تاریخ انتشار: ۴ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۱

تهران-ایرناپلاس- یك روانشناس و استاد دانشگاه می‌گوید: عید نوروز فرصتی برای حضور افراد به‌ویژه بچه‌ها در میان اجتماع دوستان و همسالان است كه با كاهش استرس و افزایش اعتماد به نفس زمینه یك حال خوب را برای افراد فراهم می‌كند.

عید نوروز یكی از اعیاد باستانی ماست و از قدیم هم آداب و رسوم ویژه عید مانند دید و بازدید، بین دوستان و آشنایان و افراد فامیل مرسوم بود. دكتر مریم عاقل مسجدی، روانشناس و مدرس دانشگاه معتقد است كه همین مراودات و دید و بازدیدها، تأثیرات مثبتی روی روحیه افرادی داشته است.

وی در گفت‌وگو با ایرناپلاس با بیان اینكه انسان موجودی ذاتاً اجتماعی است و از بدو تولد هم در یك اجتماع كوچكی به نام خانواده متولد می‌شود می‌گوید: مسلماً این دید و بازدیدها و تعاملات اجتماعی، می‌تواند از بروز یكسری مشكلات و اختلالات روانشناختی مانند افسردگی، استرس و اضطراب كه متأسفانه امروزه حتی در میان كودكان بسیار شایع شده است، جلوگیری كند.

عاقل مسجدی با بیان اینكه این تعاملات باعث می‌شود افراد احساس كنند از اینكه در جمع هستند، از امنیت سایرین برخوردارند افزود: این حمایت‌ها شامل حمایت عاطفی، ارزشی و... است. همین احساس تعلق و كسب احترام، بسیار برای افراد مهم است كه در همین دید و بازدیدی كه صورت می‌گیرد می‌تواند از سوی فرد دریافت شود.

به گفته وی، از سوی دیگر بسیاری از كینه‌تو‌زی‌ها و هیجانات منفی كه به‌دنبال سوءتفاهمات و دوری‌ها ایجاد شده و دائماً در ذهن افراد نشخوار شده باشد و زمینه‌ای برای افسردگی افراد فراهم كند با این مراودات و دید و بازدیدهایی كه صورت می‌گیرد حل و فصل می‌شود و با رفع كدورت‌ها، گلایه‌ها به دست فراموشی سپرده می‌شود.

وی با بیان اینكه با رفع گلایه‌ها، كدورت‌ها فراموش شده و حال خوب جایگزین حال بد می‌شود خاطرنشان كرد: این سبب می‌شود كه فرد هیجان مثبتی را تجربه كند كه همین به ارتقای سلامت روان فرد كمك می‌كند. بسیاری مواقع هم مشكلات افراد با حضور در میان جمع خانواده، هم‌فكری، چاره‌اندیشی و برطرف شود. این‌ها از جمله تأثیرات مثبتی است كه یكسری از فشارهای روانی را از روی خانواده برمی‌دارد.

این روانشناس با بیان اینكه با یك تست كوچك از دانش‌آموزان در مدارس متوجه خواهید شد كه بچه‌های ما با كمبود اعتماد به نفس نیز مواجه هستند تصریح كرد: می‌توان از همین حضور در میان جمع برای بیان ویژگی‌های مثبت و موفقیت‌های بچه‌ها استفاده كرد و اعتماد به نفس را در آن‌ها تقویت كرد، البته این تعریف و تمجید نباید به‌گونه‌ای باشد كه نتیجه عكس بدهد.

حضور در اجتماع زمینه‌ساز حال خوب در افراد است

«سلامت روان یك تعریف ساده دارد و آن اینكه شخص بتواند كاری كند كه حالش خوب باشد. با این كار افكار منفی از فرد دور می‌شود و كسی كه افكار منفی نداشته باشد، عملكرد منفی نخواهد داشت، در راستای اهداف عالی جامعه گام برمی‌دارد و به دنبال آن، سطح سلامت روان جامعه را ارتقا خواهد داد.»

وی در مورد اینكه آنچه این روزها سبب شده كه بچه‌ها از حضور در میان جمع‌های خانوادگی و دید و بازدیدها گریزان باشند فضای مجازی است متذكر شد: حضور در دید و بازدیدهای عید می‌تواند فرصتی باشد تا بچه‌ها برای مدتی از این فضا دور شوند و فرصت تعامل با افراد را داشته باشند.

عاقل مسجدی یكی از راهكارهای تشویق فرزندان در جمع‌های خانوادگی را مرور خاطرات شیرین گذشته از سوی والدین می‌داند كه می‌تواند این حس خوب را در بچه‌ها برای حضور در جمع تقویت كند. نشان دادن آلبوم عكس‌های قدیمی و روایت خاطرات خوش از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در این زمینه راهگشاست.

به گفته این روانشناس، امروز دیدار افراد خانواده و اقوام به ارسال پیام تبریك محدود شده كه خود به خود حال خوب و خوش را از افراد گرفته است.

«توصیه من به والدین این است كه فرصت حضور بچه‌ها در میان جمع اقوام و دوستان را از سنین پایین فراهم كنند و آن را به مراسمی مانند عید نوروز محدود نكنند چون در غیر این صورت خانواده و بچه‌ها به سمت یك انزوا حركت خواهند كرد كه آسیب‌های فراوانی به دنبال خواهد داشت.»

این استاد دانشگاه خاطرنشان می‌كند كه حضور در اجتماع زمینه‌ساز حال خوب در افراد است و والدین باید این زمینه را از كودكی در بچه‌ها تقویت كنند نه اینكه ناگهانی و با بزرگ شدن بچه‌ها و در سنین نوجوانی از آن‌ها بخواهیم در اجتماعات خانوادگی حاضر شوند. چون در این سنین ایجاد تغییر در رفتار فرزندان سخت و دشوار است.

**اداره كل اخبار چندرسانه ای**ایرناپلاس**