اما همزمان با اقدامات مربوط به برداشتن منع صدور روادید باید کارهایی هم برای تکمیل واکسیناسیون عمومی، آموزش دست اندرکاران حوزه گردشگری، تبلیغات گسترده درباره امنیت کشور و ایجاد اطمینان خاطر در گردشگران نسبت به واقعیت ایران انجام شود، در غیر این صورت این امر تاثیر محسوسی بر این صنعت و حوزه نخواهد داشت.
به گزارش ایرناپلاس، همهگیری بیماری کووید۱۹موجب تغییر روش در انجام بسیاری از فعالیتها و شیوه زندگی ها شده، اما برخی از مشاغل مانند آنچه در حوزه گردشگری هستند در این مدت به شدت آسیب دیده و عملا متوقف شده اند.
با طولانی شدن محدودیتها برخی از فعالان این عرصه به ناچار در پی یافتن راهی برای تامین معیشت خود شده، برخی اقامتگاههای بومگردی، هتلها و رستورانها تعطیل شدند و اینک بعد از گذشت ۲ سال با واکسیناسیون گسترده در کشور، شرایط در حال تغییر است و اگر به صورت حساب شده و با برنامهریزی رفتار شود، میتوان شاهد بازگشایی برخی از مشاغل در این حوزه بود.
در همین رابطه عزتالله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ۲۸ شهریورماه با اشاره به تلاش ها برای برداشتن منع صدور روادید گفت: گردشگری حق مردم همه دنیاست و نقش ویژهای در دیپلماسی عمومی دارد و طی گفت و گوهایی که با رئیس جمهور داشتم، منع صدور روادید برداشته خواهد شد.
او افزود : رئیس جمهور نیز این موضوع را قبول کردهاند در عین آنکه نگرانیهایی درباره ویروس کرونا داشتند که توضیحات لازم داده شد، بسیاری از کشورهای دنیا صدور روادید را شروع کردهاند و بهتر است ما نیز شروع کنیم.
باید دوباره فعالیت در حوزه گردشگری شروع شود
عرفان فکری، کارشناس گردشگری و جهانگردی، درباره برداشته شدن منع صدور روادید و الزاماتی که باید برای رسیدن به این هدف رعایت شود، به خبرنگار ایرناپلاس گفت: اکثر کشورهای دنیا از جمله ترکیه منع صدور روادید را برداشتند و گردشگران از ایران و کشورهای دیگر به ترکیه سفر میکنند. معتقدم منع صدور روادید اقدامی مثبت است به خصوص اینکه در کشور ما واکسیناسیون با سرعت در دست انجام است.
او با اشاره به اینکه در ۲ سال اخیر بخش عمدهای از فعالیتهای بومگردی از بین رفت، هتلها بسته شدند و تور لیدرها و آژانسهای مسافرتی در این مدت از نظر معیشتی دچار مشکل شدند، توضیح داد: این افراد از فعالیت در این حوزه خارج شدند و در کارهای دیگری مشغول شده اند، باید دوباره فعالیت در حوزه گردشگری شروع شود؛ اما از طرفی باید پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی رعایت شود.
وی ادامه داد : به نظر می رسد که باید تمام فعالان گردشگری آموزش لازم را برای شروع مجدد فعالیت در این حوزه برمبنای رعایت پروتکلها ببینند.
به گفته فکری، آموزش ها بسیار مهم است و در عین آنکه اگر همزمان با این اقدامات، برای رفع منع روادید انجام شود، خیلی از مشکلات مرتفع می شود. اگر صنعت گردشگری زودتر راه بیافتد، عده زیادی در این حوزه مشغول به کار می شوند و ارز آوری زیادی هم به همراه خواهد داشت و کلید این ماجرا آناست که آموزش ها ارائه شود.
باید درباره امنیت ایران اطلاعرسانی شود
فکری با اشاره به اقداماتی که ترکیه برای گشودن دوباره درهای کشور به روی گردشگران انجام دادهاست، گفت: ترکیه برای این امر نخست تمهیدات لازم را در نظر گرفت، برای مثال تست پی. سی. آر را با قوت اجرا می کند و به شدت در این مورد سخت گیر است. گردشگران در مبدا و مقصد چند بار کنترل میشوند زیرا اگر ورود گردشگران اصولی و همراه با تست و واکسن باشد، مشکلی پیش نمیآید.
او با اشاره به ضرورت ایجاد آمادگی های روانی در مردم برای پذیرش گردشگر بیان کرد: از سویی جامعه جهانی باید از نظر روانی آماده شود، زیرا بسیاری از کشورها اطلاع دارند که ایران دوران همهگیری سختی را پشت سر گذاشته است. اینگونه نیست که گردشگران ساده به ایران بیایند، در نتیجه باید درباره اینکه ایران از نظر کرونا کشوری امن است، اطلاعرسانی شود. دیگر حوزهای که همیشه در آن ضعف داشتیم و هنوز هم داریم این است که درباره ایران باید درست تبلیغ کنیم که امن است، مخصوصا بعد از اتفاقهایی که در افغانستان افتاد باید این امر ضروری است.
این کارشناس گردشگری افزود: خیلیها فکر میکنند که ایران میان گردشگران شناخته شده است، در حالی که اینگونه نیست و مسئولان باید بدانند که برای این حوزه باید هزینه کنند که اینخود نوعی سرمایه گذایر است. سال ۹۲ در سفری به تفلیس، شهرداری این شهر اعلام کرد که در این شهر چهار میلیون نفری، چهار میلیون توریست حضور دارد حال ایران با جمعیت بالای ۸۰ میلیون، چه تعداد توریست دارد؟
در حوزه آموزش گردشگری و تبلیغات ضعف جدی داریم
فکری درباره مهیا بودن زیرساختها برای برداشته شدن منع صدور روادید گفت: در ایران واکسیناسیون با سرعت بالا انجام میشود، خیلیها با اینکه به سن قانونی نرسیده اند، سعی دارند از راههای دیگر واکسن بزنند اما در حوزه آموزش فعالان گردشگری و تبلیغات ضعف جدی وجود دارد.
او افزود: در واقع هر یک از این حلقه های این زنجیره مشکل داشته باشد کار به سرانجام مطلوب نمی رسد. اگر آموزش داده نشود و چند توریست به کرونا مبتلا شوند، تاثیر زیادی بر ورود توریست به کشور خواهد گذاشت، زیرا به قولی " یک فرد راضی میتواند چهار نفر را راضی کند و یک فرد ناراضی میتواند ۱۱ نفر را ناراضی نمایند" یعنی تبلیغات منفی تاثیر بیشتری دارد. اگر اقدامات لازم انجام نشود و زیرساختها تهیه نشود، برداشته شدن منع صدور روادید باعث مشکلات بیشتری در صنعت گردشگری می شود.
دولت باید سیاستگذاری کند و نه تصدیگری
فکری با تاکید بر اینکه آغاز فعالیت گردشگری نیازمند الزاماتی است، افزود : برای رعایت این الزامات، نیاز به تصویب قانون نیست و فعالان گردشگری این مقررات را رعایت خواهند کرد.
وی توضیح داد: فعالان حوزه گردشگری ذینفع هستند، بدین مفهوم که چون از رونق دوباره گردشگری نفع میبرند و طالب راه اندازی دوباره فعالیت ها هستند، اگر آموزش ببینند، مقررات را رعایت می کنند؛ در سالهای گذشته متاسفانه بسیاری از تور لیدرها به سمت کارهای دیگر رفتند، اقامتگاههای بومگردی و هتلها تعطیل شدند، در حالی که اینها سرمایههای گردشگری هستند.
به گفته وی، همیشه بخش خصوصی در تحول و توسه از حوزه دولتی جلوتر است، زیرا گرفتار بروکراسی نیست و به محض اینکه مسافران به ایران سفر کنند، اشتغال ایجاد میشود.
این کارشناس گردشگری تاکید کرد : وزارت گردشگری باید ورود گردشگران را تسهیل و در این حوزه سیاستگذاری نموده و از تصدیگری پرهیز نماید اگر این سیاستگذاری در راستای تسهیل اتفاق بیافتد، سایر امور به خوبی پیش میرود، یعنی رستورانها، مراکز گردشگری و تفریحی و اقامتی و ... جلوتر از دولت این کارها را انجام میدهند.
فکری توضیح داد: یکی از مشکلات آنکه دولت گاه جای سیاستگذاریهای کلان به امور جزئی و تصدیگری توجه کرده است در حالی که کار دولت باید سیاستگذاری در روند گردشگری باشد، زیرا موارد جزئی توسط بخش گردشگری حل میشود.