کاربردهای سیلیکات سدیم در برخی از صنایع

سیلیکات سدیم یک ترکیب شیمیایی است که به صورت مایع و جامد تولید می شود. این ترکیب معمولا به عنوان یک ماده افزودنی در صنایع مختلف استفاده می شود، از جمله صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و صنایع ساختمانی. در این مقاله با کاربردهای سیلیکات سدیم در برخی از صنایع آشنا می شوید.

ایرنابازار- در صنایع غذایی، سیلیکات سدیم به عنوان یک ماده ضد ترشح و جاذب رطوبت استفاده می شود، در حالی که در صنایع شیمیایی به عنوان یک ماده ضد چسبندگی و در صنایع ساختمانی به عنوان یک ماده افزودنی برای افزایش مقاومت و استحکام سازه ها به کار می رود. این ترکیب به دلیل ویژگی های فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد است و از اهمیت بسیاری در صنایع مختلف برخوردار است و به عنوان یک ماده افزودنی حیاتی در فرآیندهای تولید و تولید محصولات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

سیلیکات سدیم در صنایع زیادی قابل استفاده است که به اختصار به برخی از صنایع اشاره می‌شود:

سیلیکات سدیم در صنایع شوینده

جهت جداسازی ذرات چربی و معلق نگه داشتن آنها، جلوگیری از خوردگی و به صورت کلی این ماده به عنوان محلول بافر کاربرد دارد. برای چند قرن هم سیلیکات‌های مایع و هم متاسیلیکات‌ها به عنوان واحد سازنده در صابون‌ها استفاده می‌شوند. سیلیکات‌های مایع در صابون‌های قالبی و آرایشی برای جلوگیری از ترشیدگی اضافه می‌شوند. در انواع رختشویی‌های تجاری و سلف سرویس‌ها، متاسیلیکات‌ها به عنوان سازنده صابون شناخته شده‌اند. در شوینده‌های سنتزی، فسفات‌ها و دیگر مواد به کار می‌روند و باعث خوردگی آلومینیوم، روی و آلیاژهای مشخصی که در ساختار ظرفشویی خانگی به کار می‌روند می‌شوند. مشارکت سیلیکات سدیم در ترکیب شوینده‌ها باعث کنترل خوردگی و حمله قلیایی و امولسیون‌سازی چربی‌ها و روغن‌های آلی و کاهش سختی کلسیمی و منیزیمی می‌گردد.

سیلیکات سدیم در صنایع کاغذ، کارتن سازی، لمینت و مقوا

به عنوان افزایش‌دهندة چسبندگی در خمیر کاغذ، کارتن سازی، لوله های مقوائی(بوبین)، ساخت بشکه‌های پشم شیشه‌ای، چسباندن جعبه های مقوائی و به عنوان چسب در خطوط بسته بندی (خصوصاً صنایع شوینده) استفاده می شود.

در کارخانجات تولید کاغذ برای سفید کردن و زدودن جوهر از سیلیکات ها استفاده می نمایند. به نحوی که جوهر را از الیاف کاغذ حذف می‌کند و به معلق‌سازی آن‌ها کمک کرده و مانع از نشستن مجدد روی الیاف می‌گردد. سیلیکات‌ ها همچنین پراکسید هیدروژن را پایدار می‌کنند که ممکن است به فرمولبندی جوهر زدایی اضافه شود.

سیلیکات‌ها در قلیاییت مشارکت می‌کنند و عملیات جوهر زدایی در PH پایین‌تری که فقط با استفاده از هیدروکسید سدیم انجام می‌شود صورت می‌بندد. جوهر زدایی در PH پایین‌تر کدر بودن محلول را کم می‌کند که این موضوع در تهیه خمیر کاغذ یک مسأله مهم است.

سیلیکات سدیم در صنایع کاشی و سرامیک

به عنوان روان ساز مواد اولیه و دوغاب کاربرد دارد (چسب مواد ریزآسیاب شده). همچنین مانع از ترک خوردن محصولات هنگام پخت می شود.

علاوه بر کاربرد های قید شده موجب صرفه جوئی در مصرف انرژی جهت حذف آب موجود در مواد اولیه شده و متعاقباً راندمان تولید را بالا می برد.

نقش این مواد در ترکیب بدنه، ایجاد و افزایش خاصیت استحکام خام در مواد سرامیکی است تا استحکام این مواد در حین فرایند تولید و به هنگام جابجایی‌ و ماشین‌کاری‌ها در خطوط افزایش یافته و شکسته نشوند. با استفاده از بایندرها به دلیل افزایش استحکام، ضایعات و مواد دور ریختنی کاهش می‌یابد و در نتیجه هزینه‌ها کم شده و البته تولید ممکن می‌گردد. این مواد در بدنه‌هایی که فاقد پلاستی‌سایزر طبیعی هستند و هم‌چنین پودرهایی که نیاز به اتصال خام دارند بکار برده می‌شود تا استحکام آن‌ها را تقویت نماید.

سیلیکات سدیم در صنایع ذوب فلزات و ریخته گری

جهت پوشش محافظ نسوز قالب (قالب سازی) و تمیزکننده استفاده می شود.

کاربرد دیگر سیلیکات سدیم در صنعت ریخته‌گری آهن و فولاد و چدن از دهه 1950 میلادی است. مخلوط‌های شن و سیلیکات سدیم برای ساختن قالب‌ها و مفتول‌ها در ریخته‌گری بوسیله نیروی گاز دی‌اکسید کربن تحت فشار درمیان شکل‌های فشرده با یک آماده‌سازی اولیه می‌باشد. سفت شدن اولیه مخلوط شن- سیلیکات سدیم در حضور دی‌اکسید کربن موجب یک واکنش شیمیایی بین گاز دی‌اکسید کربن و سیلیکات سدیم می‌گردد.

شرکت پترو کویر صدر یکی از بزرگترین تولید کنندگان سیلیکات سدیم در کشور است که سیلیکات سدیم را به صورت مایع و جامد برای مصارف داخلی و صادراتی تولید می‌کند.

جهت اطلاع بیشتر به نشانی اینترنتی این شرکت به آدرس https://petro-kavir.com مراجعه یا با شماره 035-38421965 تماس حاصل فرمایید.

*** محتوای این مطلب تبلیغاتی و از سوی سفارش دهنده تهیه شده است و ایرنا مسئولیتی درباره آن ندارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.