۲۶ مرداد ۱۳۹۸، ۱۲:۳۵
کد خبرنگار: 1893
کد خبر: 83437463
T T
۲ نفر

برچسب‌ها

استقلال و پرسپولیس برای خرید یک بازیکن دو میلیارد می‌دهند، اما برای آکادمی خود هزینه نمی‌کنند

تهران- ایرناپلاس- هرگاه بخواهید با حسن روشن هم‌کلام شوید، بدون تردید حرفی برای گفتن دارد. صراحت لهجه دارد و بی‌ پرده سخن می‌گوید. پدیده دهه پنجاه و پیشکسوت امروز فوتبال ایران و استقلال در یک گفت‌وگوی مفصل با خوش‌رویی پاسخگوی سوالات ایرناپلاس بود.

ایرناپلاس: آقای روشن! می‌خواهیم ماجرای آکادمی باشگاه استقلال را از زبان شما بشنویم. می‌خواهید از سال 1390 که رضا رجبی مدیر آکادمی باشگاه استقلال بود و شما ورود پیدا کردید، این گفت‌وگو را آغاز کنیم؟

روشن: آن زمان آن مسائل شد و من گفتنی‌ها را گفتم. در آن سال با توجه به مسائلی که در بازی پرسپولیس پیش آمد و آن صحنه بد! بعد هم آن برنامه کشیده شد به کمیته انضباطی و سپس وزارت ورزش دخالت کرد، عده‌ای گفتند؛ سوءتفاهم بوده، مسائل اشتباه است، اما بعد ثابت شد که من درست می‌گفتم. وقتی این چنین دیدم واقعاً خسته شدم، چون احساس کردم کسی اهمیت نمی‌دهد. 

من شفاف حرف می‌زنم!

ایرناپلاس: شما وقتی فهمیدید حاجیلو مدیر آکادمی شده، تعجب کردید و گفتید از شخصی که دفعه قبل به آکادمی برده بود، استفاده نکند. اما ظاهراً این حرف شما به مذاق مدیر جدید آکادمی خوش نیامد و گفت وقتی شما اسم نمی‌آورید مخاطب متوجه نمی‌شود منظورتان چه کسی است و بهتر بود اسم می‌آورید.

روشن: نمی‌دانم چرا حاجیلو چنین صحبتی را کرده، شاید او من را نمی‌شناسد! اصغر با همسر من نسبت دارد. من را هم خوب می‌شناسد و می‌داند که من شفاف حرف می‌زنم! او پیش از این هم در آکادمی کار کرده بود و خیلی خوب هم منظور من را متوجه شده، اما ظاهراً نخواسته به روی خودش بیاورد. من می‌خواستم فقط به خودش بگویم با چه افرادی کار نکن، اما او این طور خواست و من اسم بردم.

ایرناپلاس: بهتر نبود شما تلفنی یا حضوری با او حرف بزنید تا موضوع رسانه‌ای نشود؟

روشن: چرا! اما او نخواست. البته آنهایی که دور و بر این تیم بودند، فکر نمی‌کردند من اسم ببرم. من همیشه به بچه‌هایم و دوستانم نصیحت می‌کنم جوری رفتار کنید که چند سال بعد پشیمان نشوید.

ایرناپلاس: چرا از زمانی که آکادمی باشگاه استقلال راه افتاده تا به امروز همیشه حرف و حدیث داشته است؟!

روشن: بزرگ‌ترین مشکل هم در استقلال و هم پرسپولیس این است که مدیران آنها دوست ندارند برای آکادمی‌های خود بودجه‌ای در نظر بگیرند. البته زمانی‌که ما این آکادمی را درست کردیم، با آقای فتح‌الله‌زاده قرار شد در آن زمان 170 میلیون تومان خرج آکادمی کنیم. من با همه مربی‌ها قرارداد بسته بودم و هرکدام بد یا شل کار می‌کردند را بلافاصله کنار می‌گذاشتم. ما پول به مربیان می‌دادیم، پول باشگاه بود نه پول پدر و مادر بچه‌ها که به این آکادمی آمده بودند. البته نه اینکه پدر بازیکن پول ندهد اگر می‌خواهد بدهد، بگیریم!

ایرناپلاس: بالاخره شما با پول گرفتن از پدران بازیکنان مخالف هستید یا موافق؟!

روشن: مخالف نیستم، اما باید این پول‌ها که گرفته می‌شود برود در حساب باشگاه و برای آکادمی هزینه شود، از آنها نیز علناً تشکر کنند، نه اینکه پول را یک نفر بگیرد و بگذارد در جیب خود و رسوایی به بار بیاورد. باید آن دسته افرادی که می‌خواهند پول بدهند و به آکادمی کمک کنند، توجیه کنیم که این پول گرفتن به منزله فیکس بازی کردن فرزندشان نیست و اگر خوب باشد در ترکیب قرار می‌گیرد، نه به واسطه پول پدرش! 

آکادمی استقلال و پرسپولیس بودجه‌ ندارند

ایرناپلاس: برگردیم به ادامه صحبت‌های قبلی شما.

روشن: بله! در زمان آغاز کار آکادمی من روزی 30 هزار تومان به مربی جوانان و 45 هزار تومان به مربی امیدها حقوق می‌دادم. البته پول زیادی نبود، یعنی هزینه یک روز آن مربی هم نمی‌شد، اما باعث می‌شد تا آن مربی بگوید، حقوق می‌گیرم و برای کار کردن انگیزه داشت و باعث می‌شد تا کار خود را درست انجام دهد. اما، در حال حاضر مهم‌ترین مشکل آکادمی‌ها بخصوص استقلال و پرسپولیس این است که برای آن بودجه‌ای تعریف نمی‌شود. الان مدیران این دو باشگاه 40، 50 میلیارد تومان هزینه روی تیم بزرگسالان خود می‌کنند و برای جذب بازیکن دو تا سه میلیارد تومان می‌دهند تا بتوانند روی آن معامله کنند!

ایرناپلاس: اگر مدیران این دو باشگاه به آکادمی خود توجه داشته باشند، می‌توانند به لحاظ مالی، هزینه کم‌تری کنند و حتی با فروش بازیکن به یک منبع درآمدزایی برسند.

روشن: دقیقاً همینطور است.

ایرناپلاس: با همه این مشکلات از آکادمی باشگاه استقلال چند بازیکن خوب به فوتبال ما معرفی شده‌اند، اما نکته اینجاست که به تیم‌های دیگری رفته و پس از آن برای جذب بازیکنی که در آکادمی خود پرورش یافته پول گزافی پرداخته‌اند. مثل یعقوب کریمی که به نفت رفت و سپس سر از سپاهان درآورد، آن گاه به‌عنوان یار قرضی برگشت و یا نفراتی مانند محمد انصاری و شایان مصلح که سر از تیم رقیب درآوردند! 

روشن: درباره یعقوب کریمی من می‌گویم قرضی نه، بلکه استقلال آن را کرایه کرده است! دو هفته پیش در یک مناظره تلویزیونی حضور داشتم، هرکدام آمده بودند درباره اینکه باشگاه‌ها فلان امکانات را داشته باشند، از بندهای مختلف قانون استفاده صحبت می‌کردند، من گفتم که ما 48 سال پیش در باشگاه تاج سابق، زمین تمرین داشتیم، رختکن داشتیم و ... 48 سال پیش باشگاه‌ها ما امکانات داشتند؛ اما اکنون چه؟! «ای اف سی» می‌آید به باشگاه‌های ما چند روز مهلت می‌دهد تا صاحب امکانات اولیه بشوند.

آکادمی باشگاه مثل حساب پس‌انداز می‌ماند

ایرناپلاس: شما تجربه کار در آکادمی الاهلی امارات را داشتید و خیلی خوب با زیرساخت‌های آن آشنایی دارید، چرا هیچ‌گاه از تجربه خودتان در آکادمی استقلال استفاده نکردید و بیشتر در حال افشاگری بودید تا بازسازی؟!

روشن: ببینید آکادمی‌ها باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرد و برایشان بودجه‌ای تعریف شود. همانطور که در بالا اشاره داشتم، مدیران دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بودجه‌ای را در نظر نمی‌گیرند. آکادمی هزینه دارد و ساختن بازیکن هزینه می‌خواهد. من زمانی‌که «دبی» بودم دو میلیون درهم بودجه یک سال آکادمی الاهلی بود. من به‌عنوان مسوول آکادمی رفتم فرانسه و یک مربی دورگه مغربی – فرانسوی به نام دکتر سوبایی آوردم که می‌توانست عربی هم حرف بزند. او از من که مسوول بودم، بیشتر حقوق می‌گرفت، بیشتر قرارداد بست و برایش بهترین خانه را گرفتیم. حالا من چون مدیر هستم، نباید بروم یک فرد ضعیف بیاورم، بلکه باید قوی‌تر باشد. با حضور «سوبایی» آکادمی باشگاه الاهلی زنده شد. احمد خلیل هم یکی از بازیکنانی بود که در آکادمی این باشگاه پرورش پیدا کرد و به‌عنوان بهترین بازیکن آسیا نیز انتخاب شد. بدون تردید اگر شما هزینه نکنید، به این موفقیت نمی‌رسید. در واقع باید بگویم آکادمی باشگاه مثل حساب پس‌انداز می‌ماند. شما وقتی حساب پس‌انداز در بانک دارید، هر ماه یک مبلغی به آن اضافه می‌شود. شما هر چقدر پول در آکادمی هزینه کنید، بعدها سودش را خواهید برد.

ایرناپلاس: چرا این کار در باشگاه استقلال صورت نمی‌گیرد؟

روشن: چون مدیران این باشگاه دوست ندارند و نمی‌خواهند بابت آکادمی هزینه‌ای کنند. هرکدام از آنها وعده می‌دهند، اما شما در عمل چیزی نمی‌بینید. من به آقای فتحی و آقای فتح‌الله‌زاده گفتم، به هر کدام از آقایانی که آمدند، مدیریت این باشگاه را بر عهده گرفتند، گفتم 500 میلیون تا یک میلیارد تومان بگذارد برای هزینه 200 نفر یعنی پنج، شش تا تیم، هر تیمی 10، 15 مربی، سرپرست، مدیر فنی و ... در آکادمی، اما هیچ کدام قبول نکردند.

مهم‌ترین مشکل این دو باشگاه بزرگ پایتخت، این است که حاضرند سالی 50 میلیارد تومان برای جذب بازیکنان هزینه ‌کنند و برای خرید یک بازیکن دو میلیارد تومان بدهند، دلال‌ هم 500 میلیون گیرش بیاید، اما حاضر نیستند برای آکادمی خود یک میلیارد تومان هزینه کنند. آن وقت بازیکنی مثل یعقوب کریمی که پرورش یافته آکادمی باشگاه است را مفت می‌فروشند به نفت، بعداً نفت او را با یک قیمت نجومی می‌فروشد به سپاهان، بعد خود باشگاه استقلال که این بازیکن در آن پرورش یافته می‌رود او را از باشگاه سپاهان کرایه می‌کند! برای همین یعقوب کریمی سالی 800 میلیون تومان کرایه گرفته بودند، در صورتی که امثال کریمی‌ها وقتی از جوانان به تیم بزرگسالان می‌رسند، حاضرند با 50 میلیون تومان برای این تیم بازی کنند، فکر نمی‌کنم هیچ بازیکن جوانی که سال اول به استقلال و یا پرسپولیس می‌آید، به پول فکر ‌کند، چون اولین فکرش این است که بتواند در ترکیب تیم قرار بگیرد، اما ... البته باید باشگاه هم معرفت داشته باشد چند سالی به او پول خوب بدهد، در رفاه بگذاردش و حتی برایش خانه بخرد، چون به هر حال جوان است و وقتی شد مثل جباری، آندو او را بفروشد و اقتصاد باشگاه را روبراه سازد.

اهداف برخی از مدیران حفظ میز است

ایرناپلاس: همین موضوع را ما به آن بارها اشاره داشتیم. بازیکنانی نظیر محمد انصاری و شایان مصلح پرورش یافته آکادمی استقلال بودند، اما باشگاه نسبت به آنها بی توجهی کرد، همان‌ها به عضویت پرسپولیس در آمدند و جزو نفرات اصلی این تیم هم شدند. تا چه زمانی باید شاهد این بی‌توجهی‌ها در باشگاهی مثل استقلال باشیم؟!

روشن: نمی‌خواهند، چون برایشان صرف نمی‌کند. اهداف برخی از مدیران حفظ میز است و نه زیرسازی و آینده‌نگری باشگاه، پس نباید انتظار این را داشته باشیم که بازیکنانی که شما از آن نام بردید از چنگ باشگاه مفت نپرد.

ایرناپلاس: اکنون این سوال مطرح می‌شود، چرا شما با این همه تجربه قرارداد سفت و محکم نبستید؟ چرا در قراردادهای خود به تمامی این نکاتی که گفتید، اشاره نکردید؟ و چرا حاضر شدید مسوولیتی را بپذیرید که زیربنایش مشکل داشت؟ می‌توانستید بگویید انتخاب‌ مربی، سرمربی، مدیرفنی، سرپرست و ... با خودتان باشد.

روشن: این موضوعی که می‌گویید، درست است. من زمان مدیریت افشارزاده که آمدم به او گفتم قرارداد ببندیم، قرارداد بستیم و خودش مبلغ قراردادم را 300 میلیون تومان نوشت و امضاء کرد. از فردای آن روز من کار را آغاز کردم و با آنهایی که خوب نبودند، برخورد و آنهایی که خوب بودند، قرارداد بستم. وقتی متوجه رسوایی‌ها شدم و سی‌دی‌هایی که در آن مشخص شد چه پول‌هایی را گرفته‌اند فقط باید فلانی و افشارزاده بدانند، وقتی جمع شدیم و او گفت که من اشتباه کردم، به افشارزاده گفتم این قرارداد تو با من هست یا نه؟ تو امضاء کرده‌ای یا نه؟ اصلاً تعجب کرده بود که قرارداد با من امضاء کرده. اصلاً یادش نبود! قرارداد را گذاشتم جلویش و گفتم من آن آدمی نیستم که کاری کنم. شما درست می‌گویید باید سه سال قرارداد می‌بستم. زمان فتح‌الله‌زاده اصلاً قراردادی نداشتم و ما کار را شروع کردیم و اسمش را گذاشتیم آکادمی! در همان زمان شما بروید از مربی‌ها بپرسید به هرکدام در آن زمان 15 میلیون تومان، ماهی 500 هزارتومان، یک میلیون تومان قرارداد بسته بودیم.  افشارزاده گفت اشتباه کردم و من به او گفتم من برای پول نیامدم، این قراردادت بگیر. افشارزاده گفت من یادم نیست که با تو قرارداد امضاء  کرده باشم! اگر کوتاه آمدم و شکایت نکردم به دلیل آن بود که نمی‌خواستم استقلال در آن سال ضرر کند.

ادامه دارد ...

۲ نفر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.