تهران- ایرناپلاس- با آغاز هفته جدید و پس از چند روز تعطیلی، بورس از کانال ۳۰۰هزار واحدی عبور کرد و این رکوردشکنی بورس تهران، پرسش‌هایی را برای فعالان بازار سرمایه ایجاد کرده است. اینکه چه عواملی موجب این رشد شده‌اند؟ این رشد تا چه زمانی ادامه دارد و آیا چنین رشدی، مقدمه یک ریزش سنگین خواهد بود؟

مرتضی عباد، تحلیل‌گر بازار سرمایه در گفت‌وگو با ایرناپلاس، از برخی نشانه‌ها گفت که دلایل رشد این روزهای بازار سرمایه را روشن می‌کند. بر اساس تحلیل عباد، بازار فعلاً در مسیر صعودی قرار دارد. وی در این رابطه توضیح داد: رشد بازار در چند دوره اخیر، بر اساس ورود نقدینگی و اتفاقات بازار پول بوده است؛ اعتقاد دارم که بازار همچنان می‌تواند رشد کند.

بازارهای موازی جذابیت ندارند

وی با اشاره به بازارهای موازی گفت: بازارهای موازی مانند ارز، سکه، مسکن و تولید، هم‌اکنون جذابیتی ندارد. از طرف دیگر، بورس در ایران نسبت به سایر بازارها، بازار کوچکی است و معاملاتش نسبت به آنها، قابل توجه نیست. به همین دلیل، تا زمانی که این بازارها راکد هستند، بخشی از آن پول‌ها و پولی که ورودش به سایر بازارها ریسک‌پذیری بالاتری می‌طلبد، به سمت بورس می‌آید.

روند افزایشی می‌تواند ادامه‌دار باشد

عباد ادامه داد: با اینکه عدد شاخص، معیار قابل توجهی برای تحلیل‌هاست، اما می‌توان از شاخص‌های دیگری مانند ارزش بازار برای بررسی وضعیت بورس استفاده کرد. هر زمان که ارزش دلاری بورس تهران به ۱۰۰ میلیارد دلار نزدیک شده، اصلاح قیمت در بازار را تجربه کرده‌ایم. اکنون هم ارزش دلاری بورس، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار است، ولی با توجه به رشد نقدینگی‌، این بار روند افزایشی می‌تواند ادامه‌دار باشد.

این کارشناس بازار سرمایه درباره ظرفیت رشد بورس تهران گفت: برخی پیش‌بینی‌ها از رشد دلار تا پایان سال به دلیل کسری بودجه دولتی خبر می‌دهند و اگر این رشد در بازار ارز رخ دهد و دلار به حدود ۱۴ هزار تومان برسد، هم‌زمان رشد ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار میلیارد تومانی بورس نیز محقق شده و ارزش دلاری بازار ۱۰۰ تا ۱۱۰ میلیارد دلار خواهد شد.

بورس تهران تحت تأثیر بازار پول است

وی در پاسخ به این سؤال که روند رشد بازار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، گفت: یک سهم یا خود بورس، ممکن است6 تا 7 ماه رشدی نداشته باشد، ولی در یک ماه، بازدهی بدهد. به همین دلیل، نمی‌توانیم برای بورس، تاریخ و زمان تعیین کنیم و در عوض باید شاخص‌های تأثیرگذار را رصد کنیم. بورس تهران، با پول رشد می‌کند و متأثر از رشد نقدینگی و خلق پول است. در واقع جریانات بازار پول، بورس را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اثر آن تا حدی است که می‌توانیم سایر عوامل را تقریباً نادیده بگیریم و روی بحث نقدینگی متمرکز شویم.

عباد در ادامه توضیح داد: تا زمانی که روند ورود پول به بورس مثبت است، بورس می‌تواند رشد کند. با این حال، اهداف رؤیایی که برخی مطرح می‌کنند، نادرست است. ما باید جریان پول را در نظر بگیریم و هر زمان که هشدارهای خروج پول مشاهده شد، آنجا دیگر پایان این روند بازار است.

بازار سرمایه، چشم‌انتظار ورود پول‌های کلان

این کارشناس بازار سرمایه درباره علائم هشداردهنده گفت: مثلاً یکی از این هشدارها، افزایش معاملات در روزهای منفی است. این‌ها علائم هشداردهنده خروج از بازار هستند که ما فعلاً چنین علائمی را در بازار نداریم. البته به نظر می‌رسد هنوز نقدینگی اصلی به بازار نیامده باشد.

وی اضافه کرد: در واقع هنوز پول کلانی به بازار نیامده و پول‌های کوچک مانند مبالغ خرد خانوار، در بازار جذب شده‌اند. شاید بتوان گفت ما امروز در ابتدای روند رشد بازار هستیم و ممکن است موج پول‌های کلان که معمولاً در سال‌های آخر هر دولت وارد بورس می‌شوند، به بازار برسد. ما باید به علائم دقت کنیم، ولی نمی‌توانیم برای روندها، زمان مشخص کنیم. باید اجازه دهیم سهم‌هایمان در بازار رشد کنند. این بازار بیشتر از اینها به ما بدهکار است.