با توسعه شهرنشینی در دنیای مدرن، شهروندان نمیتوانند رأساً شاهد وقوع رخدادهای محیطی و کم و کیف آنها از نزدیک باشند. از این رو، خبرنگاران به نمایندگی از شهروندان با پایش محیط و دروازهبانی اطلاعات، سوژههای متناسب با نیازها و آرمانهای شهروندان را انتخاب و منتشر میکنند.
خبرنگاران گوش و چشم شهروندان جامعه هستند. به نمایندگی از آنان در صحنههای رخدادها و وقایع حاضر میشوند، به جای شهروندان میبینند، به جای آنها میشنوند و بر اساس ارزشهای حرفهای مانند دقت، صحت، سرعت، تکثر و رعایت انصاف، جوانب رخدادها را برای افکار عمومی گزارش میکنند. آنان را از نقاط قوت و ضعف، تهدیدها و فرصتهای داخلی و خارجی آگاه میکنند.
خبرنگاران در جامعه، ارتباط ساز هستند و به لحاظ حساسیت کاری، به رسمیت شناختن حقوق و وظایف ذاتی آنها ضروری است. این مهم مستلزم صبر و بردباری اصحاب قدرت و تحمل نظرات گوناگون است.
باید فرصتی ایجاد شود که در موضوعات مهم اجتماعی، نقطه نظرات موافق و مخالف در رسانهها منعکس شود و مردم بهعنوان صاحبان اصلی کشور از بین آنان انتخاب احسن کنند. این به پویایی و سلامت جامعه کمک میکند. جوامع شاداب و پیشرفته جوامعی هستند که مردم آگاهانه برای امور خود تصمیم میگیرند.
به هیچ وجه نباید به دلیل رعایت برخی از مصلحتهای کوتاهمدت، دامنه آزادی رسانهها را محدود کرد. خبرنگاران باید بدون لکنت زبان و با امنیت شغلی بتوانند امور جامعه را نقد منصفانه و با مراقبت و نظارت امور جامعه، از شکلگیری هر نوع ناصواب جلوگیری کنند. بهترین راه سد کردن هر نوع فساد در جامعه، وجود رسانههای آزاد است.
فرصت را غنیمت شمرده، ۱۷ مرداد روز خبرنگار را به اصحاب رسانهها و بهویژه خبرنگاران عزیز تبریک و تهنیت عرض میکنم و بر روح بلند شهید محمود صارمی، خبرنگار خبرگزاری ایرنا که به دست نیروهای جنایتکار طالبان در افغانستان به شهادت رسید، درود میفرستم.