ایرنابازار- کمکاری تیروئید که تحت عنوان هیپوتیروئیدیسم هم شناخته میشود، نوعی بیماری است که در آن، غده تیروئید، به اندازه لازم هورمون تولید نمیکند. هورمونهای تیروئید با نامهای ترییدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4) در حفظ سلامت بدن نقش مهمی ایفا میکنند و تاثیر بهسزایی بر رشد و متابولیسم بدن دارند. با توجه به تاثیرات منفی که کارکرد نادرست این غده بر بدن میگذارد، افرادی که علائم این بیماری را دارند باید با مراجعه به آزمایشگاه تهران یا سایر شهرها، اقدامات لازم برای تشخیص و درمان این بیماری را انجام دهند. آزمایش کمکاری تیروئید صرفا محدود به یک بار نیست و باید به صورت دورهای تکرار شود.
کمکاری تیروئید چیست؟
تیروئید یک غده ظریف به شکل پروانه است که در بخش جلویی گردن قرار دارد. این غده با ترشح هورمون به حفظ و تنظیم انرژی بدن کمک خواهد کرد. البته علاوه بر حفظ انرژی، وظایفی مانند تنظیم ضربان قلب و عملکرد درست دستگاه گوارش هم بر عهده این غده است. تمام مشکلات مربوط به این غده در آزمایشگاه تهران و سراسر کشور تشخیص داده میشود.
زمانی که این غده به اندازه کافی هورمون تولید نکند، فرد به اصطلاح به بیماری هیپوتیروئیدیسم مبتلا شده است. این بیماری در تمام ردههای سنی بروز میکند و هر جنسیتی را تحت تاثیر قرار میدهد، ولی آمارها نشان میدهد که ریسک ابتلای زنان و افراد بالای ۶۰ سال بالاتر است. کمکاری تیروئید شایعترین اختلال تیروئیدی بین نوزادان و کودکان هم به حساب میآید.
در آزمایشگاه تهران و سایر استانها در بدو تولد آزمایشاتی انجام میشود که ارزیابی کارکرد غده تیروئید هم یکی از آنها به شمار میرود؛ زیرا درمان فوری کمکاری این غده بر رشد جسم و مغز تاثیر بهسزایی دارد. تفاوت کمکاری تیروئید و پرکاری تیروئید مربوط به سطح تولید هورمون است. در پرکاری تیروئید، سطح تولید هورمون فراتر از نیاز طبیعی بدن است. همچنین، علائم این دو بیماری با هم تفاوت دارد.
کمکاری تیروئید چه علائمی دارد؟
متاسفانه علائم کمکاری تیروئید خیلی اوقات با علائم بیماریهای دیگر اشتباه گرفته میشود و برخی از بیماران دیرتر برای تشخیص آن اقدام میکنند. بیماران زیادی هم با مراجعه زودهنگام به مراکز تشخیص مانند آزمایشگاه تهران و... سریعتر به مشکل خود پی میبرند و درمان خود را آغاز میکنند. معمولا علائم این بیماری با گذر زمان بیشتر معلوم میشود. برخی از این علائم عبارتند از:
احساس خستگی
درد عضلانی و مفاصل
بالا رفتن وزن
یبوست
کاهش میل جنسی
ریزش مو
ضعیف شدن و شکستن مو و ناخن
خشکی و خارش پوست
سرگیجه
افسردگی
اختلال در حافظه و یادگیری
در کودکان، با توجه به گروه سنی آنها، مشکلات کمکاری تیروئید با علائم خاصی ظاهر میشود. معمولا شدت این علائم در نوزادان کم است و تشخیص آن صرفا با آزمایشهای اولیه در آزمایشگاه تهران و... انجام میشود. معمولا کمکاری تیروئید در نوزادان با علائمی مانند سردی پوست، صدای غیرطبیعی تنفس، یبوست، زردی چشم و پوست و کاهش تحرک همراه میشود.
در کودکان نوپا هم علائمی مانند کندی رشد ذهن، ضعیف بودن تار مو، بلوغ دیررس، پف کردن صورت، یبوست، خستگی، خشکی پوست و قد کوتاهتر از رشد استاندارد مشاهده میشود. به طور کلی، والدین با مشاهده هر علائم در کودک باید سریعا به آزمایشگاه تهران لب و سایر مراکز تشخیصی مراجعه کنند تا کودک با عوارض جبرانناپذیر این بیماری مواجه نشود.
چرا انجام آزمایش تیروئید الزامی است؟
همانطور که گفتیم علائم مربوط به کمکاری تیروئید کمی گسترده است و خیلی اوقات با سایر بیماریها نشانههای مشترک دارد. پس ممکن است شخصی به این بیماری مبتلا باشد، ولی هیچ اطلاعی نداشته باشد. در این صورت، شدت گرفتن بیماری باعث میشود ریسک بروز عوارض آن افزایش پیدا کرده و فرد با مشکلات جدی روبرو شود.
پس توصیه میشود در هر رده سنی که قرار دارید، به صورت دورهای این آزمایش را در آزمایشگاه تهران یا شهر خود انجام دهید و نتیجه را نزد متخصص غدد ببرید. از آنجایی که احتمال بروز این مشکل در هر رده سنی وجود دارد، باید آزمایش خود را در بازههای زمانی مشخص تکرار کنید. الزامی بودن این آزمایش مربوط به جلوگیری از بروز عوارض این بیماری است. برخی از عوارض مهم کمکاری تیروئید شامل موارد زیر هستند.
اختلال در حفظ تعادل بدن
در صورتی که سطح تولید هورمون تیروئید در بدن افراد سالمند خیلی کم شود، مشکلات مربوط به عدم حفظ تعادل در آنها به وجود میآید و فرد برای انجام امور روزانه خود هم با مشکلاتی مواجه میشود.
بیماریهای قلبی
یکی دیگر از عوارض کمکاری تیروئید، افزایش ریسک ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی است؛ زیرا سطح ترشح هورمون تیروئید روی سلامت قلب افراد اثر میگذارد. در بیماران مبتلا به کمکاری تیروئید، گاهی مشکلاتی مانند ضربان غیرطبیعی قلب و ضعیف بودن نبض دیده میشود.
افزایش ریسک ناباروری
بررسیهای انجام شده در معتبرترین آزمایشگاه تهران و مراکز تشخیصی دیگر نشان میدهد که کمکاری تیروئید میتواند متابولیسم هورمونهای جنسی را مختل کند؛ این هورمونها تولید تخمک و اسپرم را تنظیم میکنند؛ پس ریسک ناباروری افزایش پیدا خواهد کرد.
اختلال در سلامت روان
کاهش سطح تولید هورمون تیروئید ممکن است باعث مختل شدن قدرت یادگیری و تمرکز شود و به طور کلی در حافظه اختلال ایجاد کند. همچنین میل فرد به انجام فعالیتهای روزانه کاهش پیدا کرده و دچار افسردگی خواهد شد.
افزایش وزن غیرطبیعی
کمکاری تیروئید به طور مستقیم متابولیسم بدن را کاهش داده و باعث افزایش وزن میشود؛ زیرا در این وضعیت، بدن توانایی کالری سوزاندن را نخواهد داشت. شاید تمام افراد مبتلا به این بیماری، افزایش وزن را تجربه نکنند، ولی احتمال بروز این علامت بالا است.
نوروپاتی محیطی
با گذشت زمان ممکن است کمکاری تیروئید به اعصاب محیطی بدن صدمه وارد کند. در چنین شرایطی، بیمار با علائمی مانند درد عضلات، کرختی یا بیحسی اندامهای حرکتی روبرو میشود.
جمع بندی
متاسفانه خیلی از افراد، بیماری کمکاری تیروئید را جدی نمیگیرند و از عوارض شدید آن غافل هستند. توصیه مسئولین معتبرترین آزمایشگاه تهران و مراکز مربوطه این است که حتی در صورت عدم مشاهده علائم، این آزمایش را در چکاب دورهای خود جای دهید تا در صورت ابتلا، سریعا برای درمان آن اقدام کنید. خوشبختانه بیماری کمکاری تیروئید قابل درمان است و اگر به موقع تشخیص داده شود، معمولا مشکلی برای فرد به وجود نخواهد آمد.
نظر شما