به گزارش ایرناپلاس، روزهای ترس و وحشت نخستین، بیخیالیهای پسین، سیل مسافران و گشتوگذار در عین محدودیتها، نبود واکسن و دارو، سیل مسافران به ارمنستان برای زدن واکسن، موجهای چندگانه و دنبالهدار کرونا، آوار بیماران بر بخش درمان، صف جانباختگان در مسیر آرامستانها و ... در میان همه این بحثها که سرانجام شاهد رود گسترده واکسن به کشور هستیم، چشممان به جمال مخالفان واکسن در کشور روشن میشود که در هفتههای اخیر از فضای مجازی به فضاهای واقعی شیفت کرده و تجمعهایی را در مخالفت با واکسیناسیون اجباری علیه کرونا برگزار کردهاند.
پیش از این، جنبههای این مخالفتها در فضای مجازی و بیشتر نوعی تقابل طب سنتی و مدرن بود و عموما هم در میان اطبای سنتی و پزشکان نمود داشت اما بهتازگی تجمع حامیان کمپین «نه به واکسیناسیون اجباری» مقابل وزارت کشور را شاهد بودیم که آمده بودند تا مخالفت خود با واکسیناسیون اجباری اعلام کنند.
آن هم بعد از ماهها درگیری سخت و دستوپنجه نرم کردن با کرونا و پیامدهای سنگین آن؛ اینک واکسن به وفور وارد شده و در این ماه شهریور، دوره متفاوتی از ورود گسترده واکسن را شاهدیم.
اما از منظر دیگر، در حالی شاهد تجمع مخالفان واکسیناسیون هستیم که بعد از تجربه وحشتناک پیک پنجم، خانوادههای بسیاری داغدار شدند و هزینههای سنگینی بر خانوارها و نیز بخش درمان کشور برجا نهاده است.
آنچه بهانه این مخالفت بود انتشار خبری مبنی بر اجباری شدن ارائه کارت واکسن برای حضور در سینما، مدارس، دانشگاهها، دریافت خدمات بانکی، دریافت بلیت قطار، هواپیما و اتوبوس، حضور در تماشاگران در ورزشگاهها، سفر به خارج از کشور به هر مقصدی و اقامت در هتلها بود.
وزیر بهداشت و درمان در این رابطه اعلام کرده که واکسیناسیون علیه کرونا در آینده نزدیک به صورت واکسیناسیون هوشمند پیش میرود به این معنی که بسیاری از خدمات با ارائه کارت واکسن انجام میشود.
به گفته بهرام عیناللهی، طبق آمارها، ۲۵ درصد از گروههایی که باید واکسن را تزریق کنند تا کنون اقدام نکردهاند.
او با تاکید بر اینکه عدم تزریق واکسن هم برای خود این افراد و هم دیگران خطر دارد، گفته: برنامه واکسیناسیون را به صورتی پیش میبریم که در عین سرعت گرفتن، بسیاری از خدمات هم با کارت واکسن ارائه شود. این برنامه به نوعی قرنطینه هوشمند اطلاق میشود.
عیناللهی در عین حال با تأکید بر اینکه مردم دنبال نوع واکسن کرونا نباشند همه واکسنهای وارداتی مورد تأیید است؛ بیان کرد: باید هر واکسنی که برای کرونا موجود است، استفاده شود.
این روزها بامراجعه به هر مرکز واکسیناسیون به سهولت میتوان واکسن زد و در عمده مراکز تزریق واکسن، دو نوع سینوفارم و برکت وجود دارد. اما نکته مهم دیگری که بعد از فراوانی، برای مردم مطرح شده، تنوع و تعدد واکسن است.
۸۲ درصد واکسن وارداتی سینوفارم است
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، حجم قابل توجهی از سبد واکسن کشور را سینوفارم تشکیل میدهد چنانکه طبق گزارش گمرک از ۱۵ بهمنماه سال گذشته تا ۲۱ شهریورماه امسال در مجموع ۴۹ میلیون و ۸۷۳ هزار و ۶۰۶ دز واکسن کرونا در قالب ۵۰ محموله وارد کشور شده است.
اما به گفته مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک، حدود ۸۲ درصد واکسنهای وارداتی از نوع واکسن چینی سینوفارم بوده و در این دوره زمانی ۲۹ محموله از این واکسن به تعداد ۴۰ میلیون و ۷۲۶ هزار و ۳۹۶ دز وارد کشور شده و همچنان هم بیشتر واردات از نوع سینوفارم است.
این روزها برخی مردم به دلیل فضاسازیهای منفی علیه واکسنهای برکت، سینوفارم و حتی آسترازنکا، منتظر واردات انواع دیگری از واکسن هستند و شماری که واکسن نزدهاند وقتی از آنان سئوال میشود چرا واکسن نمیزنی؟ پاسخ میدهند که منتظر نوع دیگری از واکسنها هستند. حتی برخی به مراکز واکسیناسیون مراجعه میکنند وقتی متوجه میشوند که فقط یک یا دو نوع واکسن مشخص وجود دارد، واکسن نزده بازمیگردند.
اما وقتی واکسنهای موجود یعنی سینوفارم و برکت، ایمنیزایی بودن خود را به خوبی آشکار ساخته، این بهانهها، آیا میتواند برای قشری که دنبال واکسنهای دیگر هستند، توجیهساز باشد؟
هرچند براساس اعلام مسئولان از جمله در وزارت های بهداشت و درمان و امور خارجه، به جز تولیدات آمریکا و انگلیس، محدودیتی برای واکسنهای معتبر تولیدی سایر کشورها وجود ندارد و چندی پیش اعلام شد که واکسنهای فایزر نیز وارد خواهد شد که البته مختص به مادران باردار خواهد بود.
یک عضو کمیته پیشگیری از کرونا کشور، یکی از دلایل ترس شماری مردم را محدودیت سبد واکسیناسیون در کشور دانسته و گفته: همه واکسنهایی که در دنیا تولید و تزریق میشود چه در خصوص کرونا و یا بیماریهای عفونی دیگر به طور طبیعی بعضا عوارضی برای افراد ایجاد میکند و این امر مختص واکسن کرونا نیست.
محمدرضا محبوبفر افزود: در مورد کرونا این نگرانی برخی مردم به دلیل آن است که نخست سبد واکسیناسیون در ایران محدود بوده و شماری ترجیح میدهند از چند نوع واکسن موجود فراتر بروند و واکسنهای دیگری مثل فایزر، مدرنا و غیره تزریق کنند.
به گفته وی، برخی از این عدم تمایل به واکسن از سوی کسانی است که مدعیاند با استفاده از طب سنتی و اسلامی و مکمل نسبت به پیشگیری یا درمان کرونا اقدام میکنند و به طور کلی واکسن را قبول ندارند.
با توجه به اینکه پیک پنجم کرونا با شرایط بسیار سخت و جان باختن شمار زیادی از مردم کشور همراه بوده، در این شرایط انتظار میرود کسانی که به بهانههای مختلف از زدن واکسن خودداری کرده و حتی به مخالفت با طرح واکسیناسیون پرداختهاند، با یک بررسی در اطرافیان خود که واکنس زده و ایمنی را برای خود و خانوادهشان همراه آوردهاند، از توجه به مطالب غیرعلمی و عامیانه خودداری کرده و با کسب اطلاعات مورد نیاز از متولیان امر واکسیناسیون در مراکز مختلف، از دسترسی گسترده فراهم شده برای آحاد جامعه در جهت تسریع واکسیناسیون استفاده کرده تا بتوان ایمنیزایی را در کشور به بالاترین میزان رساند.