ایرنابازار، افزایش تعرفه قبض برق از ابتدای خرداد ماه سال ۱۴۰۴ برای مشترکین پرمصرف، اعمال میشود. این نرخ افزایش برای همه مشترکین در مصرف عمومی، خانگی، صنعتی و کشاورزی متفاوت خواهد بود. بااینحال انتظار داریم که افزایش ۲۶ درصدی قبض برق را از ابتدای خرداد داشته باشیم. این تغییرات در چارچوب سیاستهای جدید مدیریت مصرف و کاهش یارانهها اعمال شدهاند. در ادامه این مطلب، به بررسی دقیقتر نرخ افزاینده بر قبض و پرداخت قبض برق میپردازیم.
افزایش تعرفه قبض برق تا ۲۶ درصد برای مشترکان پرمصرف
در تاریخ ۳۱ فروردین ۱۴۰۴، وزارت نیرو با استناد به قوانین و مصوبات هیئت وزیران، تعرفههای جدید برق و شرایط عمومی آنها را برای اجرا از ابتدای خرداد ۱۴۰۴ ابلاغ کرد. براساس این ابلاغیه، بهای برق برای مشترکان پرمصرف در تمامی پایهها تا ۲۶ برابر افزایش مییابد. این اقدام در راستای قانون «مانعزدایی از توسعه صنعت برق کشور» و با هدف مدیریت مصرف انرژی انجام شده است.
بیشتر شدن نرخ قبض برق برای حمایت از مشترکان کممصرف و افزایش بهرهوری در مصرف برق نیز انجام شده است.
برای آگاهی از وضعیت مصرف برق خود میتوانید از قبضینو، قبض برق را استعلام و در کمتر از یک دقیقه، پرداخت کنید.
نرخ افزایش تعرفه قبض برق در مصارف مختلف
شرایط افزایش یا کاهش مبلغ قبض برق برای مشترکین مختلف بسته به نوع مصرف (خانگی، عمومی و کشاورزی)، منطقه اقلیمی و رفتار مصرفی، تنظیم شده است. هدف از این تعرفهها، مدیریت مصرف، تشویق به صرفهجویی و اعمال سیاستهای قیمتی براساس عدالت و بهرهوری انرژی به شمار میرود. شرایط افزایش مبلغ قبض برق برای مصارف مختلف را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
افزایش قبض برق برای مصارف خانگی
مصرف بیش از الگوی تعیینشده برای منطقه، منجر به محاسبه تعرفه با ضریب افزایشی خواهد شد. مشترکان پرمصرف حتی اگر تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی باشند، برای مصرف مازاد مشمول پرداخت تعرفه خواهند بود. هزینه مصرف برق در ساعات اوج بار، بالاتر از ساعتهای غیراوج است. تعرفه قبض برق در مناطق گرمسیر با ضرایب خاصی تعدیل میشود؛ بااینحال همچنان مصرف بالا باعث افزایش هزینه خواهد شد.
نرخ بیشتر شدن قبض برق برای مصارف عمومی
در ماههای گرم تابستان (تیر، مرداد، شهریور)، ۲۰٪ به بهای برق مصرفی افزوده میشود. اگر واحدهای مسکونی اشتراکی یا شهرکها، مصرف بیش از حد متعارف داشته باشند، با ضریب ۰.۷ تعرفه جداگانه محاسبه میشود. درمانگاهها، داروخانهها و مطبها نیز تعرفه ترجیحی با ضریب ۰.۷ دارند.
نحوه افزایش مبلغ قبض برق برای مصارف تولید (آب و کشاورزی)
افزایش تعرفه قبضهای برق در ماههای تابستانی برابر با ۲۰٪ خواهد بود. در صورت رعایت نکردن الگوهای مدیریت مصرف (براساس بند ۱۶ شرایط عمومی)، پاداشهای تخفیفی حذف و قبض افزایش مییابد.
اجزای تشکیلدهنده مبلغ قبض برق (با درصد تقریبی)
با افزایش نرخها و جزئیات اضافه شده به قبض برق، بسیاری از مشترکین با قبضهایی مواجه میشوند که نسبت به مصرف واقعیشان گرانتر به نظر میرسند. واقعیت این است که مبلغ نهایی قبض برق فقط به مصرف انرژی بستگی ندارد؛ مبلغ قبض مجموعهای از هزینههای جانبی، عوارض و مالیاتها است. در ادامه اجزای تشکیلدهنده قبض برق و سهم تقریبی هر کدام را بررسی میکنیم.
- هزینه مصرف برق (پلهای و تصاعدی) : حدود ۶۰٪ تا ۷۰٪ مبلغ قبض را شامل میشود.
- عوارض برق (برای انرژیهای تجدیدپذیر و توسعه روستایی) : برابر با ۱۰٪ از مبلغ مصرف برق است؛ این مبلغ برای حمایت از زیرساختها و توسعه انرژیهای نو اخذ میشود.
- مالیات بر ارزش افزوده (VAT): ۱۰٪ از مجموع هزینه مصرف به همراه عوارض برق است؛ این مالیات طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده دریافت میشود.
- حق بیمه همگانی (سالانه) : مبلغ ۹۰ هزار تومان در سال (معادل ۷۵۰۰ تومان در ماه) برای بیمه کردن مشترکین در برابر خسارات ناشی از حوادث برق، دریافت میشود.
- حق بیمه مشترکین (ماهیانه) : مبلغ ثابت ۳۰۰ تومان در ماه، بابت خدمات بیمهای اختصاصی برای مشترکان، دریافت خواهد شد.
- هزینه خدمات و آبونمان (در برخی مناطق یا مشترکین خاص) : در قبض برخی مشترکین ممکن است مبلغی بابت خدمات پشتیبانی، قرائت کنتور یا هزینه نگهداری شبکه نیز لحاظ شود.
درک این موارد به شما کمک میکند که تفکیک هزینه بهتری هنگام مشاهده قبض برق داشته باشید؛ درنهایت مدیریت مصرف برق برای کاهش نرخ قبض، راحتتر خواهد شد.
کولر گازی؛ قاتل خاموش جیب شما در تابستان!
با بیشتر شدن نرخ قبض برق باید در نظر داشته باشید که کدام وسایل الکترونیکی منجر به افزایش سرسامآور هزینه برق خواهد شد. یکی از این وسایل کولرهای گازی به شمار میروند که باعث افزایش میلیونی قبض برق میشود؛ زیرا مصرف برق آنها بهطور متوسط ۴ تا ۶ برابر بیشتر از کولرهای آبی است.
باتوجهبه تصاعدی بودن سیستم تعرفهگذاری برق در ایران، بهمحض اینکه مصرف برق از الگوی مجاز (مثلا ۳۰۰ کیلوواتساعت در ماه) فراتر برود، نرخ هر کیلوواتساعت بهشدت افزایش مییابد. درصورتیکه مصرف به بیش از ۲.۵ برابر الگو برسد (برای مثال بالای ۷۵۰ کیلوواتساعت)، قیمت برق با ضریب ۵ برابر هزینه واقعی تولید برق محاسبه میشود.