شب گذشته حسن روحانی در جمع دانشجویان و جوانان از ظرفیتهای قانون اساسی و اصل 59 سخن گفته و تصریح کرده است که در یک مسئله مهم فرهنگی، اجتماعی و سیاست خارجی که اختلافنظر وجود دارد، میتوانیم پای صندوقهای رأی برویم تا مردم نظر بدهند.
امیر محبیان، فعال سیاسی اصولگرا و استاد دانشگاه در این باره به ایرناپلاس میگوید: بحث همهپرسی موقعیت خاص خود را دارد، یعنی زمانی باید اتفاق بیفتد که روندهای عادی برای رسیدن به یک تصمیم قفل باشد و به عبارتی، نظام تصمیم بگیرد بهدلیل حساسیت بیش از حد یک موضوع، مسئولیت آن را به دوش مردم بیندازد.
او همچنین معتقد است شرایط موجود کشور، شرایطی نیست که نظام برای آن برنامهای نداشته باشد. به گمان من ابتدا باید مطرح کرد که آیا اساساً ما دچار بنبست شدهایم؟ همه سیاستهای ما به شکست انجامیده و لازم است مردم در این زمینه بهصورت مستقیم نظر بدهند یا خیر؟ در این شرایط نظام به رویکرد همهپرسی روی میآورد. اما شرایط فعلی، قابلحل است. بهویژه دست دولت برای مشکلات فعلی جامعه که مشکلات اقتصادی است، باز است.
محبیان همچنین تأکید میکند: اگر باب همهپرسی را باز کنیم، ممکن است تقاضا برای همهپرسی در بسیاری از موضوعات مطرح شود و در این صورت، شیرازه امور از دست دولت خارج میشود. همهپرسی یک رویکرد خاص و در شرایط خاص است.
این فعال سیاسی درباره همهپرسی در موضوعات حوزه سیاست خارجی میگوید: مشکل کشور ما با همهپرسی حل نخواهد شد، زیرا نظام زمانی تصمیم به گفتوگو گرفت، مذاکرات انجام شد و همه مسائلی که ممکن بود بهوسیله همهپرسی طرح شود، انجام شد. اما مسئله این بود که غربیها و بهویژه ایالات متحده آمریکا به تعهداتشان پایبند نبودند. بنابراین در این شرایط همهپرسی تأثیری نخواهد داشت، چون این آمریکاست که به تعهداتش پایبند نبوده است. به عبارت دیگر، جمهوری اسلامی ایران از همه ابزارهای ممکن استفاده کرد، اما آمریکا خلف وعده کرد.
او با تأکید بر بینتیجه بودن مذاکره با آمریکا، تصریح میکند: هر عقل سلیمی میداند که ایران به سمت مذاکره رفت و در سطح جهانی نیز به گفتوگو نشست، اما ایالات متحده آمریکا از مذاکرات خارج شد و نتایج قراردادها را نپذیرفت. در این شرایط اگر ما سراغ مذاکره برویم، این پیام را به آمریکا دادهایم که فشارها به مردم ایران جواب داده است و هرچقدر فشار بیشتری وارد شود، امتیازات بیشتری هم میتواند بگیرد.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه میدهد: هیچ عقلی توصیه نمیکند با کسی که مذاکرات قانونی و تحت حمایت حقوق بینالملل را زیر سؤال برده است و حالا هم بدتر از آن عمل میکند، مذاکره کنیم.
او همچنین اضافه میکند که در حال حاضر مشکل جامعه ما مذاکره با آمریکا نیست، چون مذاکره انجام شد، اما مشکلات حل نشد. مشکلی که وجود دارد، ضعف مدیریتی است و نیازی به همهپرسی هم ندارد. دولت وقتی تقاضای گفتوگو کرد، نظام تأیید کرد و الان خود رئیسجمهوری معتقد است هیچ مذاکرهای با آمریکا به نتیجه نمیرسد و خود ایشان در جلسات با سیاسیون احتمال هرگونه مذاکرهای را رد کرد و گفت که جواب نخواهد داد. مذاکره در شرایط فعلی یعنی چهل سال برگشت به عقب که با هیچ منطقی سازگار نیست.
تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۱:۰۴
تهران- ایرناپلاس- یک فعال سیاسی اصولگرا میگوید: اگر باب همهپرسی را باز کنیم، ممکن است تقاضا برای همهپرسی در بسیاری از موضوعات مطرح شود و در این صورت شیرازه امور از دست دولت خارج میشود. همه پرسی یک رویکرد خاص و در شرایط خاص است.