تقریباً در ساعات اولیه اعلام رسمی ورود ویروس کرونا و ابتلای هموطنان به آن بود که اقلام بهداشتی در بازار ناپدید شدند. تقریباً هیچ داروخانه، فروشگاه یا حتی فروشگاه اینترنتی نبود که ماسک، ژل یا مایع ضدعفونیکننده برای فروش داشته باشد و مردم و همچنین مراکز درمانی، قادر به تهیه این اقلام نبودند.
این موضوع موجب شد تا وزارت بهداشت، بهصورت متمرکز کار توزیع مواد اولیهای مانند الکل که در زمینه تولید مواد ضدعفونیکننده کاربرد دارد و همچنین توزیع محصولات کارخانهها را بر عهده گیرد. با اینکه موضوع تأمین اقلام بهداشتی تا حدودی در بیمارستانها و مراکز درمانی رفع شده و بهشدت روزهای اولیه نیست، اما این اقلام همچنان برای مردم ناموجود است.
در این میان، افرادی نیز با اهداف سودجویانه اقدام به ساخت محصولاتی میکنند که ترکیب آنها مورد تأیید نیست و خود موجب تهدید سلامت جامعه هستند.
فروشندگان مواد اولیه و همچنین تولیدکنندگان ژل و مایع ضدعفونیکننده مسئله اصلی در تأمین این اقلام را متمرکز شدن وزارت بهداشت در امر توزیع میدانند که خلاف وظایف حرفهای این وزارتخانه است. علاوه بر این، موازی کاریهای بهوجود آمده نیز، مانع تخصیص صحیح مواد اولیه شده است.
مجتبی افرند، رئیس هیئت مدیره و معاون بازرگانی و بازاریابی شرکت صنایع بهداشتی ساینا (از زیرمجموعههای پاکسان) در این رابطه به ایرناپلاس گفت: در حال حاضر پراکندگی تولیدکنندگان الکل در کشور بهصورت یکنواخت نیست و در برخی استانها کارخانه الکلسازی وجود ندارد یا ظرفیت تولید الکل برخی کارخانهها، پاسخگوی حجم وسیع تولید حتی برای خود استان نیست. تأمین الکل بهعنوان ماده اولیه ساخت ژل و مایع ضدعفونی کننده هماکنون بهوسیله وزارت بهداشت انجام میشود که بهنظر میرسد قدرت اجرایی کافی برای این کار را ندارد.
خطوط بیکار تولید در کارخانهها
افرند افزود: از آنجایی که فعالیت حرفهای وزارت بهداشت، تأمین مواد اولیه و توزیع کالا نیست، بهتر است این موضوع به بخش یا فرد دیگری مانند معاون اول رئیسجمهور منتقل شود تا با قدرت اجرایی و هماهنگکنندگی بیشتر بتواند به این امور رسیدگی کند.
وی با اشاره به افزایش ظرفیت واحد تولیدی تحت مدیریت خود برای تولید مواد ضدعفونیکننده گفت: ما بهعنوان تولیدکننده، برخی خطوط تولید خود را تغییر دادیم تا ژل و مایع ضدعفونی کننده تهیه کنیم، اما از آنجایی که سازمان غذا و دارو مجوز دریافت الکل از استانهای دیگر را به ما نداده بود، با وجود شرایط بحرانی فعلی، این خطوط تولید بیکار بودند. در صورتی که این امکان بود تا با یک مدیریت صحیح و برنامهریزی دقیق در تأمین مواد اولیه و توزیع آن، به استانهای بحرانی خدمترسانی کرد. عدم تخصیص مناسب، به چالش این روزها تبدیل شده است.
مراکز توزیع اقلام بهداشتی گسترش یابد
وی درباره اختلال در نظام توزیع توضیح داد: از طرف دیگر، در بخش توزیع نیز مسائلی وجود دارد. مواد ضدعفونیکننده محصولاتی نیستند که صرفاً بهصورت داروخانهای توزیع شوند. مواردی دیده شده که ازدحام و تجمع در داروخانهها برای تهیه اقلام بهداشتی موجب نگرانی در رابطه با گسترش ویروس شده است. در صورتی که اگر ایستگاههایی برای فروش این اقلام در نظر گرفته شود، یا بخشی از توزیع در فروشگاههای زنجیرهای انجام میشد، بار روانی بین مردم نیز کاهش مییافت.
گرانفروشی و تقلب در بازار سیاه الکل
افرند افزود: علاوه بر تولید الکل، مسئله توزیع نیز در حال حاضر دچار چالش شده است. تولیدکنندهها هماکنون دچار سردرگمی در بحث توزیع هستند و نمیتوانند بهصورت مستقیم توزیع به مراکز فروش را پیگیری کنند و این امر تنها از طریق شبکه توزیع تعریف شده انجام میشود که کاستیهایی دارد. در واقع در این شرایط بحرانی، محصولات تولیدی ما چند روزی در کارخانه باقی ماندند تا نمایندهای معرفی شود و موجودی کالای تولیدی را تحویل بگیرد.
وی در ادامه گفت: در شرایطی که تخصیص الکل به واحدهای تولیدی با محدودیتهایی روبهروست، سوءاستفادههایی نیز در این زمینه انجام میشود. بخشی از مواد اولیه به دست تولیدکننده نمیرسد و در بازار بهصورت غیرمجاز و با قیمتهای بسیار بالا و غیر متعارف توزیع میشود. مسئله دیگر تقلبهایی است که این روزها در بازار در حال افزایش است و لزوماً الکلی که از بازار قابل تهیه است، استاندارد مورد نیاز را ندارد.
فقط استانی که الکل دارد، میتواند ضدعفونیکننده تولید کند
یکی دیگر از تولیدکنندگان محصولات شوینده و ضدعفونیکننده نیز به ایرناپلاس گفت: هر استانی که الکل داشته باشد، میتواند ضدعفونیکننده دست تولید کند، زیرا الکل سهمیهای که برای کارخانههای ملزومات دارویی جهت تولید ضدعفونیکننده دست بوده به دستشان نرسیده و عملاً کارخانهها نمیتوانند این محصول را تولید کند. علاوه بر این، ما فقط میتوانیم محصول تولیدی خود را بهصورت مستقیم به بیمارستانها اختصاص دهیم که البته این کار صرفاً بر اساسنامه کتبی بیمارستان و بر اساس سهمیهای که معاونت درمان تعیین میکند در حال انجام است.
اتحادیهها آماده همکاری با وزارت بهداشت هستند
رئیس اتحادیه صنف تهیهکنندگان و فروشندگان مواد شیمیایی تهران درباره چالش توزیع مواد ضدعفونیکننده در بازار گفت: ما هنوز در بحث توزیع به نتیجه نرسیدیم. مادهای به نام ایزوپروپیل الکل ۹۹ درصد که وارداتی است که کاربرد دارویی دارد و برای تولید ضدعفونیکننده نیز قابل استفاده است. این ماده هماکنون در انبارها موجود است، اما وزارت بهداشت اجازه توزیع آن را توسط اعضای صنف ما نمیدهد. این در حالی است که اتاق اصناف، نیروهای انتظامی و همچنین اماکن برای توزیع آن آماده همکاری با صنف ما هستند.
سید مهدی طاهری افزود: موازیکاریهای بهوجود آمده، مانع توزیع ملزومات مورد نیاز این روزها توسط اعضای صنف شیمیایی شده است. ایزوپروپیل الکل ۹۹ توسط اعضای صنف وارد میشود و اگر مجوز توزیع داشته باشیم، میتوانیم تحت نظر اتحادیه و معتمدان در بازار ناصرخسرو و بازار کیمیا برای فروش این محصولات و تأمین نیاز بازار تحت شرایط، ضوابط و نظارت اتحادیه اقدام کنیم.
متخلفان، متانول را بهجای ضدعفونیکننده میفروشند
وی در ادامه گفت: در هر صنفی ممکن است تعداد اندکی افراد متخلف حضور داشته باشند. برخی از این افراد بدون کسب پروانه از صنف، اقدام به توزیع متانول صنعتی میکنند که سمی است، اما آن را به عنوان ضدعفونیکننده بهفروش میرسانند. در حالی که ما بهعنوان صنف فروشندگان مواد شیمیایی آمادگی همکاری با وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو را داریم تا به حل چنین مسائلی کمک کنیم.
طاهری ضمن اینکه یاری و کمک همه دستاندرکاران را خواستار شد، افزود: کرونا حدود ۲۰ روز است که وارد کشور شده و ما بهعنوان بخشی که میتوانیم در زمینه کنترل آن تأثیرگذار باشیم، آمادگی همکاری با سایر سازمانها، ارگانها و نهادهای مرتبط را داریم و پذیرفتهایم که تکصدایی و عدم هماهنگی نمیتواند شعار «کرونا را شکست میدهیم» را محقق کند.
نظر شما