سعید زیباکلام، استاد دانشگاه تهران و رئیس ستاد جریان عدالتخواه در انتخابات مجلس یازدهم درباره علل رأی نیاوردن لیست جریان عدالتخواه در تهران به ایرناپلاس میگوید: مانند همه پدیدارهای سیاسی و اجتماعی، این پدیدار هم چند علت دارد. یکی از علل این است که جریان عدالتخواه برای نخستین بار، بدون کمترین وابستگی و پیوستگی به جناحهای قدرت و ثروت به میدان آمد. هر جریان دیگری با هر عنوانی هم برای نخستین بار وارد عرصه قدرت سیاسی شود، لاجرم به مقدار قابلتوجهی ناشناخته میماند و دیده نمیشود. بر این بیسابقگی، سیاست اکید حفظ استقلال از تمام جریانهای آلوده و غیرمردمی را هم باید افزود. لازم است همینجا بیفزایم که بنده در محوریترین کوره اعمال این سیاست در کارگروه ویژه بستن فهرست نامزدها حضور مستمر داشتم و خدای را شاکرم که این جریان عدالتخواه کمترین مماشات گفتمانی و اصولی در انتخاب نامزدها را اعمال نمیکرد؛ اگرچه برخی در روزهای منتهی بهروز انتخابات اظهارات کاملاً کذبی را از همین جهت به ما نسبت دادند.
وی ادامه داد: یکی از آثار این پایبندی غیورانه بر آرمانهای انقلاب و پیشفروش نکردن استقلال رأی و عمل به صاحبان قدرت و ثروت و تمام نهادهای حکومتی، تنگدستی مالی و امکاناتی بود. هیچیک از عوامل و فعالان ستاد عدالتخواهان ریالی در برابر کار و تلاششان دریافت نمیکردند و حتی بعضاً از جیب خود خرج هم میکردند.
با ضربات ایذایی غیرقانونی مواجه شدیم
رئیس ستاد عدالتخواهان درباره مشکلاتی که آنها با آن درگیر بودند، گفت: از تبعات این استقلال، یکی هم این بود که وقت و انرژی زیادی از ستاد گرفته میشد تا مکانی برای نشست خبری و یا نشست بزرگ عدالتخواهان فراهم شود. و تازه بهمحض قطعی شدن مکان، و فعالیت برای رسانهای کردن برنامه، مطلع میشدیم که با فشار این یا آن نهاد، مکان مربوطه منتفی شده است.
زیباکلام درباره ویژگیهای جریان عدالتخواه ازنظر خود، گفت: ازجمله آثار دیگر خصلت معاملهناپدیری جریان عدالتخواه و استقلال از تمام جریانهای منحط و رانتخوار باسابقه، تحریم خبری از سوی عموم رسانههای نظام بود. در روز روشن، خبر بیست و سی شبکه دو سیما پس از گزارشی درباره دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب، خبر حضور جریانهای بسیار کوچک را هم اعلام میکرد و بدون حتی ایما و اشارهای اخبار جریان عدالتخواهی را کاملاً مسکوت میگذاشت. و چنین است حکایت سایر رسانهها. آنها همگی بهدرستی متوجه شده بودند که برای این جریان «بله قربانگویی» و معامله بر سر منافع ملی و آرمانهای انقلاب، مطلقاً منتفی است.
وی ادامه داد: از آثار دیگر همین خصلت حریت و رهایی از انقیاد نهادها و شخصیتها، این بود که با ضربات ایذایی غیرقانونی برخی نهادها، مواجه میشدیم. حمله غیرقانونی به ستاد اجرایی و بازداشت دو تن از نامزدها و دو تن از فعالین و ضبط و مصادره تمام اعلامیهها که با امکانات بسیار محدود مالی فراهمشده بود و توهین و ارعاب و تهدید، نمونه دیگری از این قبیل محدودیت بود. بیفزایم که دست کم دو بار دیگر، فعالان میدانی ما در جریان توزیع اعلامیهها، مورد ضرب و شتم جدی مأمورانی قرار گرفتند. با توجه به جمیع این عوامل، فقط معجزه الهی میتوانست فهرست عدالتخواهان را وارد مجلس کند.
انتخابات گام نخست ما بود
زیباکلام همچنین در پاسخ به این پرسش که جریان عدالتخواه چه برنامهای برای ادامه فعالیت خود دارد، توضیح میدهد: پیش از انتخابات هم گفته بودم که صرفنظر از فرجام انتخابات، ما عزم بر آن داریم که کارمان را ادامه بدهیم و این گام نخستین ما بود. برنامه اصلی ما ایجاد فرهنگ مطالبهگری و اعتراضی و ارتباط هرچه بیشتر با عامه مردم در کف خیابانهای عرصه سیاست است. مهمترین برنامه ما این است که با اقشار مختلف بهویژه با محرومان و مستضعفان ارتباط برقرار کنیم. برای ما محرز است که نهادها و رسانههای حکومتی حاضر نیستند تحت هیچ شرایطی کمترین امکانی برای وجود ما و بیان آرمانهایمان بدهند. اما بههرحال ما در این مسیر گام برداشتهایم و وظیفه خود میدانیم که این راه را به حول و قوه الهی باثبات قدم ادامه بدهیم. آرمانهای انقلاب بهطور مستمر در حال نقض است و عامه محرومان و مستضعفان بهطور منظم در حال بیگانه شدن از این آرمانهای تعالیبخش و عرصه سیاست هستند. و این یعنی، اضمحلال و براندازی از درون.
میخواهیم مانع از زوال مملکت و سیاستهای مفسد شویم
رئیس ستاد انتخاباتی جریان عدالتخواه در پاسخ به این پرسش که چرا جریان عدالتخواه تصمیم گرفت که وارد عرصه انتخابات شود و کرسیهای مجلس را به دست بیاورد، میگوید: بسیاری از سیاستمداران نظام در این چند دهه با تبعیضها و اشرافیگری و غارت بیتالمال صدمات زیادی به اعتماد مردم و مشروعیت و مقبولیت ملی زدند. ما تصمیم گرفتیم به میدان بیاییم و وارد عرصه قدرت شویم تا جلوی تخریب مملکت و اعتماد ملی را بگیریم. احساس کردیم با نشستن بیرون از عرصه قدرت و اعتراض و انتقاد کردن و برملا کردن تبهکاریهای بسیاری از حاکمان بههیچوجه مانع از این روند روبهزوال نمیشود. بنابراین احساس کردیم باید خودمان وارد عرصه شویم تا هم به اطلاعات بیشتری دسترسی داشته باشیم و هم جلوی روندهای چپاولگرانه را بگیریم و با ایجاد برنامههای مثبت و ایجابی، مانع از سیاستهای استضعافی و محرومیت زا شویم. همچنین سیاستهایی طراحی کرده بودیم که در جهت احیای آرمانهای انقلاب و منافع ملی گام برداریم.
جایگاه خود را در مجلس یازدهم در زمان مناسبی اعلام میکنیم
زیباکلام در پاسخ به این پرسش که آیا از مرتبطان به جریان عدالتخواه افرادی رأی لازم برای انتخابات مجلس را به دست آوردهاند، اضافه میکند: افرادی بهصورت منفرد در سراسر کشور قابلشناسایی هستند که رأی آوردند اما در تهران موفق نشدیم. تعداد بالایی نیستند اما خوشبختیم که تعداد کمی رأی آوردند. هرچند آمار وجود دارد اما بهتر است که در زمان دیگری به این موضوع بپردازیم.