنها یا وجود مشكلات و سختیهایی در اعطای تابعیت به این فرزندان، بروز سرخوردگی، مشكلات روحی و روانی برای این افراد است.
رئیس فراكسیون حقوق بشر مجلس همچنین میافزاید: خلاف تصورات رایج، اكثر ازدواجهای مادران ایرانی با مردان غیرایرانی از پایداری نسبتاً خوبی برخوردار است. این یعنی ظرفیتی وجود دارد كه اگر از آن استفاده شود، میتواند به جامعه و رشد آن و سیاستهای جمعیتی نیز كمك كند. اما اگر از آن استفاده نشود، معضلات جبرانناپذیری را هم در سالهای آینده بهوجود میآورد.
*عدم اعطای تابعیت باعث قطع حلقه با اتصال نخبگان میشود
وی ادامه میدهد: اخیراً موضوع اعطای تابعیت به فرزند مریم میرزاخانی مطرح شده بود كه نمونهای از این چالش بود. اگر این موضوعات حل و فصل نشود، میتواند در قطع حلقههای اتصال نخبگان جامعه ما با ایران عزیز كه همان فرزندانشان باشد، مؤثر باشد. این فرزندان حلقههای اتصال نخبگان و مادران ایرانی به ایران عزیز تلقی میشوند.
ابوترابی درباره راهكارها برای حل این معضل، تصریح میكند: به نظر میرسد راهكار این موضوع، در اصلاح قانون مدنی درباره اعطای تابعیت نهفته باشد. این موضوع حق مادران ایرانی و فرزندان آنهاست و در این شكی نیست. خوشبختانه دولت در این زمینه لایحه خوبی به مجلس ارسال كرده و بهتازگی هم در كمیسیون قضایی تصویب شد.
این عضو كمیسیون قضایی مجلس موانع اصلی این طرح را مصالح امنیتی، اقتصادی و بار مالی جهت اعطای تابعیت میداند و میگوید: مشكل بیهویتی و بیشناسنامه بودن تعداد قابلتوجهی از فرزندان این مرز و بوم خود بستری برای رشد جرایم و اخلالهای امنیتی است.
ابوترابی همچنین معتقد است كه میتوان دغدغههای امنیتی را بهطور مدبرانه حل و فصل كرد تا مضرات حداقلی آن نیز برطرف شود. درباره مسائل اقتصادی نیز مولد اقتصادی بودن این افراد باید مدنظر قرار بگیرد، چرا كه بسیاری از این افراد میتوانند مولد اقتصادی باشند و دادن حق بیمه، مالیات كارگری آنها با اعطای هویت و شناسنامه و بهنوعی نشاندار شدن آنها عوایدی هم برای دولت دارد.
عضو كمیسیون قضایی مجلس:
بیشناسنامه بودن بستری برای رشد جرایم امنیتی است
۱ اسفند ۱۳۹۷، ۱۸:۲۷
کد خبر:
83216890
تهران- ایرناپلاس- یك عضو كمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی میگوید عدم اعطای تابعیت به فرزندان مادران ایرانی و مردان غیرایرانی باعث میشود حلقه اتصال نخبگان جامعه با كشور قطع شود.